Skvelý ryžový koláč podľa toskánskej receptúry
Špeciálna variácia ryžového nákypu prevoňaná vanikou a citrónovou kôrou.
Ingrediencie:
250 g kryštálového cukru
100 g krátkozrnnej ryže (vhodnej na rizoto )
2 štipky soli
6 vajec
60 ml rumu, brandy alebo likéru (ja som použila karamelový likér)
kôra z 1 citrónu (najlepšie v bio kvalite)
1 ČL vanilkového extraktu
500 ml teplého plnotučného mlieka
Postup:
Prichystáme si 23 – 25 cm tortovú formu, ktorú si vymažeme maslom a vysypeme cukrom. Ryžu si povaríme vo vriacej vode so štipkou soli, asi 10 minút.
Vymiešame si spolu vajcia, likér, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a cukor. Pridáme teplé mlieko a ryžu.
Nalejeme do pripravenej formy (konzistencia bude veľmi tekutá, ale nezľaknite sa, presne taká má byť ) a pečieme pri 180 stupňoch asi 50 – 60 minút, kým bude povrch zlatohnedý.
Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a podávame.
My sme si ho trošku osviežili čerstvými malinami a posypali škoricovým cukrom.
Dobrú chuť 🙂
Neodporúčam, cesto je naozaj veľmi tekuté, takmer všetko vytieklo. Dala by som tam viacej ryže a menej mlieka