Čo spôsobuje sklovitosť jabĺk

Čo spôsobuje sklovitosť jabĺk

Máme problém s jablkami. Zvonku vyzerajú celkom zdravé, ale vo vnútri je dužina svetlozelená, mäkká, akoby priesvitná, až sklovitá. Čo by mohlo byť na príčine – dá sa s tým niečo robiť? e-mail Martin V., Nová Dubnica

Sklovitosť plodov jabĺk patrí medzi fyziologické poruchy. Často sa prejavuje už pred zberom plodov. Najviac nápadná je okolo jadrovníka, postupuje smerom von a preniká až pod šupku. Vytvára tmavozelené olejové škvrny. Po reze plodom vyteká z dužiny voda, ktorá sa dostala do medzibunkových priestorov. Vznik sklovitosti podporujú veľké výkyvy teplôt medzi dňom a nocou koncom leta i neskorý zber plodov. Sklovitosť postihuje niektoré odrody viac ako ostatné, napr. Gloster, Ontario, Starking. Z ochranných opatrení treba pamätať na šetrný zber v správnom termíne a harmonickú výživu plodov.

Text Ing. Hana Szabóová Foto archív čitateľov

Komentáre

  1. Na uskladnenych jablkach sa objavila choroba.sklovitost jablk.Pytam sa,ci po vyrezani jadrovnika sa mozu jablka konzumovat.
    Dakujem za odpoved.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.