Osviežujúci mrkvový koláč
Sýty, plný vlákniny a beta-karoténu a skutočne chutný – presne taký je jednoduchý mrkvový koláč, ktorý môžete pokojne servírovať ako raňajkové pečivo alebo chutný olovrant. Vďaka mrkve, ovseným vločkám a hrozienkam pomôže vášmu tráveniu a svojou výbornou chuťou poteší nejednu návštevu.
Galéria
Ingrediencie:
250g polohrubej múky
100g cukru
1 vanilkový cukor
1/2 kypriaceho prášku
kôra z 1 citróna a 1 pomaranča
4 stredné mrkvy
2 vajíčka
100 ml oleja
50g mletých vlašských orechov
50 g ovsených vločiek
50g hrozienok
200g kyslá smotana
voda
škorica
štipka soli
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Mrkvu očistíme a nastrúhame, taktiež nastrúhame kôru z citróna a pomaranča, hrozienka premyjeme v teplej vode. foto: Anna Martausová
2. Rozmiešame kypriaci prášok v múke a postupne do nej zamiešame vločky, škoricu, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a mleté orechy. foto: Anna Martausová
3. Do zmesi postupne primiešame vajíčka a olej, potom kyslú smotanu. Ak je cesto príliš husté (resp. suché) pridáme trošku vody.foto: Anna Martausová
4. Následne do cesta zľahka vmiešame nastrúhanú mrkvu a kôru. foto: Anna Martausová
5. Primiešame hrozienka a cesto vylejeme do formy (napríklad na srnčí chrbát). Dáme piecť na 200°C, približne po 15 minútach znížime teplotu na 170°C a pečieme zhruba 40 minút (alebo kým nebude koláč aj v strede upečený a na povrchu zlatistý). foto: Anna Martausová
6. Hotový koláč podávame buď teplý alebo studený, výborne chutí s čajom, kávou alebo prípadne ozdobený citrónovou polevou či mascarpone krémom. foto: Anna Martausová
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
Komentáre