Pec na pizzu svojpomocne len za 31 €!

Pec na pizzu svojpomocne len za 31 €!

Ak s obľubou trávite leto na chalupe, radi by sme vám predstavili svoje skúsenosti so stavbou hlinenej pece na pizzu. Táto pec je bezkomínová, jednoduchá a plne funkčná. Keďže sa prvá osvedčila, urobili sme v rodine ešte dve ďalšie. Všetky dobre fungujú!

UROB SI SÁM

náročnosť: ++++
čas: 2 dni
náklady: 31 €
ľudia: 1 až 2
obdobie: jar, leto, jeseň

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 30,70 €

• hlina, piesok 2,60 €
6 fúrikov hliny, hlina bola nakopaná, teda zadarmo, 6 fúrikov piesku (7,50 €/t)

• slama 0
zvyšky z poľa, pol vreca, nasekaná na dĺžku do 20 cm

• šamotové tehly od 16,10 €
môžu byť staršie, 23 ks, ak majú byť položené po celom obdĺžniku, tak 28 ks (nové 2,90 €/ks, staršie napr. 0,70 €/ks)

• dosky 2 €
na dvierka (190 €/m3)

• podstavec 10 €
pozváraný z oceľových profilov, zo šrotoviska, plocha 1 × 0,9 m

NÁRADIE

 hrubšia polyetylénová fólia,
 vedrá, lopata, nôž,
• fúrik, gumené kladivo

PRACOVNÝ POSTUP

1. ZAČIATOK STAVBY
Na pozváraný rám s drevenou výplňou nanesieme vrstvu hliny. Na ňu poukladáme šamotové tehly. Foto: Ján Stano

2. DREVENÉ DVIERKA
Hneď nato začneme vrstviť čistý piesok a tvarovať ho do kupoly, ktorá slúži ako forma vnútrajška pece. Foto: Andrej Devečka

3. HOTOVÁ FORMA
V prednej časti piesok siaha až po priložené dvierka a vypĺňa tak celú vnútornú komoru pece. Piesok vlhčíme, aby si udržal svoj tvar a nezosypal sa. Foto: Andrej Devečka

4. NOVINY
Keď je forma vytvorená, prikryjeme ju mokrými novinami. Noviny majú dôležitú funkciu pri neskoršom vyberaní piesku. Foto: Ján Stano

5. MIEŠANIE HLINY
Medzitým miešame hlinu s pieskom a vodou na fólii, pričom najlepším spôsobom je túto zmes premiešať a vypracovať šliapaním bosými nohami. Foto: Andrej Devečka

6. STENY
Po nadobudnutí požadovanej konzistencie začneme postupne formovať hmotu po obvode pieskovej formy. Hlinu utláčame na šírku päste. Foto: Ján Stano

7. SMER TLAKU
Ruka sa nakláňa zároveň so sklonom kupoly, takže vždy tlačíme oproti už vystavanej časti vrstvy a nikdy nie proti pieskovej forme. Obložíme aj pripravené dvierka. Foto: Ján Stano

8. RYHY
Druhá vrstva obsahuje okrem hliny a piesku aj slamu, ktorá zvyšuje termoizolačné vlastnosti tejto vrstvy. Foto: Andrej Devečka

9. SO SLAMOU
Prvú vrstvu po ukončení utlačíme doskou a urobíme na nej zárezy, aby na nej lepšie držala druhá vrstva. Foto: Ján Stano

10. DRUHÁ VRSTVA
Jej ukladanie na prvú vrstvu prebieha už opísaným spôsobom. Foto: Andrej Devečka

11. POD PRÍSTREŠKOM
Hotovú pec sme nechali zaschnúť asi 10 dní pod prístreškom, ktorý sme vystavali, aby ju chránil pred dažďom a prudkým slnkom. Foto: Ján Stano

12. ROZOBRATIE FORMY
Vyberieme piesok a pec schne ďalších 10 dní. Až potom zakúrime, a to veľmi mierne a postupne (na trikrát), aby pec nepopraskala. Foto: Andrej Devečka

13. NAJPRV PIZZA
Noviny zhoria pri prvom zakúrení. Hotovo! Neostáva nič iné, iba experimentovať s pečením! Upečenie pizze v tejto peci trvá doslova pár minút. Foto: Andrej Devečka

14. CIABATTA
Naša pec sa vynikajúco hodí na pečenie koláčov, pizze, chleba, dokonca na prípravu mäsa a zeleniny (v tomto poradí, ako pec postupne chladne). Foto: Ján Stano

15. ĎALŠIE JEDLÁ
Domáci chlebík potrebuje asi hodinu pri nižšej teplote. Po upečení chleba sa pec ešte môže využiť na prípravu pečenej klobásy, zemiakov a iných dobrôt. Foto: Andrej Devečka

SKÚSENOSTI S PECOU

POUŽÍVANIE

Rozohriatie pece na vysokú teplotu trvá približne 2 h. Jedným zo spôsobov, ktorým sa dá určiť, či je pec rozohriata na požadovanú teplotu, je, že po priložení ruky na vrchol pece cítime, že je horúca. Pec si je schopná udržať naakumulovanú teplotu veľmi dlhý čas. Keď je pec dostatočne rozohriata, vymetú sa z nej popol a uhlíky a vnútro pece sa vytrie mokrou handrou. Pec je tak pripravená na samotné pečenie.

ĎALŠIA VRSTVA?

V blízkej budúcnosti ešte uvažujeme o dorobení tretej vrstvy, ktorá má hlavne estetickú funkciu. Môže byť jednoduchá i zložitejšie tvarovaná.

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Inšpiráciu sme čerpali z knihy od autorov Kiko Denzer, Hannah Field a Alan Scott s názvom Build your Own Earth Oven: A Low-Cost Wood-Fired Mud Oven, Simple Sourdough Bread, Perfect Loaves, v ktorej je mnoho poučných informácií, tipov a rád o stavbe hlinenej pece. Publikácia obsahuje množstvo fotografií, z ktorých sa dá čerpať potrebná inšpirácia – nájdete tam pec v tvare žaby, sokola, slnka, veverice… Fantázii sa pri tom medze nekladú.

Pôdorys pece

dobré rady

PRÍPRAVA HLINY A PIESKU
Hotová pec má dve vrstvy: prvú vrstvu tvorí hlina a piesok a druhú vrstvu hlina, piesok a slama, ktorá túto vrstvu viaže a vytvára izolačný efekt. Samotná stavba pece trvá dva dni. Predtým je ale ešte treba pripraviť si materiál. Na výstavbu pece je potrebná hlina (zhruba 6 fúrikov) – najlepšie kopaná, piesok (2 – 3 fúriky) – opäť najlepšie kopaný. Následne je potrebné určiť pomer piesku a hliny. To sme robili vopred v rôznych pomeroch (v závislosti od charakteru použitej hliny a piesku). Nám sa osvedčilo použiť pomer 3 : 1 (hlina : piesok).

MIEŠANIE HLINY NOHAMI
Táto aktivita výborne prekrví reflexné body na chodidlách a zvyčajne má veľký úspech u celej rodiny, najmä u detí (obr. 4). Vznikajúcu hmotu sme striedavo prevracali preklápaním fólie v rôznych smeroch, aby sa hmota lepšie premiešala.

TVARY A ROZMERY
Vnútorný priemer pece je 58 cm, vnútorná výška je 40 cm. Dvierka sú hore tvarované do poloblúka a majú nasledovné rozmery: šírka 30 cm a výška 25 cm. Jednou z najdôležitejších zásad, ktorú treba pri stavbe hlinenej pece dodržať, je pomer vnútornej výšky pece vzhľadom na výšku otvoru pece – výška otvoru má predstavovať 62,5 – 63 % z celkovej vnútornej výšky.

TEHLY A DVIERKA
Ďalej je potrebné pripraviť si šamotové tehly v počte 28 ks, slamu (stačí pol vreca) a drevenú formu, ktorá bude slúžiť ako dvierka.

FORMOVANIE PIESKU
Na podstavci vyznačíme kruh s priemerom 58 cm a do jeho stredu dáme 40 cm vysokú latku na určenie najvyššieho bodu vnútrajška pece. Potom môžeme utľapkávať vlhký piesok rukami.

SUŠENIE PECE
Po uplynutí 10 dní sme vybrali z pece piesok, ktorý slúžil ako forma. Tu sa dostávame k významu novín, ktoré sme poukladali navlhčené na pieskovú formu predtým, ako sme začali s formovaním prvej vrstvy. Pri vyberaní pieskovej formy pokračujeme opatrne – až pokiaľ nenarazíme na noviny. Noviny neodstraňujeme, pri prvých rozkurovaniach sa spália. Vyhneme sa tak narušeniu (poškrabaniu) vnútornej vrstvy pece.

Prierez pecou cez vyberací otvor

Text a realizácia: Ján Stano, České Brezovo, Pavol a Mária Surovcovci, Bratislava
Foto: Ján Stano a Andrej Devečka
Zdroj: časopis Urob si sám 7/2017

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Komentáre

  1. viete mi ju postavit? kolko by stala na kluc?

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.