Ako, kedy a čím hnojiť priesady zeleniny?

Ako, kedy a čím hnojiť priesady zeleniny?

Kvalita a krása priesad, rovnako aj úspešnosť ďalšieho pestovania úrodnosť súvisí so starostlivosťou o rastlinky prakticky od semena. Kľúčovú rolu zohráva dostatok živím, ktoré plodina potrebuje. Ako hnojiť rastlinky, ktoré plánujeme použiť ako priesady?

Prečo používať hnojivá a aké?

Hnojivá pri pestovaní priesad používame v prvom rade preto, aby sme posilnili rozvoj koreňovej sústavy. Správne použitie hnojiva zároveň priaznivo ovplyvňuje klíčivosť a celkovú životaschopnosť rastliniek. Odporúča sa použiť organicko-minerálne bio hnojivo v kvapalnej alebo sypkej forme. Dôležitý je obsah humínových kyselín. Okrem hnojenia na listy sa dá použiť aj formou zálievky alebo zapracovaním do pôdy.

Foto: istock.com

Na hnojenie myslime už pri rozdelení záhradky

Už pri plánovaní toho, kde a čo budeme pestovať, myslime aj na nároky plodín na živiny. Uľahčí nám to prácu a zvýši úrodu. Časť záhrady pohnojíme maštaľným hnojom, časť priemyselnými hnojivami. Maštaľný hnoj je vhodný pri pestovaní hlúbovín, plodovej zeleniny, zeleru a póru. V prípade cibule, petržlenu, mrkvy, hrášku, cvikle, fazule, šalátu a špenátu druhej trate je vhodné použiť len priemyselné hnojivá. V ďalšom roku túto časť opäť pohnojíme maštaľným hnojom a uvedené druhy zeleniny pestujeme na druhej strane. Trváce a viacročné druhy zeleniny – špargľu, rebarboru, chren, pažítku, zimnú cibuľu pestujme na menšom záhone mimo hlavnej plochy.

Foto: istock.com

Stačí hnojenie na list?

Pri hnojení priesad vychádzame z toho, akú zeminu sme použili pri sadení. V prípade, že je dobre zásobená živinami stačí, keď rastlinky prihnojíme tekutými hnojivami na list. Nie je vhodné prihnojovať počas intenzívneho slnečného počasia, ale ani pred dažďom. Najvhodnejšie je polooblačné alebo mierne zamračené počasie s tým, že nehnojíme večer. Naopak, do večera by mali listy vyschnúť. Nadmerná vlhkosť môže spôsobiť hubové a bakteriálne choroby.

Foto: istock.com

Nie je plodina ako plodina

Nedá sa na všetky použiť to isté hnojivo. Niektoré druhy zeleniny hnojenie nepotrebujú, iné vyžadujú organické hnojivá, ďalšie majú problém s maštaľným hnojom. Na doplnenie potrebných živín môžeme použiť priemyselné hnojivá – ideálne, ak vieme aké podľa rozboru pôdy a druhu zeleniny. Dnes je dostupných mnoho biologických hnojív v širokej škále a od rôznych výrobcov. Nebojme sa ich používať – výsledkom bude chutná, voňavá a zdravotne neškodná zelenina vysokej kvality, navyše z vlastnej záhradky. Zoznamy schválených hnojív nájdete tu: http://www.uksup.sk/hnojiva/?start.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. Dobry den. Dostal som do uzivania zahradu, ktora nebola minuly rok uzivana. Ani orana, ani hnojena, prosto vyse roka do nej nevkrocila ani noha. Chcem sa spytat, ake kroky mam podniknut, aby som mal tento rok zahradu „plodnu“.

Napísať odpoveď pre Laco Zrušiť odpoveď

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.