Odborník radí: Ľuľok jedlý

image 26229 25 v1

Od kamarátky som dostala priesadu jednoročnej rastliny, podľa ľudového názvu vraj ide o čučoriedku. Plody sú čierne bobule v menších zoskupeniach. Majú nevýraznú, skôr trpkú chuť. Neviem, či ich mám vôbec spracovať. (Marta Z., e-mail)

Podľa popisu pravdepodobne ide o ľuľok guinejský. Nazýva sa aj ľuľok jedlý alebo ľuľok Burbankov. Táto jednoročná teplomilná rastlina dorastá do výšky približne 1,5 m, listy má podobné paprike, plody sú drobné čierne bobuľky s priemerom asi 1 cm. Chutia podobne ako rajčiny. Čerstvé obsahujú alkaloid solanín, odporúča sa konzumovať ich až po tepelnom spracovaní.

Odpovedali: Ing. Hana Szabóvá, Daniel Košťál FOTO: wikipedia.org

Komentáre

  1. Výborný je zavarený, používam ho namiesto čučoriedok k divine, k sviečkovej. Aj samotný ako kompót.

  2. ..tiež ho pestujeme..po spracovaní (zavarení s cukrom a citrónom) chutí ako čučoriedka 🙂 ..je z toho vynikajúci kompót..

Napísať odpoveď pre Julanda Zrušiť odpoveď

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.