rucny lis na suchu travu
Galéria (3)

Ručný lis na suchú trávu

Pri chove domácich zvierat je potrebné na zimné obdobie zabezpečiť krmivo z  trávnych porastov. Na odnesenie suchého sena sa väčšinou používajú tzv. batohové plachty. Pripravené seno v plachte bolo samému človeku ťažko uviazať a prepraviť na káre. Tento problém je vyriešený využitím prípravku – nádoby – na stlačenie sena a jeho vytvarovanie do vhodných balíkov. Rozmer nádoby si zvolíme tak, aby zodpovedal rozmerom prepravnej káry. Nádoba je riešená tým spôsobom, aby uložené seno bolo možné utlačiť a previazať do balíka. Takto previazaný balík z nádoby vyberieme a uložíme do prepravnej káry.

Galéria

Seno po stlačení môžeme previazať rôznymi spôsobmi: stiahnutím pomocou popruhov alebo gumových laniek alebo aj obyčajným špagátom. V tomto prípade boli ako najvhodnejší spôsob na uväzovania balíka použité tri kusy upínacích pásov s fixačnou zámkou, ktorými utlačené seno pohodlne utiahneme. Utiahnutý balík jednoducho uviažeme povrazom. Po vytiahnutí balíka z prípravku pásy uvoľníme na využitie ďalšieho balíka.
Výroba nádoby

Konštrukcia nádoby je zhotovená z L profilov 20 × 20 × 3 mm. Na bok nádoby sú priskrutkované plné „steny“, ktoré v častiach viazania vytvoria medzeru asi 30 mm na navlečenie sťahovacieho špagáta (upínacieho pásu). Uložíme ho tam ešte pred stláčaním sena. Dno nádoby je plné, bez medzier. Na steny a dno je vhodné použiť materiál hrubý asi 5 až 7 mm (preglejka). Riešenie konštrukcie si nevyžaduje zvláštne úpravy materiálu, okrem zvárania a vŕtania dier na upevnenie stien.

Výhodou takejto nádoby je, že ju uložíme do prepravnej káry a posledný balík prevezieme v nádobe. V tomto prípade má nádoba hmotnosť 16 kg a na jej výrobu sme spotrebovali 10 m L profilov 20 × 20 × 3 mm.

Ing. Ján Šimo, Nedožery – Brezany
Foto: autor
–>

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje