
Tekvicový koláč s orechami a polevou z javorového sirupu
Jeseň je tu a s ňou aj tekvicové hody. Ak ste sa na tekvicu na sladko ešte neodvážili, smelo do toho. Môžete začať napríklad našim vláčnym a šťavnatým koláčom.
Ingrediencie:
1 a 1/2 šálky hnedého cukru
1 šálka oleja
3 vajcia
3 šálky hladkej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL škorice
1 ČL perníkového korenia
1/2 ČL soli
400 g tekvicového pyré
Poleva:
1/4 šálky mascarpone alebo iného krémového syra
1/4 šálky javorového sirupu
1/2 šálky práškového cukru
opražené vlašské orechy
Postup:
Vymiešame si spolu vajcia, cukor, olej a tekvicové pyré. Potom k tomu primiešame zvyšné sypké ingrediencie. Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Ja som použila tortovú (26cm) s bábovkovým dnom .
Pečieme pri 180 stupňov, asi 45 – 50 minút.
Vychladnuté polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním mascarpone s cukrom a javorovým sirupom a celý koláč nakoniec posypeme opraženými orechmi.
Svoju vláčnosť si zachová aj na druhý deň.
Dobrú chuť 🙂
ako sa robí tekvicové pyré?
Podľa môjho názoru stačí tekvicu nakrájať na kocky a rozmixovať. Hodilo by sa mi do toho pyré inak ešte aj jabĺčko 🙂
A netreba ju pred tým rozmixovaním najskôr uvariť?
chi
Tekvicové pyré: tekvicu umyť, vydlabať semienka, nakrájať aj so šupou na kúsky, uložiť na plech s papierom a cca 75minút piecť pri teplote 200stupňov. Nechať vychladnúť a rozmixovať. A je hotovo. Piekla som tento koláč a je výborný! ja som ho ešte poliala aj karamelom. Môžete namiesto mascarpone použiť aj vanilkový pribináčik.
Skusila som ho a bol vynikajuci!
Vynikajuci kolacik👌❤️
Robila som presne podla návodu. Výsledok otrasný, pochybujem, že toto niekto piekol, možno s iným receptom. Už cesto bola jedna hustá hmota a po upečení tuhé a bez chuti. Škoda surovín a zabitého času 😬