Domáce kapustové pagáčiky
Skvele sa hodia k vínu alebo len tak na chrúmanie. Zemiaky a smotana pridaná do cesta zaručuje, že vám pagáčiky ostanú mäkké aj na druhý deň.
Galéria
Ingrediencie:
1 mala hlávka kapusty (udusenej kapusty má byť 250 g)
1 PL kryštálového cukru (ak máte hnedý, dajte radšej ten)
5 PL oleja
soľ
korenie
Na cesto:
650 g hladkej múky
300 g uvarených zemiakov
200 ml kyslej smotany
100 ml oleja
Na kvások:
32 g droždia
1 KL cukru
200 ml mlieka
Okrem toho:
1 žĺtok na potieranie (možno rozšľahať s 1-2 PL mlieka)
Postup:
Kapustu posekáme nadrobno, osolíme a necháme postáť 15 min. Ona trochu „sadne“. Do dostatočne veľkého hrnca dáme rozpáliť 4-5 PL oleja a pridáme kapustu. Na miernom ohni za občasného premiešania kapustu udusíme. Kapusta má byť mäkká, ale zároveň má zostať aj trochu chrumkavá.
Keď už je kapusta mäkká, pridáme cukor, okoreníme. Ešte chvíľu za stáleho miešania opražíme a odstavíme. Necháme poriadne vychladnúť. Kapustu si môžete pripraviť aj deň vopred alebo urobiť dve dávky a jednu dávku odložiť do mrazničky pre ďalšie pagáčiky. Ušetrite si tak prácu.
Uvaríme zemiaky v mierne osolenej vode. Zlejeme a popučíme ich . Zemiaky môžeme uvariť aj deň vopred v šupke a potom ich nastrúhame. K uvareným, popučeným (postrúhaným) zemiakom pridáme smotanu, olej a vymiešame na hladkú kašu. Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
K zemiakovo – smotanovej kaši pridáme preosiatu, osolenú múku a vykysnuté droždie. Vypracujeme cesto. Keď je už cesto dobre vymiesené pridáme podusenú kapustu a znova premiesime. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať 20 minút.
Po dvadsiatich minútach cesto vyberieme na dosku, premiesime ho a ešte necháme odpočívať 20 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 – 2 cm a malou formičkou vykrajujeme pagáčiky.
Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich na plechu podkysnúť 15 minút a tesne pred vložením do rúry ich potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou a kmínom (sezamom, ľanovými semiačkami… atď.).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20 minút dozlatista.
Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
to je dobrotka. Tak by som si dala
To je božská papa!
vyskúšam