stojan na pecenie kapra
Galéria (7)

Stojan na pečenie kapra

Ak chceme kapra podávať v efektnej podobe, zhotovíme si stojan, na ktorom ho môžeme upiecť vo zvislej polohe. Ďalšou výhodou je, že kapor sa dobre prepečie, nie je tak mastný a možno ho ľahko preložiť aj so stojanom na servírovaciu misu.

Galéria

Rozmery stojana vyhovujú pre kapra s hmotnosťou asi 2,5 kg. Vyrobíme ho podľa výkresu z antikorového drôtu s priemerom 4 mm. Ak použijeme oceľový, musíme ho povrchovo upraviť (niklovaním, resp. chrómovaním), čo však ľuďom alergickým na tieto kovy neodporúčame.

Recept
Kapra očistíme, prelejeme horúcou vodou s octom. Plutvy a chrbtovú kosť necháme, žiabre vyrežeme. Kožu priečne narežeme nožom približne na rozmery budúcich porcií. Do zárezov vložíme plátky citróna. Okrem toho narežeme kožu aj popri chrbtovej plutve z oboch strán. Kapra posolíme, nasadíme na stojan, uložíme na pekáč a pokryjeme plátkami masla. Podlejeme ho vodou a dáme piecť do horúcej rúry (25 – 30 min.). Počas pečenia ho polievame výpekom. Na záver pridáme varené zemiaky, dopečieme a preložíme na misu. Chrbát kapra ozdobíme mrkvovým hrebienkom a misu obložíme plátkami citróna, mrkvy, petržlenovou vňaťou a pod. Jednotlivé porcie polievame výpekom alebo zohriatym maslom k rybe so soľou, citrónovou šťavou a posekanou petržlenovou vňaťou.


Jozef Pastirik, Považany
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.