Recept na netradičný domáci vaječný koňak, ktorý vydrží niekoľko mesiacov

vaječný koňak
Zdroj: Mora

Vaječný likér patrí k Vianociam rovnako ako cukrovinky, kapor a darčeky. Môžete ho popíjať, aby sa vám uľavilo po sviatočnej večeri, dať ho niekomu pod stromček, alebo ho použiť do cukroviniek. S našim osvedčeným receptom určite zabodujete. Pokiaľ ho hneď nevypijete.

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

o 70 cl kvalitného alkoholu (bourbon), môže byť aj menej
o 8 žĺtkov
o 3 dl smotany na šľahanie
o 3dl smotany 12%
o 4DL plnotučné mlieko
o 2 dl kondenzované mlieko
o 20 g mandľový cukor
o 20 g škoricový cukor
o 150 g cukru kryštál
o 1 dl francúzsky bylinný likér so silne korenistou chuťou
o na ozdobenie: škorica, nastrúhaný muškátový oriešok, kakao, posekané mandle

A ako postupovať?

Na miernom plameni zvoľna zahrejeme dva druhy mlieka a smotanu. Medzitým si v miske zmiešame vaječné žĺtky so všetkými druhmi cukrov. Akonáhle sa nám v zmesi mlieka a smotany začnú tvoriť bublinky, nalejeme trošičku do misky s vajciami a cukrom, a postupne, pomaly pridávame zvyšnú horúcu zmes, tak aby sme spojili obe časti dohromady. Je dôležité mať trpezlivosť a pridávať pomaly. Dolejeme zvyšok mlieka so smotanou, všetko spolu premiešame a nalejeme späť do hrnca, kde necháme zmes ľahko zahriať (nevariť!), aby sa prepojili všetky suroviny dokopy. Teraz pridáme alkohol, ktorý do vaječného koňaku patrí a zároveň ho krásne zakonzervuje. Na záver pridáme bylinný likér so silne korenistou chuťou, ktorý prinesie do zmesi tóny korenia, byliniek a zároveň ho odľahčí. Efektnou bodkou je podávaný nápoj ozdobiť drveným alebo sypaným korením a nasekanými mandľami.

Základom tohto receptu je okrem kvalitných surovín aj pomalé ohrievanie – zmes sa nesmie v žiadnej fáze prípravy variť, inak by sa zrazila a dielo by bolo nenávratne pokazené. Užitočným pomocníkom pre pomalé a presne regulované ohrievanie pri teplote 40 ° C je funkcia SoftMelt, ktorou je vybavená napríklad sklokeramická varná doska MORA VDST 647 FF. Túto funkciu môžete navyše využiť aj pri rozmrazovaní. Doska disponuje štyrmi Hi-Light rýchlovarnými zónami i veľmi praktickými duo zónami, rozdelenými na niekoľko okruhov rôznej veľkosti, ktoré si následne môžete aktivovať podľa veľkosti hrncov. Ukazovateľ zvyškového tepla vám dá jasne najavo, či je platnička ešte stále teplá.

Až do konca novembra si môžete zaobstarať vybraný set spotrebičov MORA, ktorý sa skladá zo vstavanej rúry, varnej dosky a odsávača pár a získate ihneď u predajcu kvalitnú umývačku riadu len za 50% z katalógovej ceny. Navyše môžete súťažiť o 1600 cyklodresov s ambasádorkami značky MORA, Hankou Kynychovou a Katkou Neumannovú. Okrem súťaže si pre vás pripravili aj zaujímavé cyklistické tipy, ktorými celou súťažou sprevádzajú.

www.mora.sk/receptar/