Staňte sa víkendovými hrnčiarmi a vytočte si misku či džbánik z hliny!
Ak máte doma bežný jedálenský tanier, pravdepodobne vyšiel z výrobnej linky v tisíciovej sérii, zatiaľ čo misky, sošky či džbánky z obchodov s umeleckými predmetmi sú jedinečné originály. Jeden taký si môžete vyrobiť a vymaľovať aj vlastnoručne.
Galéria
UROB SI SÁM
NÁROČNOSŤ: ***
ČAS: 3 TÝŽDNE
NÁKLADY: 3 €
ĽUDIA: 1
OBDOBIE: CELOROČNE
KONTROLNÝ ZOZNAM
MATERIÁL 3,05 € (SKUTOČNÁ SPOTREBA NA 1 MISKU)
• hlina 0,50 €
možno ju nakopať a upraviť alebo kúpiť (od 7,80 €/10 kg)
• biela glazúra 0,40 €
(ceny okolo 13 €/kg)
• farby 2 €
(ceny okolo 90 €/0,1 kg)
• voda a elektrina 0,15 €
NÁRADIE
• hrnčiarsky kruh
• komorová pec
• špongia, drôtik
• špachtle, vedro
• štetce
PRACOVNÝ POSTUP
DOBRÉ RADY
UŠKÁ
Aj keď by ste pocítili túžbu hneď po vytočení misky prilepiť ušká, svojho výrobku sa radšej nedotýkajte! Nechajte ho schnúť pri teplote do 19 °C v nie príliš suchej miestnosti, kým jeho steny nespevnejú natoľko, že by ste ich pri lepení vyšúľaného uška nepreliačili, a to je asi o dva dni. Po nalepení uška necháme džbán pomaly sušiť asi 2 týždne, aby sa z vnútra stien dostala von všetka vlhkosť. Ale nie príliš prudko, lebo inak by sa v hline vytvorili trhlinky, čo by ju znehodnotilo. Až potom je miska pripravená na prvé vypaľovanie.
AKO SI VYROBIŤ HRNČIARSKU HLINU?
Budete potrebovať predovšetkým kvalitnú hrnčiarsku hlinu. Môžete ju kúpiť v obchode alebo si ju zhotovíte sami. Do niekoľkých vedier si nakopete hlinu na mieste, kde sa ťaží hlina pre tehelne, alebo na bývalom hlinisku, alebo na mieste, o ktorom od miestnych viete, že sa tam vyskytuje hlina. Vrchnú vrstvu – ornicu, samozrejme, pred „ťažbou“ odstránite, pretože obsahuje korienky a biologické materiály. Doma do vedier nalejete vodu, aby hlina zmäkla, a na druhý deň ju precedíte cez hrubšie a potom jemnejšie a jemnejšie sitá. Nakoniec ju precedíte cez dámske silonové pančuchy, takže hlina bude úplne jemná. Necháte ju odstáť a potom z nej zlejete vodu. To môžete niekoľkokrát zopakovať. Nakoniec, keď je z hliny hustejšie blato, naťapkáte ho do hrubostenných veľmi plochých misiek zo sadry. Tá má tú vlastnosť, že vsiakne vodu z hlinenej kaše. V miskách môže byť hlina dosť dlho, no nie príliš, aby nevyschla – nevytvorili by sa tak na nej pevné časti. Preto vrch pri vsakovaní prekrývame igelitom. Tento postup môžeme na rýchlejšie odvodnenie zopakovať s ďalšími suchými sadrovými miskami. Keď máme z hliny plné ťažké bochníky, premiesime ich a vložíme do igelitových vreciek. Nechceme, aby sa na nich tvorili prísušky.
VYPÁLENIE A OCHLADENIE
Misku vypálime v peci pri teplote do 960 °C. Ak je dobrá hlina (s minimálnym obsahom vápencov) a výrobok je dobre vysušený, dostaneme červenkastú tehle podobnú misku s pórovitým povrchom. Teplota z 960 na 70 °C klesá veľmi pomaly, 48 hodín. Za ten čas musia ostať vypaľované výrobky v peci. Ak by sme ich vybrali príliš rýchlo, popraskali by. Týmto získame pórovitý črep podobný tehle, v ktorom sa len ťažko drží voda. Potom ich povyberáme, dochladíme na izbovú teplotu, zarovnáme prípadné nerovnosti a pripravujeme druhé vypálenie.
FAREBNÁ ÚPRAVA
Najprv do misky nalejeme tekutú glazúru zmiešanú s vodou, misku namočíme zvonka do glazúry, vyberieme ju, necháme odkvapkať, utrieme hrany dna a necháme ju vyschnúť. Glazúra má za úlohu utesniť póry a dodať povrchu lesk. Už po 15 minútach možno na vlhkú glazúru nanášať farbu (farebnú glazúru). Najlepšie je však farbu nanášať na suchú glazúru štetcom. Takto napríklad môžeme vytvárať známe vzory modranskej, habánskej alebo ľubietovskej keramiky. Samozrejme, že na misku môžeme nakresliť či napísať čokoľvek iné podľa našich vlastných nápadov a tvorivosti. Potom použijeme glazúru na vnútro misky. Misku ňou vypláchneme, glazúru vylejeme a počkáme, kým vyschne. V treťom podobnom kroku môžeme ešte štetcom naniesť glazúru na obchytané alebo defektné miesta s chýbajúcou glazúrou.
Po opätovnom vysušení farby vypálime náš výrobok v peci pri 970 – 980 °C, opäť ho necháme pomaličky vychladnúť a je hotový.
ČAS VÝROBY
Keď si zhrnieme postup výroby od vytočenia na hrnčiarskom kruhu po hotový výrobok, dostaneme výsledný čas asi 19 dní. Samotné zhotovenie nie je veľmi náročné a zvládne ho aj úplný začiatočník. Kto však má doma pec na vypaľovanie, hrnčiarsky kruh, dobrú hlinu, glazúry, farby? Vybavenie na zhotovenie je náročné, a preto poobzerať sa po centrách voľného času či iných dielňach prístupných verejnosti je dobrou voľbou. Jedným z miest, kde si môžete pričuchnúť k hrnčiarskemu remeslu, je Hotel Majolika v Modre. Okrem ubytovania na úrovni s bazénom a wellness centrom, ako aj výbornej kuchyne je v hoteli múzeum hrnčiarskej výroby so zaujímavými exponátmi a hrnčiarska dielňa. Podľa požiadaviek hostí v nej usporadúvajú aj kurzy vedené skúseným inštruktorom, ktorý aj úplných laikov ľahko dovedie do hrnčiarskeho remesla. Dať 14 eur za získanie zaujímavej skúsenosti naozaj nie je veľa, keďže si so sebou odnesiete aj váš vlastnoručne zhotovený pohár, tanier, misku či džbánik.
Text: Stanislav Botur, Hotel Majolika
Foto : Ing. Štefan Gregorička, Hotel Majolika, Modra
Zdroj: časopis Urob si sám 4/2017
a co som dochodca ze nemam co ine na robote len sa serinkat s dajakym dzbanom? o.O
a zadalsie mi povedzte v ktorej domacnosti sa nachadza pec ktora sa dokaze zohriat na 960 °C :D:D:D ..srandisti… :D:D:D