Makový koláč s višňami a čokoládou
V tomto koláči sa postretli višne s makom a čokoládou na krehkom ceste. Vyskúšajte aj vy túto fantastickú kombináciu.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis je na formu s priemerom 25 cm
cesto:
300 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
200 g masla (studeného)
2 žĺtka
2 PL kyslej smotany (môže byť aj šľahačková smotana)
štipka soli
maková plnka:
200 g mletého maku
2 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 KL mletej škorice
1 žĺtok
3 bielka
2-3 PL šľahačkovej smotany
citrónová kôra z 1/2 citróna
okrem toho:
750 ml višňového kompótu
trochu višňového, príp. iného červeného džemu
čokoládová poleva:
150 ml šľahačkovej smotany
150 g mliečnej čokolády
Postup:
Suroviny na cesto zhnetieme. Nehnetieme dlho, aby sme ho nemali tvrdé. Rozvaľkáme a vyložíme ním misu, tak aby bolo aj po okrajoch. Vložíme do chladničky na polhodinu. Pripravíme si makovú plnku. K mletému maku pridáme cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu, citrónovú kôru , smotanu a žĺtok. Dobre vymiešame . Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do makovej plnky.
Schladené cesto vyberieme z chladničky. Na cesto položíme papier a zaťažíme keramickými guličkami. Ak nemáme, tak poslúži aj fazuľa (hrach a pod.) Dáme predpiecť vo vyhriatej rúre na 10 – 12 minút pri teplote 180 stupňov. Vyberieme z rúry a necháme ochladiť. Cesto natrieme tenkou vrstvou džemu, uložíme vykôstkovaná a odkvapkané višne, jemne ich utlačíme a navrstvíme makovú plnku. Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 15 – 20 minút pri rovnakej teplote. Kraje majú byť upečené dozlatista. Koláč vyberieme z rúry a necháme poriadne vychladnúť. Na vychladnutý koláč nalejeme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Môžeme podávať s kopčekom kyslej smotany.
Čokoládová poleva:
Smotanu privedieme k varu, nalámeme do nej čokoládu a dobre vymiešame, kým dostaneme kompaktnú, hladkú hmotu. Necháme ochladiť a potom polejeme koláč. Môžeme naliať naprostred a potom formu nakláňame na stranu (tak ako keď rozlievame cesto na palacinky na panvici), aby sa poleva pekne rozliala po celom koláči. Dobrú chuť!
fantastic
Vyskúšam