Málo známa zelenina – Kvaka
Kvaka patrí do čeľade kapustovitých (Brassicaceae). Je to dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vytvára koreňovú buľvu bielej až fialkastej farby. Vegetačné obdobie od vysiatia po vývin buľvy je 20 týždňov.
Kvake sa darí aj v podhorských polohách s dostatočnou vzdušnou vlhkosťou. Dobre rastie i v každej záhradnej pôde. Znáša však aj priame hnojenie uležaným maštaľným hnojom. Potom dáva oveľa vyššiu úrodu.
Kvaku môžeme vysievať koncom apríla a v máji do riadkov vzdialených 25 až 30 cm. Výhodnejšie však je pestovať kvaku z priesad tým istým spôsobom ako sadivo neskorých hlúbovín. Priesady môžeme vysádzať vtedy, keď majú 3 – 4 pravé listy, teda asi za šesť týždňov po výseve. Pred vysadením namočíme korene priesad do riedkej kaše pripravenej z mazľavého blata. Po vysadení ju výdatne polejeme. Počas vegetácie iba plečkujeme a okopávame podľa potreby tak, aby pôda bola bez buriny s kyprým povrchom.
Kvaku zberáme v období, keď sú buľvy dostatočne veľké, najneskoršie však do príchodu silnejších mrazov. Vytrhané buľvy zbavíme listov a uskladníme ich buď v pivnici alebo ich dáme do hroble ako repu.
Jozef Pobjecký
Kresby: autor
Zdroj: časopis Urob si sám
Toto nie je kvaka ale vodnica, kvaka ma viacnasobný koreňový systém
to je kvaka, poznam tuto zeleninu velmi dobre, vyrastla som na nej, pochadzam zo Zazrivej, Zazriva ma kvaku v erbe. chuti velmi dobre. korenovy system moze byt rozny, aj jeden, nemusi byt viacnasobny.