
Pripravte si s nami výborný jablkový tart
Ak náhodou premýšľate čo s jabĺčkami, nech vám je inšpiráciou náš recept na klasický francúzsky tart.
Ingrediencie:
195 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
1/4 ČL soli
113 g masla izbovej teploty
1 vajce
1/2 šálky marhuľového džemu
1 PL rumu
3/4 šálky jablkovej výživy
cca 3 stredne veľké jablká
1 PL masla
2 PL hnedého cukru
1/4 ČL škorice
štipka soli
Postup:
S mixérom si vyšľaháme maslo do hladka, pridáme cukor a opäť prešľaháme. Pridáme vajce, ktoré len jemne zašľaháme do masla s cukrom a nakoniec pridáme múku a soľ. Cesto sformujeme do okrúhlej placky, zabalíme do fólie a uložíme na cca 30 minút do chladu. Potom si cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 30cm (mne sa najlepšie vaľká medzi potravinárskou fóliou).
Cesto preložíme do tartovej formy s vyberateľným dnom a opäť vložíme na cca 15 – 20 minút do chladničky. Potom si na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľou, hrachom, ryžou alebo keramickými guľôčkami určenými na pečenie a pečieme pri 200 stupňoch asi 15-20 minút.
Vyberieme z rúry, odstránime fazuľu a papier na pečenie, teplotu rúry znížime na 180 stupňov a tart pečieme ďalších 3 – 5 minút. Opäť ho vyberieme, potrieme marhuľovým džemom rozmiešaným s rumom, na dno nanesieme jablkovú výživu, na ktorú potom ukladáme tenké plátky jabĺk, ktoré sme si predtým zmiešali s roztopeným maslom, cukrom a škoricou a štipkou soli. Plátky jabĺk ukladáme do kruhu, až kým nezaplníme celú formu. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 25 – 30 minút.
Najlepšie chutí ešte za tepla, napríklad s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny 🙂
Dobrú chuť!
Komentáre