Ako som si v záhrade postavil kozub s grilom

image 29658 25 v1

Hoci sa leto skončilo, ešte stále si môžeme večer s priateľmi posedieť pri opekaní či grilovaní. Tak nejako by sa dala zhrnúť letno-jesenná inšpirácia nášho čitateľa. Ochotne pre nás pripravil stručný návod na stavbu záhradného kozuba, ktorý si sám zhotovil.

UROB SI SÁM

náročnosť: ***
čas: 3 týždne
náklady: 225 €
ľudia: 1
obdobie: jar, leto, jeseň

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 224,70 €
• cement 39 €
15 vriec po 25 kg
• šamotové tehly 60 €
6 × 17 × 23 cm, 60 ks
• roxor 8 €
Ø 10 mm, 40 m
• zváraná sieť 20 €
tzv. karirohož, 3 × 2 m (veľkosť oka 10 × 10 cm), 2 ks
• asfaltovaný pás 6 €
napr. Bitagit, 3 × 1 m
• murovacia malta 5,30 €
suchá zmes, 2 × 25 kg
• rohovníky 15 €
hliníkové, 20 m
• lepidlo 14,80 €
mrazuvzdorné, flexibilné, 2 vrecia po 25 kg
• šamotová múka, 25 kg 12 €
• štrk, 1 t 15,50 €
• plech, 1 × 1 m 1,80 €
• obklad, 2 m2 8 €
 klince 2,50 €
• omietka, 2× 40 kg 11 €
• penetračný náter 5,80 €

NÁRADIE
• debniace dielce
 kladivo, kliešte
 drôt, meter
 ceruzka, vodováha
 uholník, pílka
 uhľová brúska
 fúrik alebo miešačka
 lopata, krompáč
 rezačka na obklad
 vŕtačka
 kelňa (murárska lyžica), štetec 

PRACOVNÝ POSTUP


1. ZÁKLAD
Vykopeme si zeminu do hĺbky 50 cm, vytvoríme asi 12 cm vysoké štrkové lôžko a utlačíme ho. Podľa rozmerov sokla si zhotovíme debnenie.


2. BETÓN
Do jamy a debnenia vylejeme betón a zapichneme roxorové tyče, ktoré budú neskôr spevňovať steny. Steny odizolujeme od sokla asfaltovanými pásmi.


3. STENY
Po stvrdnutí sokla zhotovíme debnenia (tzv. šalovania) hlavných a stredových stien (hrúbka 10 cm) a vyplníme ich betónom.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



4. DOSKY
Vybetónujeme hornú hrubú dosku a pomocou roxorov, ktoré sme predtým uložili do bočných stien, vybetónujeme aj ohnisko grilu (vľavo).


5. MUROVANIE
Zo šamotových tehál a šamotovo-cementovej malty vymurujeme dve vyššie časti na gril a miesto na kotlík. Vystužíme šikminu, zhotovíme debnenie a zalejeme betónom.


6. GRIL
Gril sme zhotovili na ľavej strane stavby, má vyberateľný rošt, ktorý možno výškovo nastavovať do viacerých polôh. S dvierkami bude z neho udiareň.


7. VRCH KOMÍNA
Vymurujeme vrchnú časť komína a osadíme plechový kryt, ktorý sme dali vyrobiť u klam­piara. Na kozub nanesieme lepidlo s mriežkou, omietku, obklady a fasádnu farbu.

Text a foto: Daniel Pivarči
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám 9/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

  1. Strasne skarede.

    1. Súhlas. Takú opachu na záhrade ? Ešte sádrový trpaslík a betónový model Oravského hradu.

  2. Moja predstava o BBQ je skôr takáto, už to riešime s manželkou tretí mesiac, len sa musíme rozhýbať. Podobný „projekt“ ako tu popisuje autor sme „spáchali“ pred dvoma rokmi ale už to nechcem na dvore.
    http://www.firedesign.sk/images/Island-Portable_lid%20open_01.jpg

  3. ako polotovar snáď, ale ešte to treba poriadne dokončiť aby to aj vyzeralona úrovni, v dnešnej dobe už nie je čas na „socialistické“ kutilstvo

  4. Ja len jednu otázku … kadiaľ sa dostane do komína dym z ohniska pod kotlíkom ?

    1. nevidis ako sa valil ten dym cez predok dole , zohreje zenu pod suknou alebo ohen spali suknu 🙂

  5. Väčší úžitok by mal, keby z jednej časti urobil poriadnu udiareň.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.