Čistenie medených panvíc
Zdroj: iStock

Ako čistiť a leštiť meď? Stačia vám dve prísady a bude opäť ako nová!

Meď je krásna a čoraz obľúbenejšia v domácnostiach vo všetkých podobách. Už to nie sú len medené misky, podnosy, príbory, ale aj hrnce, vodovodné batérie, dokonca celé pracovné plochy a zásteny za kuchynskou linkou. Je praktická, zároveň dekoratívna a pridáva zaujímavú textúru i teplú farebnosť. Ako ju však udržať čistú a lesklú?

Najlepší spôsob čistenia medi: citrón a soľ

Na trhu nájdete množstvo rôznych hrncov, panvíc, rajníc, hrnčekov i pekáčov z medi. Ako však tento riad udržiavať? Dobrou správou je, že ak chcete ho vyčistiť, aby vyzeral ako nový, nepotrebujete žiadne drahé či nedostupné ingrediencie. Stačia dve, ktoré pravdepodobne máte v špajze: citrón a soľ.

Táto kombinácia je nielen lacná, ale je tiež výborným pomocníkom na čistenie dosiek na krájanie, lopárikov či dreveného náradia. Svoju prácu robí skutočne dobre a rýchlo, a to aj pokiaľ ide o výrobky z medi. Odstraňuje matný, opotrebovaný povrch a dodáva lesk. Stačí pridať soľ na rozpolený citrón a vydrhnúť ním medené povrchy či riady. Ošetrené predmety budú čisté a opäť lesklé.  To všetko vám nezaberie viac ako 10 minút.

Spôsob čistenia a leštenia medi pomocou citrónu, octu a soli
Zdroj: iStock

Čo treba o tejto metóde vidieť?

  • Ak sa obávate poškriabania medi, alebo potrebujete vyčistiť mimoriadne jemný medený predmet, vytlačte šťavu z citróna do misky a zmiešajte so soľou, aby ste vytvorili jemnejšiu pastu. Tú potom naneste na hubku, handričku alebo jemnú kefku a predmet vyčistite.
  • Na odolné a zafarbené miesta použiť pastu zo soli a citróna, ale nechajte ju pôsobiť asi pol hodiny a následne dobre vyčistite.
  • Táto metóda pravdepodobne nebude fungovať na škvrny vytvorené teplom, ale funguje na každý kus s jednoduchou patinou alebo malými škvrnami spôsobenými používaním.
  • Leštenie soľou a citrónom nepoužívajte na lakovanú meď. Ako zistíte, či máte lakovanú meď? Ak má váš medený hrniec alebo iný predmet hladký, lesklý povrch, ktorý používaním nemení farbu ani nezhnedne, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o lakovanú meď.

Iné metódy čistenia a leštenia medi

Na internete nájdete množstvo rôznych „overených“ rád, ako leštiť meď. Niektoré z nich však vôbec nefungujú, iné môžu meď dokonca poškodiť. K tým prvým patrí napríklad „kečupová metóda“ čistenia medi, ktorá je v podstate len plytvaním kečupu. A nielen to – zostane vám po nej neporiadok a špinavý hrniec.

Namiesto citrónu ocot

Ak nemáte poruke citróny, môžete citrónovú šťavu nahradiť octom. Väčšina octov je však menej kyslá ako citrónová šťava, a preto sú menej účinné na silne znečistené kúsky. Samozrejme, prípravky na čistenie medi zoženiete aj v obchodoch, zvyčajne sú to agresívnejšie chemikálie v tekutej forme či v podobe pasty (sú vhodné, ak nezaberie naša jednoduchá prírodná metóda). Avšak citrón a soľ je najjednoduchší, najlacnejší a tiež najrýchlejší spôsob, ako vyčistiť medené predmety.

Ako čistiť a leštiť medené hrnce, panvice a predmety
Zdroj: iStock

Postup, ako vyčistiť medené predmety soľou a citrónom

Pripravte si všetky medené predmety, ktoré chcete vyčistiť a vyleštiť. Prekrojte citrón na polovicu, posypte reznú stranu klasickou jemnou kuchynskou soľou a priložte citrón priamo na znečistený povrch – nepotrebujete ani handru, ani špongiu. Pokračujte v trení povrchu citrónom a priebežne podľa potreby naň nanášajte soľ, kým škvrny či nečistoty nezmiznú.

Ťažšie dostupné miesta vyčistite pomocou pasty: do misky vytlačte citrónovú šťavu a zmiešajte ju so soľou. Naneste pastu na menej dostupné alebo silnejšie znečistené miesta a nechajte pôsobiť. Po čistení nádobu alebo iný medený predmet opláchnite teplou vodou a dôkladne vysušte. Ak chcete pridať lesk navyše, na záver predmet preleštite suchou, čistou handričkou.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje