Kokosovo-čokoládové kocky – zákusok, ktorý nesklame
Počuli ste už o niekom, kto by nemal rád kombináciu čokolády a kokosu?
Galéria
Ingrediencie:
rozpis je na menší plech 23×33 cm
kokosová vrstva:
6 bielkov
6 PL kryštálového cukru
200 g strúhaného kokosu
2 PL hrubej muky
štipka soli
čokoládová vrstva:
700 ml mlieka
6 žĺtok
2 čokoládové pudingy v prášku
150 g horkej čokolády
8 PL kryštálového cukru
250 g masla
okrem toho:
150 ml studeného mlieka na poliatie upečenej kokosovej vrstvy
500 ml šľahačkovej smotany
trochu kakaa na posyp
Postup:
Bielka našľaháme so štipkou soli. Postupne do nich zašľahaváme cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kokos zmiešaný s múkou a ručne krúživými pohybmi vmiešame do bielkov. Cesto vylejeme na dobre vymastený a múkou vysýpaný plech.
Upečieme pre teplote 190 stupňov 10 minút. Vyberieme z rúry a hneď horúce rovnomerne polejeme studeným mliekom. Najlepšie to ide s polievkovou lyžicou. Necháme vychladiť v plechu, v ktorom sme kokosovú vrstvu piekli.
V mlieku rozšľaháme žĺtka, cukor, práškový puding a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu pridáme na kocky nalámanú čokoládu, maslo a dobre vymiešame, kým sa všetko spojí na jednu kompaktnú hmotu. Necháme ochladiť a natrieme na kokosový základ. Počas chladnutia občas premiešame maslový puding.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a vyzdobíme vrch zákusku. Jemne poprášime kakaom.
Poznámka: aj keď je rozpis iba na malý plech, ak neskonzumujete cely zákusok v jeden deň, doporučujem vyšľahať iba jednu šľahačkovú smotanu a ozdobiť iba polovicu zákusku. Druhú polovicu môžete ozdobiť na ďalší deň. Mne osobne viac chutí čerstvá šľahačka. Kakao na zákusku tiež krajšie ukáže čerstvo poprášené.
Komentáre