Kvalitný priestor na uskladnenie potravín

kvalitny priestor na uskladnenie potravin

Komora na potraviny, teda špajza, zohráva v živote domácnosti často významnejšiu úlohu, než sme ochotní pripustiť. Možnosť kvalitne uskladniť zásoby potravín, ktoré si nielenže nevyžadujú chladničku alebo mrazničku, ale by im prílišný chlad mohol aj uškodiť, je na nezaplatenie. Týka sa to rovnako krátkodobého uchovávania čerstvého ovocia aj dlhodobého uskladňovania najmä doma zavarených kompótov, džemov, uhoriek či inej zeleniny, ako aj údenín zo zabíjačky a nevyhnutných zásob múky, ryže, cukru, soli, zemiakov, cibule a pod. Často si však hlavne v menších bytoch musíme poradiť aj bez špajze.

Špajza
Špajza má byť chladná (ideálna teplota je okolo 5 až 7 °C, určite nie viac ako 10 °C) – veľmi vhodné je, ak je situovaná na severnej strane a dobre vetraná.

Ak vaša špajza spĺňa uvedené podmienky, nemali by ste pri obnove alebo rekonštrukcii bytu rátať s jej zrušením či prestavbou, aj keď sa s tým v praxi niekedy stretávame, najmä v snahe získať miesto v stiesnenom byte. Aj keď je možné, že potrebujete viac priestoru na iné funkcie alebo činnosti, skôr ako pristúpite k zrušeniu komory, zamyslite sa, kam v budúcnosti uložíte potrebné množstvo potravín, a uvedomte si, že v teplom byte napríklad ovocie nevydrží viac ako 24 hodín. Tí, čo špajzu nemajú alebo nemajú dobrú špajzu, si totiž lámu hlavu nad tým, ako si vytvoriť podmienky na skladovanie potravín.

V hromadnej bytovej výstavbe je to však takmer neriešiteľný problém. Pôdorysy bytov, ktorým špajza chýba, nedávajú možnosť „vyrobiť“ si takúto miestnosť napríklad oddelením čo len malej časti kuchyne, pretože sú spravidla veľmi malé. Len o málo lepšia situácia je tam, kde sú komory s osobitným vchodom z podesty schodiska alebo vo vnútri bytu. Nie sú to v skutočnosti špajzy, ale komory na odkladanie vecí – chýba im totiž priame vetranie. Navyše sú teplé, pretože tesne nadväzujú na vykurované priestory bytu alebo schodiska.

Kuchynská špajzová skriňa
V niektorých typoch panelákov nenájdeme špajzy s vchodom z kuchyne, je tu len špajzová skriňa. Tu môžeme čarovať. Viac priestoru získame, ak nahradíme pôvodné dvere do špajze posuvnými. V prípade skrine sa môžeme pokúsiť o jej nahradenie väčšou. Dbáme na maximálne využitie získaného priestoru. Police majú byť rôzne vysoké a ak budú siahať až po strop, na horných umiestnime také potraviny, po ktorých nesiahame každý deň. Vetracie okienko nechávame stále otvorené. Ak sme to doteraz nespravili, umiestnime doň hustú drôtenú sieťku proti hmyzu i slnku. Ak by sme za extrémne nízkych či vysokých teplôt predsa len chceli okienko zatvoriť, osvedčí sa pokrytie okenného krídla z vonkajšej strany hliníkovou fóliou. Zabránime tak skleníkovému efektu. Pozor však, von musí smerovať lesklá strana fólie, ktorá teplo odráža.

Balkónová špajzová skrinka
Ak nemáme špajzu a dokonca ani špajzovú skriňu, nezostáva iné, len sa uspokojiť s menším množstvom potravinových zásob a podľa druhu potravín ich skladovať v chladničke alebo ostatných úložných priestoroch v kuchyni. Môžeme tiež umiestniť vetranú špajzovú skrinku na terasu, lodžiu alebo balkón. Jej strop však musí byť chránený pred zatekaním a nemali by na ňu priamo dopadať slnečné lúče. Aj keď niektorí odborníci si myslia, že takéto východisko z núdze nám v našom podnebí urobí dobré služby po celý rok, podľa nášho názoru je funkčnosť takejto skrinky výrazne obmedzená počas tuhých mrazov, ale aj letných horúčav. Využijeme ju skôr v prechodnom období jari a jesene na uskladnenie konzerv v plechovkách, údenín, či čerstvej zeleniny. Nehodí sa na uskladňovanie potravín konzervovaných v sklenených pohároch. Ak už nemôžeme zabezpečiť pre svoje zaváraniny chladné prostredie, uskladníme ich aspoň v tmavej skrini alebo komore.

Keď nie špajza, aspoň skrinky
Na uskladňovanie nenáročnejších potravín sa môžu v prípade, že nemáme k dispozícii špajzu alebo aspoň špajzovú skriňu, využívať aj všetky skrinky, zásuvky, miesto pod soklom či ďalšie špeciálne priestory. Téma je rozsiahla, preto sa sústreďme na skrinky. Rozlišujeme takzvané „malé úložné priestory“, ktoré máme pod pracovnou plochou i nad ňou, „veľké úložné priestory“ sú zakomponované priamo do kuchynskej zostavy alebo umiestnené oddelene. Ďalším faktorom pre rozdelenie kuchynských úložných priestorov je spôsob uzatvárania – podľa toho, či sú použité posuvné dvere, žalúzie alebo otočné turniketové dvere. Priestory môžu byť aj úplne otvorené, ale to už nehovoríme o skrinkách, ale posunuli sme sa do úrovne políc a regálov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Jednoduchý a prehľadný spôsob ukladania umožňujú rôzne zásuvky, kontajnery a výsuvné drôtené programy. Na umiestnenie drobných predmetov poslúžia registračné skrinky a priehradky. Stále viac sa začínajú používať pojazdné kontajnery. Majú viacero funkcií, umožňujú priblížiť si kontajner zo vzdialenejšieho miesta kuchyne a mať tak na dosah veci, ktoré práve potrebujeme, hoci inokedy by nám v tesnej blízkosti prekážali. Na vrchnej strane bývajú upravené tak, aby mohli tvoriť pracovnú plochu.

Vzhľadom na bezpečný a bezkolízny pohyb v kuchyni volíme rôzne dvierka. Najviac sa osvedčili skladacie, posuvné či žalúziové, ktoré nezasahujú do priestoru. Nestane sa, že ak ich zabudneme zavrieť, narazíme do nich, čo sa často stáva pri klasických dvierkach. A ešte jedna rada: presklené dvierka zlepšujú síce prehľad o uložených potravinách, ktoré však musia  byť vždy dokonale poukladané, inak nedosiahneme žiadaný efekt a kuchyňa pôsobí neusporiadaným dojmom. Samotné potraviny uložené voľne, či v navzájom zladených ozdobných dózach, plechovkách môžu byť čarovným doplnkom vzhľadu kuchyne, ktorej tak doslova pridávajú na „chutnosti“.

Slovo o materiále

Aj keď je téma materiálu často diskutovanou otázkou, vlastnosti materiálu majú veľký vplyv na hladký chod kuchyne. Fóliované veľkoplošné materiály sú pre svoju jednoduchú údržbu vhodné nielen na korpusy, ale i na dvierka skriniek, zásuvky i police. Kovové časti, ktoré môžu byť pochrómované, lakované či antikorové, sú vhodné na vnútorné vybavenie, napríklad kovanie, drôtené programy a iné. Masívne drevo je síce chúlostivé, ale krásne, preto sa využíva predovšetkým na pohľadové časti. Najlacnejšie sú plasty, môžeme ich využiť ako vnútorné predely zásuviek, vložky alebo piehradky.

Sami sebe architektom
Keď sa rozhodujeme, ako budeme skladovať nielen potraviny, ale aj všetky dôležité potreby a maličkosti využívané v kuchyni, je dôležité mať presnú predstavu o fungovaní kuchyne. Tu je vhodná prinajmenšom konzultácia s odborníkom alebo aspoň preštudovanie odbornej literatúry, pretože nedostatky sa neskôr len ťažko odstraňujú.

Podstatné pre našu spokojnosť a pohodlný pohyb v kuchyni je dodržanie ergonomických zásad, pretože inak budeme neustále narážať na rohy, vyhýbať sa skrinkám a nedosiahneme na police. Ako teda postupovať? Ako základ musíme brať výšku postavy. Inak si zariadi kuchyňu urastený muž a inak drobná žena. Z tohto predpokladu vychádza určenie maximálneho dosahu, optimálneho dosahu a rozsah pohybu. Najpoužívanejšie potraviny nepodliehajúce natoľko teplu, ktoré môžu byť uskladnené pri izbovej teplote, podobne ako často používané náčinie je potrebné umiestniť do zóny jednoduchého dosahu a až úplne najďalej predmety dekoratívne alebo také, ktoré nepoužívame často.

Zuzana Krútka
Foto: Blum, IKEA, Schachermayer

Komentáre

  1. marian bucek says:

    Clanok ako z lacnej enciklopoedie. Naozaj takto pise pani Zuzana Krutka?
    V spajzi ma byt , citujem: „(ideálna teplota je okolo 5 až 7 °C, určite nie viac ako 10 °C.)“
    Mozem teda vyhodit chladnicku:-)
    Vierohodnost tohoto portalu,……no, teda nic moc. 🙁

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.