Prečo majú rajčiaky zelenú dužinu?

Prečo majú rajčiaky zelenú dužinu?

Prosím o radu týkajúcu sa rajčiakov. Priesady sme dopestovali z osiva kúpeného v záhradníctve. Vysadené boli v substráte určenom na plodovú zeleninu. Miesta výsadby striedame. Hnojili sme ich hnojivom s obsahom rohoviny. Rajčiaky pestujeme vonku, no už viac rokov majú plody rajčín zelenú dužinu. Zvonku sú červené, ale dužina je zelená až biela, chuťovo tiež nie sú dobré. Foto pripájam. (Alena Š., Vinohrady n. V.)

Opísané zmeny dužiny rajčiakov sú predovšetkým odrodovou vlastnosťou a sú považované v odbornej praxi za genetickú poruchu. Prejavuje sa ako zelený kruh, tzv. zelený golier – nevyzretie časti dužiny okolo stopky. Niektoré odrody sú náchylné viac, iné menej. Táto porucha sa často vyskytuje vo vonkajšom riadku na záhone. Častejší výskyt je podmienený aj nadmerným slnečným žiarením, vysokými teplotami počas vegetačného obdobia a neharmonickou výživou. Skúste v budúcej sezóne pestovať úplne nové odrody rajčiaka, napríklad datľové či drobné čerešňové, a dbať na harmonickú výživu.

Odpovedala: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív autorky 

  1. sniezik26 says:

    ja už tretí rok budem pestovať BABY paradajky, sú menšie, ale chutia, je ich veľa, sú odolne a všetci
    ich obľubujeme, robím aj pretlak, je výborný.

  2. veriaci says:

    Neskúmam „rajčáky“ ,ale viem,že paradajky kupované v supermarketoch sú drahé ako šľak (okolo 2eurá za kilo !) a napriek tomu nemajú žiadnu chuť,tobôž nie originálnu paradajkovú.Počkám si do leta a na ponuku tržníc.Tak som sa v zime dal na vyjedanie pretlakov,lebo obsahujú určite viac vitamínov,ako tie pestované baníkmi na vode,kdesi v Prievidzi,či Bojniciach,ktoré nemajú žiadnu chuť,dokonca sú horké vo viacerých prípadoch…

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.