Ako si vyrobiť lacné a pekné vianočné ozdoby
Galéria (16)

Ako si vyrobiť lacné a pekné vianočné ozdoby

Kto vraví, že čo je z cesta, to dlho nevydrží, nemá pravdu. Takéto ozdôbky máme ešte z minulého roka, robíme ich už štvrtý rok a sú veľmi pekné!

Galéria

Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby
Lacné a pekné vianočné ozdoby

Ozdobte svoj vianočný stromček aj vy takýmito okrasami a zabavte sa pritom s deťmi!

  • NÁROČNOSŤ: +
  • ČAS: 2 hodiny
  • NÁKLADY: do 20 €
  • ĽUDIA: 1
  • OBDOBIE: I – XII

Čo budete potrebovať

MATERIÁL 2 €

• jedlá sóda 0,60 €
2 × 100 g (0,30 €/100 g)
• kukuričný škrob 1,40 €
1 × 200 g (1,40 €/balenie)

NÁRADIE

  • rôzne formičky
  • valček
  • panvica (najlepšie teflonová)
  • špajdľa na dierky
  • brúsny papier
  • šnúrka, stužka, niť
  • POSTUP PRÁCE
  • Najprv si pripravíme pomôcky a suroviny na výrobu ozdôb, najmä škrob, vodu a sódu.
  • V akom pomere budeme miešať? Dva diely sódy, jeden diel kukuričného škrobu a jeden diel vody.
  • Na panvici, najlepšie teflonovej, si všetky ingrediencie spojíme a za stáleho miešania privedieme do varu.
  • Ešte teplé cesto dobre premiesime na doske do malej guľôčky.
  • Guľôčku potom vyvaľkáme na tenší plát s hrúbkou približne 2 – 3 mm.
  • Na pomoc si prizveme pomocníkov a tí vyberú najkrajšie ozdôbky.
  • Vykrajujeme ozdoby. Ak ostanú zvyšky, premiesime, vyvaľkáme a vykrajujeme znova, kým z cesta nič neostane.
  • Jemne poukladáme na rovný povrch, napríklad na pekársky plech. Urobíme dierky na šnúrku.
  • Sušenie trvá asi 12 hodín. Zo začiatku ozdoby prevraciame aj každú hodinu, aby sa nám nepokrútili (asi 3- až 4-krát).
  • Po uschnutí sa na ozdôbkach môžu vyskytnúť takéto nepekné ostré hrany.
  • Brúsenie ozdôb Pomocou jemného brusného papiera hrany obrúsime.
  • A ozdôbka je hotová! Pri správnom uskladnení vydrží najmenej do ďalších Vianoc.
  • Prevlečieme zlatú niť a už si len počkať na vianočný stromček, na ktorý vianočné ozdoby zavesíme. Vlastne ešte nie, lebo musíme vyrobiť aj nejaké krásne darčeky, ale o tom si napíšeme až v budúcom vydaní.
  • Na čo si dať pozor?
  1. Keď vyformujete ozdoby, nezabudnite ich prevracať počas sušenia. Voda sa musí odparovať z cesta približne rovnako rýchlo z oboch strán, ak majú ozdôbky ostať neporušené.
  2. Podiel jednotlivých surovín treba presne dodržať. Ja som ako odmerku využila nádobku zo sódy.
  3. Nezabudnite spraviť dierku do cesta, kým je ešte čerstvé, aby ste mali ozdoby ako zavesiť.
  4. Ak chcete, aby vám ozdoby vydržali do budúcich Vianoc, dobre ich uskladnite – do papiera a na suché miesto.
  5. Ozdôbky sú tvrdé, ale pritom veľmi krehké, takže dajte pozor, aby sa tlakom v obale nepolámali.
  • Majka radí
  • Výroba takýchto cestových ozdôb sa v našej rodine stala už tradíciou a vždy sa pri nich spoločne zabavíme. Keďže ich robíme len raz do roka, občas na niečo zabudneme. Keď sme s dievčatami chystali tento článok, do surovín sme dali namiesto kukuričného škrobu zemiakový. Cesto bolo nedobré a neprispôsobivé, preto vždy použite kukuričný škrob.
  • Text, foto, realizácia: Mária Jurčová s dcérkami
    ZDROJ: časopis Urob si sám 
  1. Dana says:

    Velmi pekne ozdobky a je to vhodne aj pre deti, ktore sa mozu tiez zapojit

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.