/ Recepty /

Šťavnatý hruškový koláč s kardamónom

Šťavnatý hruškový koláč s kardamónom

Výborný raňajkový koláč s hruškami, škoricou, orieškami a kardamónom. Užite si pri šálke čaju túto unikátnu kombináciu chutí.

Ingrediencie:
na tortovú formu s priemerom 24cm

3 hrušky
Šťava cca z 1/2 citróna
50 g masla
3-4 PL hnedého cukru

na  cesto:
3 vajcia
100g hnedého cukru
120 g masla
180 g hladkej múky
3 PL kyslej smotany
1/2 KL kardamónu
1 1/2 KL mletej škorice
1 KL prášku do pečenia
1/2 KL sódy bikarbóny
hrsť posekaných vlašských orechov

Postup:
Maslo vymiešame s cukrom dopenista. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Potrieme maslom a rovnomerne posypeme hnedým cukrom. Spodok tortovej formy obalíme alobalom, aby nám pri pečení nevytekal karamel. Hrušky očistíme, odstránime jadrovník a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Pokrájame na cca 3 mm plátky. Ak sú niektoré plátky príliš dlhé, tak ich skrátime, aby boli približné rovnakej dĺžky. Pekne uložíme do kruhu na dno maslom vymastenej a cukrom vysypanej formy. Do našľahaného masla s cukrom zašľaháme po jednom vajíčka. Zakaždým dobre prešľaháme. Pridáme smotanu a opäť dobre prešľaháme.

V miske zmiešame preosiatu múku, kardamón, škoricu, prášok do pečenia, sódu bikarbónu. Do maslovej hmoty zamiešame túto zmes, ale už iba ručne. Nanesieme polovicu masy na hrušky. Opatrne rozotrieme. Trochu trpezlivosti a pôjde to.

Do druhej polovice pridáme posekané orechy a rozotrieme to na prvú vrstvu. Môžeme zamiešať naraz orechy, ale kúsky orechov nám môžu narušiť rovnosť povrchu torty. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov 45 až 50 minút. Necháme postáť asi 10 minút.

Ostrým nožom oddelíme boky torty od formy. Priložíme tanier (tácku, podnos) a otočíme hore dnom. Uvoľníme obruč na forme a vyklopíme koláč. Odstránime papier. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny, smotanou alebo len tak so šálkou dobrého čaju.

Šťavnatý hruškový koláč s kardamónom

Dobrú chuť

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.