Aké kvety možno jesť?
V záhrade mám množstvo kvitnúcich rastlín a nedávno som mala možnosť vidieť slávnostné servírovanie, kde súčasťou jedál boli aj kvety. Nadchlo ma to a rada by som občas svojich hostí niečím podobným potešila. Aké kvety môžem zo záhrady použiť? (Veronika R., Trnava)
V prvom rade kvety ani rastliny nesmú byť chemicky ošetrované – také sú v kuchyni nepoužiteľné. Vybrať si môžete zo širokého spektra. Na konzumáciu môžete bez obáv využiť kvety boráku, pažítky, levandule, kapucínky, fialky, sedmokrások, ľaliovky, klinčekov, nechtíkov, dokonca aj ruží. Pred použitím vždy odstráňte z kvetov peľové tyčinky a spodné lístky. Nikdy nepoužívajte zvädnuté kvety, najlepšie je trhať ich tesne pred použitím. Tiež dajte pozor, aby neboli napadnuté chorobami ani škodcami. Kvety môžete použiť celé alebo len ich časti (lupienky).
Odpovedal: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Komentáre