Klausove rožky – najlepšie sladké pečivo z kysnutého cesta
V deň upečenia sú jemné ako páperie, a ešte aj na štvrtý deň si svoju mäkkosť zachovávajú. Neveríte? Skúste si vynikajúce „Klausove“ rožky plnené tvarohom upiecť podľa nášho receptu.
Galéria
Ingrediencie:
1000 g polohrubej múky (preosiatej!!!!)
300 ml oleja
500 ml mlieka
2 vajcia
4 PL kryštálového cukru
10 g sušeného droždia (to je 1 a 1/2 sáčka alebo 1 PL)
1 KL soli (ja som dala 1 a 1/2 KL)
+ ľubovoľná plnka (u mňa tvarohová)
Postup
Z celkového množstva mlieka odoberieme 150 ml a dáme zohriať s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byť horúce, iba teplé. Pridáme sušené droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou a zakryjeme ho. Skôr takto vykysne kvások. Do misy preosejeme muku, pridáme soľ a zvyšok cukru, premiešame. Pridáme vykysnutý kvások a zvyšné teplé mlieko, ktoré sme si medzitým zohriali. Vypracujeme cesto, potom pridáme vajcia, olej a opäť dobre vypracujeme cesto. Cesto má byť pekné, hladké, bez hrčiek. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov (na polovicu a každú polovicu ešte na 4 časti). Každý bochník rozvaľkáme na kruh a ten rozdelíme na 8 trojuholníkov. Čiže z tohto množstva cesta nám vyjde 64 menších rožkov.
Naplníme ľubovoľnou plnkou. Ja som plnila iba tvarohovou, lebo tú máme najradšej. Tvaroh, vanilkový + práškový cukor a vajíčko (stačí žĺtok) rozmiešať a hotovo.
Rožky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie . Moje stáli na plechu iba čas, kým sa mi nahriala rúra a potom každá ďalšia dávka čas, kým sa predchádzajúca dávka piekla. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nabudúce budem potierať iba rozšľahaným žĺtkom. Vidí sa mi cesto po upečení krajšie :). Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Radšej si to však odsledujte podľa svojej rúry. Rožky sú maličké, takže nepotrebujú dlho piecť.
Držíme ich v uzatvárateľnej dóze . Myslím ale, že nehrozí ich dlhé uskladňovanie 🙂
Dobrú chuť!
adkas-tastyfood.blogspot.co.uk
Pri snahe vytlacit recept vygenerovalo tieto chybove hlasky:
Warning: reset() expects parameter 1 to be array, null given in /data/www/topky.sk/sub/urobsisam/buxus/lib/print_page/print_page.functions.php on line 135 Warning: Variable passed to each() is not an array or object in /data/www/topky.sk/sub/urobsisam/buxus/lib/print_page/print_page.functions.php on line 136 Urob si sám
http://http://urobsisam.topky.sk/recepty/klausove-rozky-najlepsie-sladke-pecivo-z-kysnuteho-cesta
Keď po upečení ešte teplé rožteky potrieš vodou s trochou oleja, budú ešte krajšie a mäkšie
mňam
Rožky sú výborné, z cestom sa dobre pracuje. Ja som pridala pre vôňu citrónovú kôru aj do cesta aj do plnky. Skvele chutia a vonia celý byt.