Krémové cviklové rizoto, pri ktorom nestrávite veľa času pri sporáku
Teplé krémové rizoto je výborným a sýtym jedlom pre chladné zimné dni. Vďaka cvikle doplní do nášho organizmu množstvo antioxidantov a minerálov (najmä vápnik, horčík, fosfor a draslík). Pripravte si rizoto, pri ktorom nemusíte zabiť veľa času pri sporáku, pretože sa pripravuje v rúre.
Ingrediencie:
• 500g surovej cvikly
• 2 lyžice olivového oleja
• malá hrudka masla
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 250g ryže vhodnej na rizoto (Arborio a pod.)
• 150 ml bieleho vína
• 700 ml zeleninového vývaru
• strúhaný parmezán (2 lyžice)
• 4 lyžice kyslej pochúťkovej smotany
• lyžička sekaného (alebo sušeného) kôpru
Postup:
1. Predhrejte rúru (180 stupňov v klasickej rúre, 160 stupňov v teplovzdušnej). Ošúpte a nakrájajte cviklu na veľké hrubé pásiky. Poukladajte na papier na pečenie na plech a pokvapkajte jednou lyžicou olivového oleja. Pečte približne hodinu, kým cvikla nie je mäkká.
2. Kým sa cvikla pečie, zohrejte v panvici (vhodnej do rúry, s pokrievkou) druhú lyžicu olivového oleja a maslo. Opražte na zmesi najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú voňať, primiešajte ryžu a miešajte až kým sa neobalí v zmesi (ryža by mala pri miešaní „škrípať“). Následne zalejte ryžu vínom a nechajte variť približne 5 minút.
3. Ryžu dobre premiešajte a prilejte zeleninový vývar. Opäť premiešajte, zakryte a vložte do rúry. Nechajte v rúre variť približne 15 minút, alebo kým ryža nezmäkne. Keď vyberiete z rúry mäkkú cviklu, štvrtinu dajte bokom a zvyšok pokrájajte na malé kúsky. Odloženú štvrtinu rozmixujte. Nakrájanú cviklu, cviklové pyré a väčšiu časť parmezánu zamiešajte do uvarenej ryže.
4. Servírujte s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypané kôprom a parmezánom. Rizoto je výborné aj s ovčím syrom, alebo nakladaným hermelínom, ktorý necháme na rizote roztopiť.
Želáme dobrú chuť!
Text: Anna Martausová
Foto: isifa/Shutterstock
biela ryža nula bodov cvikla z chem.hnojenia ,kdo tu podsúva takéto jedlá ,aktivujte jedlá z morských plodov,nezabudnúť že na ryby nie sú normy
Dnes som ho vyskúšala a rizoto bolo výborné.