varenie v kuchyni
Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock.com

Pri renovácii kuchyne stavte na jej nadčasovosť

Kuchyňa vám má slúžiť roky. Aktuálne trendy sa čoraz častejšie menia a štýl, ktorý sa vám síce páči teraz, sa vám o niekoľko rokov nemusí páčiť vôbec. Pri zariaďovaní kuchyne by ste mali myslieť úplne na všetko a staviť najmä na jej nadčasové spracovanie.

Ak sa chystáte na rozsiahlu renováciu kuchyne, je potrebné ozrejmiť si hneď niekoľko vecí pred jej samotným zariaďovaním. Iná bude kuchyňa na každodenné varenie a inú si zariadite pri príležitostných prípravách jedla počas víkendových dní. Okrem toho, koľko času plánujete v kuchyni stráviť, sa zamyslite aj nad tým, či má táto miestnosť slúžiť aj ako jedáleň a aký nábytok do kuchyne a jedálne budete vlastne vyhľadávať.

Vašu predstavu si načrtnite

Pri plánovaní a zariaďovaní novej kuchyne je kľúčové najmä jej dispozičné riešenie. Spravte si vizualizáciu toho, ako by mala vyzerať a kde by mali byť jednotlivé kuchynské zariadenia umiestnené a ako riešené zase jednotlivé prívody. Ak vám nevyhovovala kuchyňa v starom prevedení, zamyslite sa nad tým, čo vám na nej prekážalo a pri renovácii sa takému riešeniu oblúkom vyhnite.

Nezabúdajte na rozvrhnutie priestoru a rozdeľte ho na miesta podľa varenia, úložného priestoru a jedálne. Tri hlavné zóny by ste mali umiestniť do trojuholníka, pričom ide o chladničku, sporák a drez. Tie najhlavnejšie časti budú blízko seba a nič vás nebude pri varení obmedzovať. Kuchynské organizéry sú užitočnými pomocníkmi pri usporiadaní kuchyne, no nijako nepomôžu, ak celkové riešenie kuchyne nedisponuje dostatkom voľného priestoru a priestrannou pracovnou plochou.

Zabudnite na cenu a dizajn

Kuchynská linka tvorí dominantu kuchyne a často ju prispôsobujeme k celému nášmu interiéru. Pri výbere je takmer jednoznačne pre nás okrem ceny rozhodujúca aj farba či dizajn linky. Zabúdame však na jedno z hlavných kritérii výberu, a tým je spracovanie. Pokiaľ nám kuchynská linka vyhovuje po dizajnovej stránke, ešte neznamená, že bude disponovať aj dostatkom úložného priestoru. Celkové riešenie nám v konečnej fáze nemusí ani vyhovovať. Kuchynská linka by mala byť zariadená tak, aby ste v nej mali dostatok priestoru na prípravu jedla, varenie a umývanie riadov. Taktiež je nutné nezabúdať na voľné miesta aj na úložný priestor a skladovanie zásob.

deti v kuchyni
Zainvestujte do výberu pracovnej dosky a vyberte takú, ktorá bude dostatočne odolná.
| Zdroj: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Pracovná doska musí byť investíciou

Práve kuchynská pracovná doska je tá časť zariadenia, na ktorej by sme pri zariaďovaní kuchyne nemali vôbec šetriť. Chcete mať dosku s odolnosťou voči opotrebovaniu, zašpineniu, stopám po rezoch nožom či stretom s horúcim hrncom? V tom prípade by ste tomu mali prispôsobiť aj materiál. Kým pracovná doska zo žuly bude odolávať všetkým možným nástrahám, tá z laminátu bude síce dizajnovým prvkom, no bude náchylnejšia k poškodeniu.

Moderná kuchyňa či jej klasické spracovanie?

Zariaďovať si kuchyňu podľa najnovších trendov a obľúbeného štýlu nie je najideálnejšie. To, čo sa vám páčilo kedysi, sa vám už nemusí teraz páčiť a presne podobný prípad môže nastať aj v prípade zariaďovania kuchyne. Voľte také spracovanie a dizajnové prevedenie, ktoré bude nadčasovým kúskom. Svetlé odtiene materiálov a povrchov, striedmejšie farby a nič priveľmi výrazné. Ak však túžite vlastniť kuchyňu v štýle Provence alebo si ju zariadiť v podobe vintage, urobiť tak môžete pomocou maličkostí a rôznych doplnkov, akými môžu byť napríklad aj štýlové provensálske koreničky. Pokiaľ sa vám s odstupom času prestanú páčiť, môžete ich jednoducho len nahradiť s niečím iným.

ženy v kuchyni
Rozvrhnite si kuchyňu na pracovné zóny a prispôsobte tomu aj ich konkrétne miesto.
| Zdroj: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Kľúčová je ergonómia

Miesto na prípravu našich kulinárskych receptov by malo byť nielen čisté a bezpečné, ale malo by byť aj dostatočne vzdušné. Okrem dizajnového riešenia by však mala kuchyňa spĺňať viacero atribútov a jedným z nich je aj dostatočné odlíšenie pracovných zón. Každá činnosť vykonávaná v kuchyni si vyžaduje samostatné miesto a tomu prispôsobenú aj plochu. Rozvrhnutie týchto pracovných plôch je nevyhnutné, pričom sa odporúča riadiť rozdelením na päť plôch. Kým v jednej časti by sa skladovali potraviny, v druhej bol odložený riad a tretia by slúžila zase na umývanie. Štvrtá by bola určená práve na prípravu jedál, kým piata na samotné varenie a pečenie.

ZDROJ PR článok spoločnosti Bonami.cz, a.s.

 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje