/ Recepty /

Krémové cviklové rizoto, pri ktorom nestrávite veľa času pri sporáku

image 32249 25 v1

Teplé krémové rizoto je výborným a sýtym jedlom pre chladné zimné dni. Vďaka cvikle doplní do nášho organizmu množstvo antioxidantov a minerálov (najmä vápnik, horčík, fosfor a draslík). Pripravte si rizoto, pri ktorom nemusíte zabiť veľa času pri sporáku, pretože sa pripravuje v rúre.

Ingrediencie:

• 500g surovej cvikly
• 2 lyžice olivového oleja
• malá hrudka masla
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 250g ryže vhodnej na rizoto (Arborio a pod.)
• 150 ml bieleho vína
• 700 ml zeleninového vývaru
• strúhaný parmezán (2 lyžice)
• 4 lyžice kyslej pochúťkovej smotany
• lyžička sekaného (alebo sušeného) kôpru

Postup:

1. Predhrejte rúru (180 stupňov v klasickej rúre, 160 stupňov v teplovzdušnej). Ošúpte a nakrájajte cviklu na veľké hrubé pásiky. Poukladajte na papier na pečenie na plech a pokvapkajte jednou lyžicou olivového oleja. Pečte približne hodinu, kým cvikla nie je mäkká.

2. Kým sa cvikla pečie, zohrejte v panvici (vhodnej do rúry, s pokrievkou) druhú lyžicu olivového oleja a maslo. Opražte na zmesi najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú voňať, primiešajte ryžu a miešajte až kým sa neobalí v zmesi (ryža by mala pri miešaní „škrípať“). Následne zalejte ryžu vínom a nechajte variť približne 5 minút.

3. Ryžu dobre premiešajte a prilejte zeleninový vývar. Opäť premiešajte, zakryte a vložte do rúry. Nechajte v rúre variť približne 15 minút, alebo kým ryža nezmäkne. Keď vyberiete z rúry mäkkú cviklu, štvrtinu dajte bokom a zvyšok pokrájajte na malé kúsky. Odloženú štvrtinu rozmixujte. Nakrájanú cviklu, cviklové pyré a väčšiu časť parmezánu zamiešajte do uvarenej ryže.

4. Servírujte s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypané kôprom a parmezánom. Rizoto je výborné aj s ovčím syrom, alebo nakladaným hermelínom, ktorý necháme na rizote roztopiť.

Želáme dobrú chuť!
Text: Anna Martausová
Foto: isifa/Shutterstock 

Komentáre

  1. biela ryža nula bodov cvikla z chem.hnojenia ,kdo tu podsúva takéto jedlá ,aktivujte jedlá z morských plodov,nezabudnúť že na ryby nie sú normy

  2. Dnes som ho vyskúšala a rizoto bolo výborné.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.