Kozub a pec na pizzu v altánku
V máji sme si ukázali postup pri stavbe hlavných častí, teraz sa zameriame na vnútorné vybavenie a dokončenie stavby. Naše drevostavby sú výborným spôsobom, ako zväčšiť plochu domu. Potom môžete bez obáv privítať početnú návštevu a usporiadať poriadnu GRILOVAČKU či „pizzovačku“.
Galéria
UROB SI SÁM
ALTÁNOK: 5 × 4,5 m
CAR PORT: 6 × 4 m
náročnosť: *****
čas: 1 mesiac
náklady: 2 560 €
ľudia: 2
obdobie: jar, leto, jeseň
KONTROLNÝ ZOZNAM
MATERIÁL 2 557,62 €
na túto časť výstavby
• obklad 350 €
pero-drážkový profil, 138 × 18 × 4 000 mm, 35 m2, severská borovica na plné debnenie (10 €/m2)
• podlaha 398 €
severská borovica, 192 × 27 × 4 200, 20 m2 (19,90 €/m2)
• betón 292 €
Baumit WU, odolný proti vode, 25 kg, 80 vriec (3,65 €/kg)
• závitová tyč 5 €
Ø 12 mm, dĺžka 2 000 mm
• plechový digestor 450 €
s dvojstenovým izolačným komínom, vyrobený na zákazku
• staré tehly 200 €
približne 2 palety vrátane ozdobných tehál (s vyrazeným znakom, 0,40 až 0,60 €/ks)
• izolačné platne 75 €
žiarovo odolné, 600 × 400 × 30 mm, 3 ks, (25 €/0,24 m2)
• polystyrén 16,02 €
1 000 × 500 × 100 mm, 6 ks (5,34 €/m2)
• olejový náter 60 €
napr. Impra, odtieň Walnuss, balenie 5 l
• skrutky 150 €
5 × 60 mm, 600 ks pohon TX 20 (0,25 €/ks)
• dlažba 100 €
mrazuvzdorná, 10 m2 (10 €/m2)
• lepidlo 46,60 €
na dlažbu 75 kg (11,40 €/25 kg) aj so škárovacou hmotou 10 kg (6,20 €/m2)
• oceľová rohož 65 €
„kari“, Ø 6 mm, oko 100 mm, 3 × 2 m, 2 ks (32,50 €/ks)
• lano 90 €
konopné, Ø 18 mm, zhruba 50 m (1,8 €/m)
• asfaltovaný pás 20 €
10 m2 (2 €/m2)
• šamotové tehly 190 €
75 ks (2,53 €/ks)
• žiaruvzdorná malta 50 €
NÁRADIE
• akumulátorový skrutkovač
dvojrýchlostný, min. krútiaci moment 60 Nm, Bity PZ2, TX20
• vrták do dreva
dlhý so šesťhrannou stopku f20 L200
• uhlová brúska
s kotúčom na rezanie kovu aj tehál
• okružná píla
ručná, tzv. kocúr
• pokosová (kapovacia) píla
• miešačka na betón
• štetec
PRACOVNÝ POSTUP
Tipy pri stavbe a používaní
Hospodárna pec na pizzu
Pre väčšiu hospodárnosť je dobré na „pizza-peci“ urobiť plechové dvierka. Po dopečení pizze si môžete ešte v peci upiecť chlieb, ako tretiu v poradí napr. kačku v kameninovej nádobe so zemiakmi a následne nasušiť hríby alebo bylinky pri teplote pod 50 °C. A to všetko na jedno rozkúrenie!
Palivo na kúrenie v „pizza peci“
Drevo do pece musí byť suché, ideálne aspoň pod 12 % vlhkosti. Na rozkurovanie môžete použiť aj mäkké drevo, no na kúrenie výlučne tvrdé, okrem agátu, pretože ten je jedovatý. Správne skladované drevo do pizza pece schne asi 2 roky, dub aj 3 roky na približne 10-percentnú vlhkosť.
PRED ZAKÚRENÍM MUSÍ BYŤ BETÓN SUCHÝ!
Betón hlavnej platne musí tvrdnúť aspoň 42 až 48 dní, aby pri zohrievaní teplom z grilu alebo pece nepopraskal. Preto musí byť dokonale presušený a zbavený vlhkosti! Prvé rozkúrenie robte do 80 °C. Druhé zakúrenie nasleduje až o dva dni neskôr – asi do 150 °C – a až pri treťom (o dva dni) môžete opatrne rozkúriť na maximum – do 450 °C.
„Pizza kuchár“ radí
Pizza by sa nemala piecť pri teplote pod 350 °C. Správna talianska pizza sa pečie v peci iba 60 až 90 sekúnd pri teplote od 410 do 430 °C. Pri tejto teplote sa takejto pizze žiadna iná nevyrovná.
Najbezpečnejšie je grilovanie s dreveným uhlím
V otvorenom grile nikdy nespaľujte drevo, mohli by ste zapríčiniť vyhorenie svojho vlastného altánku, ale používajte výlučne drevené uhlie. Pre svojpomocnú stavbu pece si radšej zožeňte odbornú literatúru a dodržiavajte odporúčania.
Ako dobre grilovať?
Pri grilovaní a práci s otvoreným ohňom musí byť v zadnej časti ohniska reflektor z plechu, ktorý bráni prestupu tepla do dreveného obkladu a následnému požiaru.
Čo keď masť horí?
Keď sa drevené uhlie v grile chystá horieť vplyvom odkvapkanej masti, výdatne ho posoľte, potom prestane horieť a mäso sa vám nepripáli.
dobré rady
Plánujte na betóne
Pred stavbou pece si nakreslite na vytvrdnutú betónovú platňu polohu budúcej pece aj ohniska.
Dno ohniska
Pri stavbe pece vyplňte škáry v šamotovej vrstve budúceho ohniska šamotovou maltou. Potom tehly poriadne vytrite dohladka. Len tak sa z pece bude dobre vyberať pizza.
Klenba
Dobre vyplnené škáry sú pri stavbe každej klenby jednou z kľúčových záležitostí. Škáry medzi klenbovými tehlami dôkladne vyplnte, aby klenba vydržala žiar ohňa a teplotné výkyvy. Pri vypadnutí malty zo škár hrozí zrútenie klenby, rovnako aj pri slabých bočných stenách! Klenbu možno vybudovať aj nad vstupným otvorom pece. Kto sa s tým nechce trápiť, môže využiť šamotový preklad (platňu). Vstupný otvor bude mať potom obdĺžnikový tvar.
Polystyrénové ramenáty
Forma či debnenie ostane pod klenbou len dovtedy, kým malta nestvrdne a pec nepreschne. Zatiaľ čo pec schne, asi dva týždne, vykachličkujete si pracovný stôl. Zadnú časť a bok ohniska v dostatočnej vzdialenosti uzavriete napríklad dreveným profilom, aby prievan nezafukoval gril. Čo však urobiť s debnením vo vnútri pece? Polystyrénu sa ľahko zbavíte – najprv veľké kusy vyrežete nožom. Zvyšky prilepené vo vnútri ohniska sa pri prvom rozkúrení rýchlo vypália. Pizzu však pečte až pri ďalších zakúreniach.
Napínanie lana
Konopné lano, hoci je aj pekné a trvanlivé, sa časom vplyvom vlhkosti naťahuje. Preto laná na terase treba občas napínať. Celý systém uloženia lán upravte tak, aby sa dali laná postupne napínať bez väčšej námahy.
Dvas komíny alebo jeden?
Je lepšie postaviť dobre izolovaný kamenný komín podľa platných predpisov pre každý spotrebič osobitne – teda jeden pre pec a jeden pre gril. Ak si postavíte iba jeden spoločný komín, možno používať iba jeden horiaci spotrebič.
Text, foto, a realizácia: Richard Bielek, WCUT
PR článok spoločnosti ARSITA s.r.o.
Tomu umelcovi čo robil ten „komín“ by som dolámal ruky, takto to vyzerá keď si to dakto vopred so sopúchom a komínom vopred nenaplánuje, hamba.
Zdravím môžte mi prosím poradiť som sa postavil kuchynskú pec zo samotovoch tehal a chcel by som dať natom nieaki obklad ak by ste my vedeli poradiť čo tam môžem dať a aku maltu-lepidlo v tom potrebujem pomôžte my prosím poradiť
Pre pár upečených pízz postaviť takéto neforemné monštrum ? A okrem toho čosi nie je v poriadku. Očadená predná časť je toho dôkazom. Obr. 18. – 100cm2 prierez komína je žalostne málo a aj 200.Treba podstatne viac. Obr. 32 : pohľad na,, pizza pec,, pôsobí ako pohľad na somálske decko – vypuklé brucho a tenké nohy. V odst. ,,Dva komíny alebo jeden,, to tiež nie je celkom pravda.Úplne postačuje jeden komín len treba vedieť ako to vyhotoviť, aby sa dalo kúriť v dvoch spotrebičoch naraz.Za tú cenu za vyhotovenie to bude isto najdrahšia pizza na svete. A okrem toho aj ďalší drahý Váš paškvil, p. Bielek .