Viete, že betón nájdete na každej stavbe?

Viete, že betón nájdete na každej stavbe?

Každá stavba má totiž betónové základy, takže bez betónu sa súčasné stavebníctvo zatiaľ nezaobíde. Hlavnými zložkami betónu sú cement, kamenivo a voda. Na CRH betonárňach sa do betónov miešajú vlastné certifikované suroviny. Ich kvalita ovplyvňuje kvalitu namiešaných betónových zmesí, preto sa na vstupné suroviny kladie v CRH taký dôraz.

Tiež sa vo vlastnom akreditovanom laboratóriu (CRH Technicko-kompetenčné centrum) testujú aj výsledné produkty.

Ak sa chystáte betónovať s dodaným namiešaným betónom, odporúčame vám zamerať sa na tieto hlavné body:

1. Vybrať si kvalitnú overenú betonáreň v dostatočnej blízkosti vašej stavby, aby sa dal čerstvý namiešaný betón použiť na stavbe do 45 minút (hoci s prísadami sa dá táto doba predĺžiť).

2. Zvoliť si čo najlepšie počasie na betonáž, ideálne v teplotnom rozmedzí 10 – 25 °C, ani príliš ostré slnko, ani príliš veľký vietor. Ak podmienky nie sú ideálne, poraďte sa s odborníkmi, ako môžete betónu „pomôcť“.

3. Dobre si pripraviť miesto betonáže, skontrolovať rozmery, polohu a tesnosť spojov debnenia, rozloženie výstuže (ak ju používate), tiež rozloženie rohoží. Premyslite si rozmiestnenie potrebných otvorov, aby ste následne nemuseli do betónu sekať.

4. Dobre si naplánovať objednané množstvo čerstvého betónu a interval dodávok. Treba sa prispôsobiť možnostiam pokládky, aby ste sa vyhli riziku predčasného tuhnutia betónu, pretože tuhnúci betón sa už nemôže použiť.

5. V žiadnom prípade nevylepšovať tuhnúci betón pridaním vody. Takto znižujete jeho pevnosť, trvanlivosť a zvyšujete jeho nasiakavosť.

CRH betonárne nájdete po celom Slovensku. Dostanete v nich nielen kvalitný betón pre vašu stavbu, ale ich pracovníci vám aj odborne poradia a pomôžu.

www.crhbeton.sk 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje