Úrodná prsť z kompostéra vonia lesom
Kompostér ušetrí mesiace času. Presnejšie povedané, kompostér beh času urýchli. A ak dodržíte správny postup, získate z odpadu tú najúrodnejšiu pôdu, ktorá bude voňať lesom.
Galéria
Ako to funguje? Kompostovanie napodobňuje biologické pochody, ktoré prebiehajú v pôde. Hovorí sa im humifikácia a ide o rozloženie mŕtvej organickej hmoty rastlinného a živočíšneho pôvodu na humus čiže prsť, najúrodnejšiu a prirodzene prehnojenú zeminu.
Humifikačné pochody však potrebujú čas, a ten kompostér značne skracuje. V rámci svojich štyroch stien totiž pripraví maximálne vhodné podmienky, čím značne urýchli celý proces. Je konštruovaný tak, aby mikroorganizmy a bezstavovce, ktorí sú súčasťou humifikácie, mohli čo najľahšie a najefektívnejšie pracovať. Vďaka tomu vznikne kvalitná prsť podstatne skôr než prirodzeným rozkladom.
Čo patrí do kompostéra?
• Pokosená tráva, burina, mačina, lístie, popol z dreva, konáre, piliny, hobliny, kôra a ďalší záhradný odpad
• Zvyšky ovocia, zeleniny a pečiva, kávová usadenina, použité vrecúška od čaju, škrupiny z vajec a orechov
• Hnoj, močovka, perie, chlpy, vlasy
• Kartón, papierové vreckovky, servítky
Čo do kompostéra rozhodne nepatrí
• Kosti, odrezky mäsa, kože, stolné oleje a tuky
• Rastliny napadnuté chorobami, konáre z tují, kôstky a šupky z tropického ovocia
• Popol z uhlia a cigariet
• Exkrementy mäsožravých zvierat a ľudské, plienky
• Plasty, sklo, kov, farby a riedidlá, chemicky ošetrené materiály, potlačený papier
Kompostovacie silo S 650 – variant bez horného veka pre priaznivcov klasického kompostovania
Ako správne kompostovať
Vychádza sa z dvoch skupín odpadu: mäkký a vlhký zelený odpad (tráva, zvyšky zeleniny a ovocia) je bohatý na dusík, suchý a tvrdý hnedý odpad (vetvy, papier) zase na uhlík. Na spodok kompostu založíte vzdušnú vrstvu hnedého odpadu asi do výšky 15 cm. Ten umožní prevzdušnenie a odtekanie prebytočnej vody. Na ňu príde tenšia vrstva zelená, vysoká asi 5-7 cm. Ak chcete proces kompostovania urýchliť, spracujte vetvy v drviči alebo štiepkovači.
Kompost by mal mať pestré zloženie, dostatok vlahy (občas nutné zaliať, aby bol vlhký) a vzduchu (aspoň raz mesačne premiešať „hnedé“ so „zeleným“). Ak ste ho správne založili, začne sa do dvoch dní zahrievať činnosťou mikroorganizmov. Horúca fáza dosahuje teplotu viac ako 50 °C a trvá rádovo dni až týždne. Dochádza pri nej k hygienizácii kompostu, pri ktorej sa likvidujú zárodky chorôb. Počas tohto času musíte kompost zásobovať ďalším materiálom, pretože bude tlením sadať. Ak sa hmota správne nezahrieva, je treba ju zaliať alebo pridať materiál. Tlenie urýchli zrelý kompost, prípadne maštaľný hnoj.
Pevný a kompaktný kompostér K 390 pojme až 400 litrov biomasy
Aký kompostér vybrať
Kompostovať možno v kompostovacích boxoch či kompostéri. Minimálny objem má byť minimálne 0,5 m³, aby došlo k dostatočnému prehriatiu celého objemu, a tým likvidácii škodcov. Podmienkou je dobrý prístup, aby ste mohli kompost prekopávať a ľahko vyvážať fúrikom. Darí sa mu v polotieni, priame slnko ho príliš vysušuje.
Aký kompostér by ste mali vybrať? Ideálne kvalitný, vyrobený z vysokohustotného polyetylénu. Ten totiž najlepšie odoláva mrazu a nekrúti sa na slniečku. „Bežne poskytovaná záruka našich kompostérov je sedem rokov, ale ich výdrž môže byť pokojne aj dvojnásobná. Svedčí o tom fakt, že nezaznamenávame v tejto komodite takmer žiadne reklamácie,“ konštatuje Jan Elšík, špecialista spoločnosti Mountfield.
Šikovný je aj otočný ventil, ktorým môžete regulovať prívod vzduchu, a tým podľa potreby určovať rýchlosť rozkladu. Na tvare kompostéra nezáleží, kvôli pôsobeniu vzduchu sú však dôležité ventilačné otvory na všetkých stranách a horné odklápacie veko pre rýchle doplnenie ďalšieho odpadu. Praktické bočné dvierka potom umožňujú ľahké odoberanie hotového humusu.
Pri správnom postupe získate v kompostéri čerstvý kompost už za 2 mesiace. A ak si počkáte až rok, bude výsledkom vyzretá prsť, voňajúce po lesnej pôde.
Zdroj: PR článok spoločnosti Mountfield SK
Komentáre