Odborník radí: Ľuľok jedlý
Od kamarátky som dostala priesadu jednoročnej rastliny, podľa ľudového názvu vraj ide o čučoriedku. Plody sú čierne bobule v menších zoskupeniach. Majú nevýraznú, skôr trpkú chuť. Neviem, či ich mám vôbec spracovať. (Marta Z., e-mail)
Podľa popisu pravdepodobne ide o ľuľok guinejský. Nazýva sa aj ľuľok jedlý alebo ľuľok Burbankov. Táto jednoročná teplomilná rastlina dorastá do výšky približne 1,5 m, listy má podobné paprike, plody sú drobné čierne bobuľky s priemerom asi 1 cm. Chutia podobne ako rajčiny. Čerstvé obsahujú alkaloid solanín, odporúča sa konzumovať ich až po tepelnom spracovaní.
Odpovedali: Ing. Hana Szabóvá, Daniel Košťál FOTO: wikipedia.org
Výborný je zavarený, používam ho namiesto čučoriedok k divine, k sviečkovej. Aj samotný ako kompót.
..tiež ho pestujeme..po spracovaní (zavarení s cukrom a citrónom) chutí ako čučoriedka 🙂 ..je z toho vynikajúci kompót..
Dobrý deň, prečítal som si Vaše vyjadrenie k ľuľoku čiernemu jedlemu, že ho pestujete. Prosím napište mi ako ho rozmnožite a ako ho sadite. Či celé gulôčky alebo gulôčky rozdrvite a tak sadite. Ďakujem pekne , s pozdravom