Ako si vyrobiť lacné a pekné vianočné ozdoby
Kto vraví, že čo je z cesta, to dlho nevydrží, nemá pravdu. Takéto ozdôbky máme ešte z minulého roka, robíme ich už štvrtý rok a sú veľmi pekné!
Galéria
Ozdobte svoj vianočný stromček aj vy takýmito okrasami a zabavte sa pritom s deťmi!
- NÁROČNOSŤ: +
- ČAS: 2 hodiny
- NÁKLADY: do 20 €
- ĽUDIA: 1
- OBDOBIE: I – XII
Čo budete potrebovať
MATERIÁL 2 €
• jedlá sóda 0,60 €
2 × 100 g (0,30 €/100 g)
• kukuričný škrob 1,40 €
1 × 200 g (1,40 €/balenie)
NÁRADIE
- rôzne formičky
- valček
- panvica (najlepšie teflonová)
- špajdľa na dierky
- brúsny papier
- šnúrka, stužka, niť
- POSTUP PRÁCE
- Najprv si pripravíme pomôcky a suroviny na výrobu ozdôb, najmä škrob, vodu a sódu.
- V akom pomere budeme miešať? Dva diely sódy, jeden diel kukuričného škrobu a jeden diel vody.
- Na panvici, najlepšie teflonovej, si všetky ingrediencie spojíme a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Ešte teplé cesto dobre premiesime na doske do malej guľôčky.
- Guľôčku potom vyvaľkáme na tenší plát s hrúbkou približne 2 – 3 mm.
- Na pomoc si prizveme pomocníkov a tí vyberú najkrajšie ozdôbky.
- Vykrajujeme ozdoby. Ak ostanú zvyšky, premiesime, vyvaľkáme a vykrajujeme znova, kým z cesta nič neostane.
- Jemne poukladáme na rovný povrch, napríklad na pekársky plech. Urobíme dierky na šnúrku.
- Sušenie trvá asi 12 hodín. Zo začiatku ozdoby prevraciame aj každú hodinu, aby sa nám nepokrútili (asi 3- až 4-krát).
- Po uschnutí sa na ozdôbkach môžu vyskytnúť takéto nepekné ostré hrany.
- Brúsenie ozdôb Pomocou jemného brusného papiera hrany obrúsime.
- A ozdôbka je hotová! Pri správnom uskladnení vydrží najmenej do ďalších Vianoc.
- Prevlečieme zlatú niť a už si len počkať na vianočný stromček, na ktorý vianočné ozdoby zavesíme. Vlastne ešte nie, lebo musíme vyrobiť aj nejaké krásne darčeky, ale o tom si napíšeme až v budúcom vydaní.
- Na čo si dať pozor?
- Keď vyformujete ozdoby, nezabudnite ich prevracať počas sušenia. Voda sa musí odparovať z cesta približne rovnako rýchlo z oboch strán, ak majú ozdôbky ostať neporušené.
- Podiel jednotlivých surovín treba presne dodržať. Ja som ako odmerku využila nádobku zo sódy.
- Nezabudnite spraviť dierku do cesta, kým je ešte čerstvé, aby ste mali ozdoby ako zavesiť.
- Ak chcete, aby vám ozdoby vydržali do budúcich Vianoc, dobre ich uskladnite – do papiera a na suché miesto.
- Ozdôbky sú tvrdé, ale pritom veľmi krehké, takže dajte pozor, aby sa tlakom v obale nepolámali.
- Majka radí
- Výroba takýchto cestových ozdôb sa v našej rodine stala už tradíciou a vždy sa pri nich spoločne zabavíme. Keďže ich robíme len raz do roka, občas na niečo zabudneme. Keď sme s dievčatami chystali tento článok, do surovín sme dali namiesto kukuričného škrobu zemiakový. Cesto bolo nedobré a neprispôsobivé, preto vždy použite kukuričný škrob.
- Text, foto, realizácia: Mária Jurčová s dcérkami
ZDROJ: časopis Urob si sám
Velmi pekne ozdobky a je to vhodne aj pre deti, ktore sa mozu tiez zapojit