Chcete si na šťavnatom ovocí pochutnávať aj mimo sezóny? Poradíme vám, ako uskladniť vašu úrodu čo najlepšie.
Záhrada
Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.
Pomôžte trávam prečkať vlhkú zimu. Aby ju prežili bez ujmy, budú potrebovať vhodnú zimnú ochranu. Viete, ako na to?
Majitelia okrasných záhrad sa nemusia „trápiť“ s odkladaním úrody, to však neznamená, že ich na jeseň nečakajú v záhrade žiadne úlohy. Ak sa totiž chcete tešiť zo svojej záhradky aj o rok, nesmiete ju počas jesene zanedbať. Starostlivosť si zaslúžia najmä dlhoveké, na zimu chúlostivé druhy, no aj cibuľoviny a okrasné kríky. Asi každému je jasné, že chúlostivé rastliny v kvetináčoch, ktoré cez leto krášlia terasy a balkóny, presunieme na jeseň inam. Viete však, že pred zimou sa treba postarať aj o mrazuvzdorné druhy?
Ak je pre vás záhrada v zime príliš bezútešná, mali by ste si vysadiť vresy, ktoré odolávajú chladu. Vďaka širokej farebnej škále ich môžete rôzne kombinovať a vytvoriť si tak farebný kvetinový koberec.
Zaujímate sa o pestovanie exotických rastlín? Radi skúšate niečo nové? Ak okrem krásnych kvetov a listov oceníte aj úrodu, ktorá sa dá zužitkovať, vyskúšajte si vypestovať vlastné kapary. Kapary, ktoré poznáme z obchodu z plechoviek alebo sklených pohárov, sú vlastne konzervované jedlé púčiky rastliny Kapara trnitá (Capparis spinosa).
Záhrada nemusí byť ani v zime bez kvetov. Existujú dekoratívne a kvitnúce rastliny, ktoré sú odolné voči chladu. Na rozdiel od jemných letničiek mrazuvzdorné kvety mráz nepoškodí. Môžete si tak predĺžiť vegetačné obdobie v okrasnej záhrade. Potešte sa kvetinovými záhonmi žiariacimi farbami koncom jesene a skoro na jar. V teplejších oblastiach niektoré mrazuvzdorné kvety pokračujú v kvitnutí aj počas zimy.
Dni sa skracujú a čakajú nás prvé mrazivé noci. V okrasnej záhrade však teraz neplatia iba zimné ochranné opatrenia, pretože november je zároveň stále dobrým mesiacom na výsadbu stromov a kríkov.
Paštrnák je neprávom zaznávanou zeleninou. Pritom je sladší ako mrkva (kedysi sa z neho vyrábal cukor) a so zemitým nádychom a náznakom horkosti je dobrým doplnkom mnohých jedál. Je rovnako všestranný ako zemiaky. Táto nenáročná zelenina je jednou z mála plodín, ktoré môžeme zberať aj v najväčšej zime.
Vypestovať zdravý, svieži a chutný ružičkový kel nie je také jednoduché. Práve preto vidíme kapustu, repu, kučeravý kel a reďkovky v záhradkách podstatne častejšie. Je to škoda, pretože ružičkový kel je jedným z tých druhov zeleniny, ktoré pri domácom pestovaní chutia neporovnateľne lepšie ako kúpené v obchode. Ak si drobné ružičky dopestujete sami, majú bohatšiu, orechovejšiu a intenzívnejšia chuť – nehovoriac o živinách. Jednou z výziev pri pestovaní ružičkového kelu je vedieť, kedy a ako ho prerezať a ako ružičky zberať.
Máloktorá rastlina si vyslúžila taký medzinárodný kulinársky záujem a obľubu pri príprave rôznych jedál ako cesnak kuchynský. Dopestovať si vlastný nemusí byť náročné.
Kvôli množstvu opadaných listov v jesenných záhradkách neraz zalamujeme rukami. Treba ich pohrabať, naplniť do plastových vriec a poodnášať do odpadu. Dobré riešenie ponúkajú biologicky rozložiteľné papierové vrecia na listy, ale existuje ešte lepší nápad: Použite ich!
V záhrade sa zvyčajne vyprodukuje oveľa viac úrody, ako sme schopní priamo skonzumovať. V takomto prípade je dobré úrodu uskladniť tak, aby ste si kúsok leta mohli vychutnávať aj uprostred zimy. Poradíme vám niekoľko osvedčených skladovacích tipov, aby vydržala dlho čerstvá.
Kde sa diskutuje