Brusnica veľkoplodá

Brusnica veľkoplodá

Do konca 90-tych rokov bola u nás brusnica veľkoplodá (Cranberry) takmer úplne neznáma. V Európe sa stala známou až v posledných rokoch a za krátky čas si získala veľkú obľubu.

Pôvod: Cranberry (Vaccinium macrocarpon) patrí do čeľade vresovcovitých a do rodu brusnicovitých. Veľké rubínovočervené bobule sú spestrené žltými škvrnami, chrumkavá dužina svetlej farby má sviežu, mierne trpkú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky. Priaznivé účinky týchto bobúľ oceňovali už aj Indiáni. Námorníci a usadlíci z Európy sa tiež rýchlo presvedčili o osožnosti tohto červeného ovocia a začali s ním aj obchodovať, keďže brusnica účinne pôsobila v prípade rôznych chorôb z nedostatku živín. V tomto období vznikol pojem „červené zlato“. 

Rozšírenosť: Najväčším pestovateľom a spotrebiteľom brusnice sú Spojené štáty americké. V amerických domácnostiach patrí toto ovocie k základným potravinám. 60% obyvateľstva ho konzumuje pravidelne. Medzičasom však brusnicu objavila aj Európa. Ľudia si ju obľúbili nielen ako čerstvé alebo sušené ovocie, ale aj v inej podobe, napr. vo forme ovocnej šťavy, ovocného čaju alebo ako súčasť ovocného müsli. 

Použitie: Čerstvé Cranberry sa oberá od septembra; aj v čerstvom stave sa dobre skladuje. Zvláštna aróma tohto ovocia sa výborne hodí k jogurtom, mliečnym koktailom a rôznym dezertom. V mrazničke vydržia bobule až jeden rok. Čerstvá a mrazená brusnica sa výborne hodí k príprave ovocnej šťavy alebo koncentrátu. Brusnicová omáčka z Cranberry je vynikajúca k divine alebo ázijským pokrmom rovnako ako aj k šalátom a dezertom. V sušenom stave sa konzumuje podobne ako hrozienka. Lesklá červená farba podporuje chuť do jedla a je prvotriednou dekoráciou rôznych zákuskov a tortičiek.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Liečivé účinky: Brusnica je skutočnou domácou lekárňou! Výskumy dokazujú, že už jeden alebo dva poháre nápoja pripraveného z Cranberry pomáha predísť ochoreniam. Červenožlté bobule sú prírodným liekom proti niektorým typom baktérii, ktoré sa môžu nachádzať v ústnej dutine, v žalúdku alebo močových cestách. Účinné látky kľukvy pomáhajú zabrániť bakteriálnym infekciám, ktoré by mohli viesť k vzniku zápalov. Cranberry zvyšuje v krvi hladinu „dobrého“, čiže HDL-cholesterolu, čím zároveň bráni zvyšovaniu hladiny nebezpečného LDL-cholesterolu. Preto odporúčajú lekári ovocnú šťavu Cranberry ako prevenciu v prípade srdcovocievnych chorôb. Okrem toho obsahuje kľukva sodík, fosfor, draslík a vitamín C (30 – 40 mg/100 g ovocia) a zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému.

Viac na www.sieberz.sk

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.