Ako zaistíme bezpečnosť v okolí pece či kozuba?

ako zaistime bezpecnost v okoli pece ci kozuba

Dúfame, že takéto niečo sa netýka vášho kozuba. Sú však od neho všetky horľavé predmety dostatočne ďaleko? Na okolie kozuba či iného tepelného spotrebiča treba dbať práve tak ako na jeho technický stav. Ako zaistíme bezpečnosť v okolí pece či kozuba?

JEDOVATÉ VÝPARY Z PLASTOV

Plasty sa môžu odparovať už pri teplote nad 60 °C. Pary alebo spaliny majú podobné zloženie ako bojové plyny. Môžu spôsobiť ťažkú otravu, dokonca i smrť. Preto má byť teplota na výduchu z teplovzdušného kozuba maximálne 60 °C. Vo vzdialenosti asi 70 cm od výduchových otvorov by nemali byť žiadne horľavé predmety, záclony ani nábytok.

„Zábradlíčko“ zamedzí priamemu kontaktu odevu a tela s horúcim rámom, prípadne s platňou. Vzdialenosť medzi rámom a rúrkou má byť asi 3 cm (údaj overený praxou).Rúra sporáka na pečenie by mala byť mierne pootvorená, keď sa nepoužíva. Inak sa zbytočne prehrieva. Pri jej otvorení horúci prúd vzduchu (250 °C) môže spôsobiť popáleniny.

Teplota vzduchu vychádzajúca z výduchového otvoru by nemala byť vyššia ako 60 °C. foto: Ing. Vladimír Institoris, PhD
 

AKTÍVNA ODVETRANÁ IZOLÁCIA

SKLADÁ SA
z viacerých stien za sebou oddelených vzduchovou odvetranou medzerou širokou asi 5 cm

NA VYTVORENIE STIEN
použijeme kvalitné izolačné materiály, napríklad Super Isol, ktorý odolá teplote do 600 °C

CLONA Z NEHORĽAVÉHO MATERIÁLU
použijeme plech alebo tenkostenné vláknité dosky s hrúbkou asi 5 mm)

UMOŽŇUJE
zmenšiť vzdialenosť na polovicu bežne dovolenej vzdialenosti (pozri vyhlášku 401/2007 Z. z.)

NA STENU
ju upevníme skrutkami alebo klincami

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



–>

VYKURUJETE EKOLOGICKY?

Na vidieku, kde sa kúri kusovým palivom, je niekedy vzduch horší ako v meste. Dôvod? Spaľovanie odpadu v domácich peciach. Každý z nás pritom platí recyklačný poplatok zahrnutý do ceny výrobkov.

ÚSPORNÉ KÚRENIE
sa začína aj komínom a jeho vlastnosťami. Vysoký komín má síce silný ťah, ale ochladzuje spaliny

STARÉ KOMÍNY
z plných tehál potrebovali veľa tepla na to, aby sa nahriali a tzv. chytili ťah. Aby pri ústí komína mali spaliny ešte dostatočnú teplotu, na vstupe do komína musela byť vysoká. Tak zbytočne veľa tepla odchádzalo bez úžitku

MODERNÉ KOMÍNY

majú takmer minimálnu spotrebu tepla, takže spaliny vstupujúce do komína môžu mať teplotu iba 100 °C. Viac tepla tak ostane pod strechou

Text: Ing. Vladimír Institoris, PhD.
Foto a kresby: autor v spolupráci so spoločnosťou Kobok, Schiedel, thinkstock.com
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o. 

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.