Ako si vyrobiť lacné a pekné vianočné ozdoby

Ako si vyrobiť lacné a pekné vianočné ozdoby

Kto vraví, že čo je z cesta, to dlho nevydrží, nemá pravdu. Takéto ozdôbky máme ešte z minulého roka, robíme ich už štvrtý rok a sú veľmi pekné!

Ozdobte svoj vianočný stromček aj vy takýmito okrasami a zabavte sa pritom s deťmi!

UROB SI SÁM

NÁROČNOSŤ: +

ČAS: 2 hodiny

NÁKLADY: do 20 €

ĽUDIA: 1

OBDOBIE: I – XII

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 2 €

• jedlá sóda 0,60 €
2 × 100 g (0,30 €/100 g)
• kukuričný škrob 1,40 €
1 × 200 g (1,40 €/balenie)

NÁRADIE

• rôzne formičky
• valček
• panvica
najlepšie teflonová
• špajdľa na dierky
• brúsny papier
• šnúrka, stužka, niť

POSTUP PRÁCE

Ako si zhotoviť jemné vianočné ozdôbky?

Najprv si pripravíme pomôcky a suroviny na výrobu ozdôb, najmä škrob, vodu a sódu. 

V akom pomere budeme miešať? Dva diely sódy, jeden diel kukuričného škrobu a jeden diel vody.

Na panvici, najlepšie teflonovej, si všetky ingrediencie spojíme a za stáleho miešania privedieme do varu. 

Ešte teplé cesto dobre premiesime na doske do malej guľôčky.

Guľôčku potom vyvaľkáme na tenší plát s hrúbkou približne 2 – 3 mm.

Na pomoc si prizveme pomocníkov a tí vyberú najkrajšie ozdôbky.

Vykrajujeme ozdoby. Ak ostanú zvyšky, premiesime, vyvaľkáme a vykrajujeme znova, kým z cesta nič neostane. 

Jemne poukladáme na rovný povrch, napríklad na pekársky plech. Urobíme dierky na šnúrku.

Sušenie trvá asi 12 hodín. Zo začiatku ozdoby prevraciame aj každú hodinu, aby sa nám nepokrútili (asi 3- až 4-krát). 

Po uschnutí sa na ozdôbkach môžu vyskytnúť takéto nepekné ostré hrany. 

Brúsenie ozdôb Pomocou jemného brusného papiera hrany obrúsime. 

A ozdôbka je hotová! Pri správnom uskladnení vydrží najmenej do ďalších Vianoc. 

Prevlečieme zlatú niť a už si len počkať na vianočný stromček. Vlastne ešte nie, lebo musíme vyrobiť aj nejaké krásne darčeky, ale o tom si napíšeme až v budúcom vydaní. 

NA ČO SI DAŤ POZOR?

1. Keď vyformujete ozdoby, nezabudnite ich prevracať počas sušenia. Voda sa musí odparovať z cesta približne rovnako rýchlo z oboch strán, ak majú ozdôbky ostať neporušené.

2. Podiel jednotlivých surovín treba presne dodržať. Ja som ako odmerku využila nádobku zo sódy.

3. Nezabudnite spraviť dierku do cesta, kým je ešte čerstvé, aby ste mali ozdoby ako zavesiť.

4. Ak chcete, aby vám ozdoby vydržali do budúcich Vianoc, dobre ich uskladnite – do papiera a na suché miesto.

5. Ozdôbky sú tvrdé, ale pritom veľmi krehké, takže dajte pozor, aby sa tlakom v obale nepolámali.

Majka radí

Výroba takýchto cestových ozdôb sa v našej rodine stala už tradíciou a vždy sa pri nich spoločne zabavíme. Keďže ich robíme len raz do roka, občas na niečo zabudneme. Keď sme s dievčatami chystali tento článok, do surovín sme dali namiesto kukuričného škrobu zemiakový. Cesto bolo nedobré a neprispôsobivé, preto vždy použite kukuričný škrob.

Text, foto, realizácia Mária Jurčová s dcérkami
ZDROJ časopis Urob si sám 12/2018

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. Velmi pekne ozdobky a je to vhodne aj pre deti, ktore sa mozu tiez zapojit

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.