Čo spôsobuje sklovitosť jabĺk

Čo spôsobuje sklovitosť jabĺk

Máme problém s jablkami. Zvonku vyzerajú celkom zdravé, ale vo vnútri je dužina svetlozelená, mäkká, akoby priesvitná, až sklovitá. Čo by mohlo byť na príčine – dá sa s tým niečo robiť? e-mail Martin V., Nová Dubnica

Sklovitosť plodov jabĺk patrí medzi fyziologické poruchy. Často sa prejavuje už pred zberom plodov. Najviac nápadná je okolo jadrovníka, postupuje smerom von a preniká až pod šupku. Vytvára tmavozelené olejové škvrny. Po reze plodom vyteká z dužiny voda, ktorá sa dostala do medzibunkových priestorov. Vznik sklovitosti podporujú veľké výkyvy teplôt medzi dňom a nocou koncom leta i neskorý zber plodov. Sklovitosť postihuje niektoré odrody viac ako ostatné, napr. Gloster, Ontario, Starking. Z ochranných opatrení treba pamätať na šetrný zber v správnom termíne a harmonickú výživu plodov.

Text Ing. Hana Szabóová Foto archív čitateľov

  1. Jan Curha says:

    Na uskladnenych jablkach sa objavila choroba.sklovitost jablk.Pytam sa,ci po vyrezani jadrovnika sa mozu jablka konzumovat.
    Dakujem za odpoved.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.