image 26229 25 v1

Odborník radí: Ľuľok jedlý

Od kamarátky som dostala priesadu jednoročnej rastliny, podľa ľudového názvu vraj ide o čučoriedku. Plody sú čierne bobule v menších zoskupeniach. Majú nevýraznú, skôr trpkú chuť. Neviem, či ich mám vôbec spracovať. (Marta Z., e-mail)

Podľa popisu pravdepodobne ide o ľuľok guinejský. Nazýva sa aj ľuľok jedlý alebo ľuľok Burbankov. Táto jednoročná teplomilná rastlina dorastá do výšky približne 1,5 m, listy má podobné paprike, plody sú drobné čierne bobuľky s priemerom asi 1 cm. Chutia podobne ako rajčiny. Čerstvé obsahujú alkaloid solanín, odporúča sa konzumovať ich až po tepelnom spracovaní.

Odpovedali: Ing. Hana Szabóvá, Daniel Košťál FOTO: wikipedia.org

  1. Julanda says:

    Výborný je zavarený, používam ho namiesto čučoriedok k divine, k sviečkovej. Aj samotný ako kompót.

  2. Maja says:

    ..tiež ho pestujeme..po spracovaní (zavarení s cukrom a citrónom) chutí ako čučoriedka 🙂 ..je z toho vynikajúci kompót..

    1. Ing.Rudolf LIsý says:

      Dobrý deň, prečítal som si Vaše vyjadrenie k ľuľoku čiernemu jedlemu, že ho pestujete. Prosím napište mi ako ho rozmnožite a ako ho sadite. Či celé gulôčky alebo gulôčky rozdrvite a tak sadite. Ďakujem pekne , s pozdravom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje