/ Recepty /

Jogurtová torta s čiernymi ríbezľami a maľovaným želé

jogurtova torta s ciernymi ribezlami a malovanym zele

Vizuálne atraktívna a chutná torta jednoduchá na prípravu.

Ingrediencie:

korpus na tortu o priemere 24 cm
2 vajcia
80 g  kryštálového cukru
60 g polohrubej múky
20 g kakaa
1/2 KL prášku do pečiva
2 PL vody
2 PL oleja
štipka soli

Jogurtová časť:
500 ml jogurtu
2-3 PL práškového cukru
250 ml kyslej lahôdkovej smotany
500 ml šľahačkovej smotany
20 g práškovej želatíny 
1 plechovka čiernych ríbezlí v sirupe (cca 400 g)

maľované  želé:
150 ml sirupu z kompótu
1 ovocne želé (na celkové množstvo tekutiny 570 ml, možné nahradiť ríbezľovým sirupom a čírou želatínou)
kondenzované mlieko v tube (Jesenka, a pod.)

Postup:

Najprv si upečieme korpus. Môžeme ho upiecť aj deň vopred. Bielka šľaháme so štipkou soli. Keď sú našľahané postupne pridáme cukor a šľaháme, až sú bielka pekné, lesklé a metličky zanechávajú stopy. Pridáme žĺtka a prešľaháme mixérom na najnižších otáčkach. Pridáme vodu, prešľaháme, pridáme olej a prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.

Pečieme v tortovej forme vyloženej na dne papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 12 – 15 minút. Kontrola špajlou. Necháme korpus dobre vychladnúť. Z korpusu odstránime papier, umyjeme tortovú formu a korpus vrátime späť do tortovej formy. Jogurt rozmiešame s práškovým cukrom (množstvo si regulujte podľa svojej chuti), pridáme kyslú smotanu a premiešame.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste




 

Zo smotany odoberieme asi 100 ml a dáme do nej napučať želatínu. Zo zvyšnej šľahačkovej smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Šľahačku vmiešame do jogurtovo – smotanovej zmesi. Keď  želatína napučí, dáme ju zahriať na oheň. Nesmie vrieť. Celý čas energicky miešame, kým sa želatína nerozpustí.

Potom do rozpustenej želatíny pridáme asi 2 PL vyšľahanej šľahačky a dobre rozmiešame. Túto  šľahačkovo – želatínovú zmes vmiešame do jogurtovo – smotanovo – šľahačkovej zmesi. Opatrne, ale dôsledne rozmiešame.

Rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme odkvapkané ríbezle. Premiešame. Ovocie možno aj trochu pomačkať, dostaneme tak intenzívnejšie zafarbenie ovocnej časti torty. Zo šťavy si odoberieme asi 50 – 70 ml a pokropíme ňou piškótový korpus. Na korpus nalejeme jogurtovú časť, do ktorej sme zamiešali ríbezle. Na túto vrstvu opatrne rozotrieme druhu polovicu jogurtovej zmesi bez ovocia a dáme do chladničky stuhnúť. Ak máme vrstvu s ovocím veľmi riedku, môžeme ju dať na 10 minút do mrazničky, trochu stuhne a bude sa ľahšie rozotierať jogurtová vrstva bez ovocia.


 
 Šťavu (sirup) z kompótu odmeriame na 150 ml. Ak nemáme dosť tekutiny, doplníme vodou. Želé rozpustíme v tomto sirupe. Necháme ochladiť, a keď pomaly začína tuhnúť, (ale je ešte stále tekuté), tak polejeme vrch stuhnutej torty. Do toho želé urobíme väčšie bodky z kondenzovaného, sladeného zahusteného mlieka – salko v tube. Pomocou špáradla urobíme rôzne vzory (maľujeme) želé. Odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na niekoľko hodín alebo cez noc. Pred podávaním orežeme tenkým nožom tortu, oddelíme ju od obruče a preložíme na tortový podnos.

http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/ –>

Komentáre

  1. Torta vyskusana. Vsetko by bolo ok ale treba ovela ovela viac cukru. Tie tri lyzice sa tam stratia a ked stuhne mate pocit ze jete len sam zele jogurt

  2. Tvarohová torta s ovocím

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.