Ako vypestovať avokádovník z kôstky? Buďte trpezliví a dodržte základné podmienky pre vyklíčenie
Máte radi avokádo a láka vás predstava, že si doma vypestujete vlastný avokádovník – teda hruškovec americký? Pestovanie avokádovníka z kôstky je veľmi populárne. Stálozelený tropický stromček bude v interiéri so stabilnou teplotou prekvapivo prosperovať, no chce to jediné – aktivovať životodarnú silu kôstky a nevzdať sa po prvých týždňoch.
Jedným z obľúbených spôsobov, ako naštartovať klíčenie avokádovej kôstky je metóda, pri ktorej sa do kôstky zbavenej vonkajšej šupky zapichnú 3 – 4 špáradlá a takto „vyzbrojená“ kôstka sa preloží cez okraj skleneného pohára s vodou. Spodná zaoblenejšia časť kôstky musí byť neustále ponorená vo vode, zatiaľ čo špicatá časť musí smerovať nahor a nesmie sa potopiť.
Základné podmienky pre vyklíčenie avokáda:
- celistvá kôstka avokáda zbavená šupiek
- teplota prostredia okolo 20 – 25 °C
- umiestnenie na slnečnom parapete
- vymieňanie vody v pohári každé 2 – 3 dni (najlepšia je odstáta mäkká voda)
- opatrná manipulácia
- trpezlivosť
Práve posledný bod je kľúčový – trpezlivosť. Klíčenie avokádovej kôstky si vyžaduje nielen starostlivý prístup, ale i dostatok času. Pustenie prvých korienkov trvá približne 40 dní. Až zhruba po 80 dňoch začnete badať náznaky života aj v hornej časti kôstky.
To, čoho budete svedkom na vlastné oči, si môžete vopred pozrieť v zaujímavom časozbernom videu o klíčení kôstky avokáda:
Text: Juraj Koreň
Zdroj: Youtube.com/Boxlapse
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre