Kozub a pec na pizzu v altánku

Kozub a pec na pizzu v altánku

V máji sme si ukázali postup pri stavbe hlavných častí, teraz sa zameriame na vnútorné vybavenie a dokončenie stavby. Naše drevostavby sú výborným spôsobom, ako zväčšiť plochu domu. Potom môžete bez obáv privítať početnú návštevu a usporiadať poriadnu GRILOVAČKU či „pizzovačku“.

UROB SI SÁM

ALTÁNOK: 5 × 4,5 m
CAR PORT: 6 × 4 m
náročnosť: *****
čas: 1 mesiac
náklady: 2 560 €
ľudia: 2
obdobie: jar, leto, jeseň

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL             2 557,62 €
na túto časť výstavby
• obklad 350 €
pero-drážkový profil, 138 × 18 × 4 000 mm, 35 m2, severská borovica na plné debnenie (10 €/m2)
 podlaha 398 €
severská borovica, 192 × 27 × 4 200, 20 m2 (19,90 €/m2)
• betón 292 €
Baumit WU, odolný proti vode, 25 kg, 80 vriec (3,65 €/kg)
• závitová tyč 5 €
Ø 12 mm, dĺžka 2 000 mm
• plechový digestor 450 €
s dvojstenovým izolačným komínom, ­vyrobený na zákazku
• staré tehly 200 €
približne 2 palety vrátane ozdobných tehál (s vyrazeným znakom, 0,40 až 0,60 €/ks)
• izolačné platne 75 €
žiarovo odolné, 600 × 400 × 30 mm, 3 ks, (25 €/0,24 m2)
• polystyrén 16,02 €
1 000 × 500 × 100 mm, 6 ks (5,34 €/m2)
• olejový náter 60 €
napr. Impra, odtieň Walnuss, balenie 5 l
• skrutky 150 €
5 × 60 mm, 600 ks pohon TX 20 (0,25 €/ks)
• dlažba 100 €
mrazuvzdorná, 10 m2 (10 €/m2)
• lepidlo 46,60 €
na dlažbu 75 kg (11,40 €/25 kg) aj so škárovacou hmotou 10 kg (6,20 €/m2)
• oceľová rohož 65 €
„kari“, Ø 6 mm, oko 100 mm, 3 × 2 m, 2 ks (32,50 €/ks)
• lano 90 €
konopné, Ø 18 mm, zhruba 50 m (1,8 €/m)
• asfaltovaný pás 20 €
10 m2 (2 €/m2)
• šamotové tehly 190 €
75 ks (2,53 €/ks)
• žiaruvzdorná malta 50 €

NÁRADIE
 akumulátorový skrutkovač
dvojrýchlostný, min. krútiaci moment 60 Nm, Bity PZ2, TX20
• vrták do dreva
dlhý so šesťhrannou stopku f20 L200
• uhlová brúska
s kotúčom na rezanie kovu aj tehál
• okružná píla
ručná, tzv. kocúr
• pokosová (kapovacia) píla
 miešačka na betón
• štetec 

PRACOVNÝ POSTUP

1. VEĽKÉ SKALY
Na mieste budúcej pece ich uložíme do roviny. Umožnia nám preniesť veľké zaťaženie a zároveň nám ušetria betón a betonárske práce.

2. SIEŤ
Na kamene uložíme oceľovú sieť s priemerom aspoň 6 mm, s okami max. 100 × 100 mm. V mieste spojov sa sieť musí prekrývať. Zadnú stenu odizolujeme asfaltovými pásmi alebo lepenkou. 

3. BETÓN
Rozmiešame betón odolný proti vode, ktorý nevsakuje vlhkosť do pece. Rovnomerne ho uvibrujeme a zrovnáme tak, aby zatiekol dobre aj pomedzi skaly. 

4. TYČE
Na okraji osadíme závitové tyče. Spodné konce ohneme, aby sa nevytiahli z betónu. Budú slúžiť na kotvenie hranolov pre bočnú stenu. 

5. DIGESTOR
Na reťaze zavesíme digestor a dvojitý izolačný komín vyvedieme aspoň 1,5 m nad strechu. Povrch betónu izolujeme náterom a asfaltovými pásmi. 

6. MUROVANIE
Začneme murovať podstavce budúcej pece, grilu a stola na prípravu jedla. Spodná časť bude slúžiť na uskladnenie palivového dreva a dreveného uhlia. 

7. VYMUROVANÉ PODSTAVCE
Zadnú dištančnú medzeru zalejeme opäť betónom odolným proti vode. Pre spevnenie musí byť v zadnej časti oceľová sieť na roznášanie tlaku zo svahu za altánkom.

8. DEBNENIE
Osadíme pred pripravené debnenie a poriadne ho vystužíme, vzoprieme a podoprieme. Musí zniesť veľkú hmotnosť tvrdnúceho betónu.

9. SPOJ ROHOŽE
Rohože uložíme s veľkým presahom. Hrubé roxory v zadnej časti umožňujú dobré previazanie zvislej aj vodorovnej dosky do jedného oceľobetónového monolitu. 

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



10. BETÓNOVANIE
Na celú plochu roznesieme betón odolný proti vode. Postupujeme rýchlo, aby sa spojil betón zo zadnej časti s betónom z platne. 

11. ŠAMOTOVÉ OHNISKO
Po stvrdnutí betónu osadíme na svoje miesto žiaruvzdorné peciarske platne s hrúbkou aspoň 3 cm a môžeme začať murovať ohnisko šamotovými tehlami. 

12. OCEĽOVÁ ZÁKLADŇA
Do vnútra grilu – otvoreného ohniska – osadíme kvalitne zvarený jäklový rám, ktorý bude neskôr slúžiť ako základňa pre grilovanie. 

13. TEHLY POD PEC
Na izolačnú platňu dáme prvú vrstvu tehál. Nie sú v kontakte s ohniskom, takže nemusia byť šamotové. Budú slúžiť ako akumulačno-izolačný podklad. 

14. ŠAMOTOVÁ VRSTVA
Druhú vrstvu už vymurujeme zo šamotových tvárnic na žiaruvzdornú maltu tak, aby bol vrch v absolútnej rovine. Škáry vyplníme šamotovou maltou. 

15. STENY PECE
Vnútro ohniska vymurujeme šamotovou tehlou a vonkajšok bežnou plnou tehlou. Z polystyrénu si vykrojíme poloblúkovú formu (ramenát) a osadíme ju do vnútra ohniska. 

16. KLENBA
Na polystyrénových ramenátoch vymurujeme oblúkovú klenbu z klinových šamotových tehál. 

17. DOMUROVANIE
Domurujeme bočnice pece na všetky strany a necháme aspoň dva dni maltu vytvrdnúť. 

18. DYMOVOD
Napojíme a obmurujeme dymovod s účinným prierezom aspoň 100 cm2. Dymovod môže mať kruhový alebo štvorcový prierez. 

19. ZÁKLOP
Priamo na klenbu uložíme kamennú vlnu, utlačíme ju, vyrovnáme a na vrchnej strane vytvoríme oceľobetónovú dosku vystuženú oceľovou sieťou.

20. HOTOVÁ PEC
Necháme ju preschnúť aspoň dva týždne pri teplom počasí, keď ju prefukuje vietor. Pokračujeme v ďalších murárskych a obkladačských prácach. 

21. KOMÍN
Dymovod z pece prepojíme s komínom spojovacím kusom. Spojovací kus komína musí byť kvalitný, lebo spaliny Z pece presahujú 250 °C. Môže prechádzať celým komínom. 

22. DLAŽBA
Spodok pod pecou a grilom po celej dĺžke vykachličkujeme, je to bezpečnejšie ako drevená podlaha. Zároveň sa dlažba ľahšie udržuje. 

23. TERASA
Vonkajšie zábradlie prepletieme po celej dĺžke konopným impregnovaným lanom a primerane ho napneme. Drevená stena s oknom tvorí závetrie pri posedení. 

24. V PRÍSTREŠKU NA AUTO
Lano prechádza aj cez rohy a preto si musíme naniesť výšky po celom obvode pre správnu výšku vŕtania. Doťahujeme ho však s citom. 

25. PODLAHA
Je z pero-drážkových drevených profilov, najlepšie zo severskej borovice. K podkladovým hranolom ju pripevníme nehrdzavejúcimi skrutkami. 

26. K CHODBE
Dokončená zárubňa pre osadenie prechodových dverí. Vnútro sme ozdobili sedliackymi motívmi z dedičstva. Nezabudli sme ani na práškový hasiaci prístroj. 

27. VRÁTA
Vedú do chodby smerujúcej k zadnej časti domu. Pre presvetlenie priestoru sme ich urobili zo skla. Zavesené sú na masívnych ozdobných pántoch. 

28. V CHODBE
Chodba s pekným pultom sa väčšinou využíva pri debatách postojačky s pohárom dobrého vínka. 

29. NA TERASE
Vnútro môžeme rozumne po zvážení doplniť spojenou dvojlavicou zo stolom či komodou na mieste, kde neprekáža komunikácii. 

30. V ZÁVETRÍ
Ako vhodný doplnok na stolovanie nám poslúži masívny dubový stôl vyrobený na mieru, ktorý si môžeme ozdobiť svietnikmi.

31. STÔL A LAVICE
Dubové drevo je krásny materiál, pri ktorom vynikne jeho masívnosť, ale aj tvrdosť. Na lavice si radšej zadovážte sedáky na spríjemnenie sedenia. 

32. TEPLOMER
Na boku pece je nainštalovaný pecový teplomer so stupnicou aspoň po 450 °C. Jeho hrot musí prechádzať do vnútra pece, priamo k ohnisku. 

33. GRILOVACIE VIDLICE
Vidličkami z nehrdzavejúcej ocele sa výborne robí ražniči z mäsa a iných dobrôt. 

34. ELEKTRICKÝ RAŽEŇ
Tučné domáce kuriatko na elektrickom otáčavom ražni nič neprekoná! Plechový reflektor v pozadí umožňuje efektívnejšie využitie žiaru. 

35. PEC NA PIZZU
Po nahriatí treba pizzovú pec čiastočne vymiesť. Iba v jednom kúte ponechajme horieť zvyšky uhlíkov. Až potom možno v peci piecť pizzu.

Tipy pri stavbe a používaní

Hospodárna pec na pizzu
Pre väčšiu hospodárnosť je dobré na „pizza-peci“ urobiť plechové dvierka. Po dopečení pizze si môžete ešte v peci upiecť chlieb, ako tretiu v poradí napr. kačku v kameninovej nádobe so zemiakmi a následne nasušiť hríby alebo bylinky pri teplote pod 50 °C. A to všetko na jedno rozkúrenie!

Palivo na kúrenie v „pizza peci“
Drevo do pece musí byť suché, ideálne aspoň pod 12 % vlhkosti. Na rozkurovanie môžete použiť aj mäkké drevo, no na kúrenie výlučne tvrdé, okrem agátu, pretože ten je jedovatý. Správne skladované drevo do pizza pece schne asi 2 roky, dub aj 3 roky na približne 10-percentnú vlhkosť.

PRED ZAKÚRENÍM MUSÍ BYŤ BETÓN SUCHÝ!
Betón hlavnej platne musí tvrdnúť aspoň 42 až 48 dní, aby pri zohrievaní teplom z grilu alebo pece nepopraskal. Preto musí byť dokonale presušený a zbavený vlhkosti! Prvé rozkúrenie robte do 80 °C. Druhé zakúrenie nasleduje až o dva dni neskôr – asi do 150 °C – a až pri treťom (o dva dni) môžete opatrne rozkúriť na maximum – do 450 °C.

„Pizza kuchár“ radí
Pizza by sa nemala piecť pri teplote pod 350 °C. Správna talianska pizza sa pečie v peci iba 60 až 90 sekúnd pri teplote od 410 do 430 °C. Pri tejto teplote sa takejto pizze žiadna iná nevyrovná.

Najbezpečnejšie je grilovanie s dreveným uhlím
V otvorenom grile nikdy nespaľujte drevo, mohli by ste zapríčiniť vyhorenie svojho vlastného altánku, ale používajte výlučne drevené uhlie. Pre svojpomocnú stavbu pece si radšej zožeňte odbornú literatúru a dodržiavajte odporúčania.

Ako dobre grilovať?
Pri grilovaní a práci s otvoreným ohňom musí byť v zadnej časti ohniska reflektor z plechu, ktorý bráni prestupu tepla do dreveného obkladu a následnému požiaru.

Čo keď masť horí?
Keď sa drevené uhlie v grile chystá horieť vplyvom odkvapkanej masti, výdatne ho posoľte, potom prestane horieť a mäso sa vám nepripáli.

dobré rady

Plánujte na betóne
Pred stavbou pece si nakreslite na vytvrdnutú betónovú platňu polohu budúcej pece aj ohniska.

Dno ohniska
Pri stavbe pece vyplňte škáry v šamotovej vrstve budúceho ohniska šamotovou maltou. Potom tehly poriadne vytrite dohladka. Len tak sa z pece bude dobre vyberať pizza.

Klenba
Dobre vyplnené škáry sú pri stavbe každej klenby jednou z kľúčových záležitostí. Škáry medzi klenbovými tehlami dôkladne vyplnte, aby klenba vydržala žiar ohňa a teplotné výkyvy. Pri vypadnutí malty zo škár hrozí zrútenie klenby, rovnako aj pri slabých bočných stenách! Klenbu možno vybudovať aj nad vstupným otvorom pece. Kto sa s tým nechce trápiť, môže využiť šamotový preklad (platňu). Vstupný otvor bude mať potom obdĺžnikový tvar.

Polystyrénové ramenáty
Forma či debnenie ostane pod klenbou len dovtedy, kým malta nestvrdne a pec nepreschne. Zatiaľ čo pec schne, asi dva týždne, vykachličkujete si pracovný stôl. Zadnú časť a bok ohniska v dostatočnej vzdialenosti uzavriete napríklad dreveným profilom, aby prievan nezafukoval gril. Čo však urobiť s debnením vo vnútri pece? Polystyrénu sa ľahko zbavíte – najprv veľké kusy vyrežete nožom. Zvyšky prilepené vo vnútri ohniska sa pri prvom rozkúrení rýchlo vypália. Pizzu však pečte až pri ďalších zakúreniach.

Napínanie lana
Konopné lano, hoci je aj pekné a trvanlivé, sa časom vplyvom vlhkosti naťahuje. Preto laná na terase treba občas napínať. Celý systém uloženia lán upravte tak, aby sa dali laná postupne napínať bez väčšej námahy.

Dvas komíny alebo jeden?
Je lepšie postaviť dobre izolovaný kamenný komín podľa platných predpisov pre každý spotrebič osobitne – teda jeden pre pec a jeden pre gril. Ak si postavíte iba jeden spoločný komín, možno používať iba jeden horiaci spotrebič.

Text, foto, a realizácia: Richard Bielek, WCUT

PR článok spoločnosti ARSITA s.r.o. 

Komentáre

  1. Tomu umelcovi čo robil ten „komín“ by som dolámal ruky, takto to vyzerá keď si to dakto vopred so sopúchom a komínom vopred nenaplánuje, hamba.

  2. Miroslav says:

    Zdravím môžte mi prosím poradiť som sa postavil kuchynskú pec zo samotovoch tehal a chcel by som dať natom nieaki obklad ak by ste my vedeli poradiť čo tam môžem dať a aku maltu-lepidlo v tom potrebujem pomôžte my prosím poradiť

  3. Pre pár upečených pízz postaviť takéto neforemné monštrum ? A okrem toho čosi nie je v poriadku. Očadená predná časť je toho dôkazom. Obr. 18. – 100cm2 prierez komína je žalostne málo a aj 200.Treba podstatne viac. Obr. 32 : pohľad na,, pizza pec,, pôsobí ako pohľad na somálske decko – vypuklé brucho a tenké nohy. V odst. ,,Dva komíny alebo jeden,, to tiež nie je celkom pravda.Úplne postačuje jeden komín len treba vedieť ako to vyhotoviť, aby sa dalo kúriť v dvoch spotrebičoch naraz.Za tú cenu za vyhotovenie to bude isto najdrahšia pizza na svete. A okrem toho aj ďalší drahý Váš paškvil, p. Bielek .

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.