Žihľavové recepty pre zdravie a chuť

06.06.2018
06.06.2018 (8) (0)
Žihľavové recepty pre zdravie a chuť

V jarnom období, keď je táto rastlina vo svojej plnej sile, mali by sme naplno využiť jej priaznivé účinky nielen na očistu tela po zime, ale aj na úspešný reštart.

Žihľava či pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica) je kozmopolitný druh trvalej rastliny, ktorá dorastá do výšky asi 1,5 m, ale vo vtáčích rezerváciách, kde je veľa guána, jej výška často presahuje aj 3 m.

Žihľava malá (Urtica urens) je jednodomá, jednoročná rastlina a dorastá do výšky asi 60 cm.

Obe rastliny majú rovnaké liečebné použitie. Súkvetia na samčích rastlinách sú krátke, odstávajúce, zložené z drobných smotanovobielych pukov, ktoré sa v zrelosti a v teple až explozívne otvárajú, pričom sa vytvorí malé množstvo prachu obsahujúceho až 30 000 peľových zŕn na jeden kvet. Peľ vietor odveje na samičie kvety, ktoré sú tmavozelené, menšie s drobnou chlpatou bliznou a visia zo stonky nadol v dlhšej metline. Plodom sú drobné bukvicovité oriešky, ktorými sa žihľava intenzívne rozmnožuje, lebo ich je obrovské množstvo. Výborne sa množí aj dlhými koreňovými odnožami. Celú rastlinu pokrývajú drobné pŕhlivé chĺpky, ktoré pri dotyku fungujú ako „injekčné ihly“, ktoré sa ľahko zapichnú do pokožky, pričom sa zlomia a uvoľnia pŕhlivé substancie vyvolávajúce dráždivú až zápalovú reakciu. Chĺpky sú kremičité a obsahujú histamín, acetylcholín, kyselinu mravčiu a živicovú látku. Desať milióntin gramu stačí, aby tento pŕhlivý koktail vyvolal boľavé a svrbiace vyrážky. Toto podráždenie sa dá zmierniť potretím samotnou žihľavovou alebo cibuľovou šťavou, prípadne mydlom.

Využívanou drogou sú listy zberané za suchého počasia predpoludním a pred kvitnutím. Zberá sa ale aj kvitnúca vňať a korene buď v marci, alebo v októbri. Listy či vňať sa sušia tak, že sa krátko nechajú na slnku zavädnúť a potom sa dosušia v tieni na vzdušnom a teplom mieste v tenkej vrstve, aby nesčerneli. Umelo sa dosušujú pri teplote maximálne 60 °C.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Čo žihľava obsahuje

Na rozdiel od väčšiny ostatných rastlín vytvára žihľava až dvojnásobné množstvo hodnotných bielkovín, teda 4 % v čerstvých listoch, čo sa po prepočítaní na sušinu ešte zmnohonásobí. Je teda enormne výživná. Obsahuje vhodné tuky – asi 10 % sacharidov, vlákninu a 5 – 8 % minerálov, ba až 150 mg% vitamínu C (citróny iba 40 mg%) a tiež až 1 % chlorofylu popri množstve biologicky a liečebne vysokoaktívnych látok. Z minerálov sú to najmä vápnik, horčík, fosfor, železo, draslík, zo stopových prvkov mangán, kremík, zinok, selén a iné.

Z vitamínov sa v nej nachádzajú karotenoidy ako betakarotén, violaxantín, eloxantín, xantofyl, lykopín, vitamíny B2, B5, E, K, kyselina listová, kyselina kávová a chlorogénová, bohatá skupina flavonoidov ako kvercetín, kemferol, rutín, izoramnetín, z amínov histamín, serotonín, cholín, acetylcholín. Dôležitými obsahovými látkami sú aj beta-sitosterol, glukokiníny, glukány, sekretín, ďalej fytoncídne látky, triesloviny, korene zasa obsahujú ešte aj enzým chrániaci prostatu pred zväčšením. Toto sú však len tie najdôležitejšie účinné látky obsiahnuté v žihľave. Celý tento komplex účinkuje výživovo i liečebne jednotlivo, ale najmä vo vzájomnom prepojení, čím vzniká silný synergický efekt umožňujúci využiť žihľavu mnohostranne.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Zbierame žihľavu

Keďže žihľava je výrazne nitrofilná rastlina, zberáme ju len na miestach, kde nie je pôda prehnojená dusíkom (nie však na hnoji či kompostovisku), na naplno oslnených miestach, najlepšie poobede po slnečnom dni, aby sa prijaté dusičnany stačili pretvoriť na bielkoviny a neboli pre nás rizikové.

ŽIHĽAVOVÉ recepty pre zdravie a pre chuť

Zápar zo žihľavových listov – 2 lyžičky nasekaných listov zaliať 150 ml vriacej vody a nechať 10 minút odstáť, precediť a piť 3- až 4-krát denne 1 šálku. Chuť čaju možno zlepšiť prídavkom medovky alebo jablčnej šťavy.

Odvar zo žihľavového koreňa – lyžičku nadrobno nakrájaného koreňa zaliať šálkou studenej vody, uviesť do varu, odstaviť, 10 minút nechať vylúhovať a precediť. Piť 3-krát denne 1 šálku pri citlivom močovom mechúre alebo nezhubnom zväčšení prostaty.

Ženský čaj na podporu tvorby mlieka – po 25 g žihľavových listov, anízových a feniklových semien a majoránkovej vňate zmiešať a 1 lyžičku tejto zmesi zaliať šálkou vriacej vody. Nechá sa 10 minút vylúhovať. Po precedení sa pije 3-krát denne jedna šálka.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Čaj na podporu krvotvorby – 40 g žihľavových listov a po 20 g vňate rebríčka, rozmarínových a medovkových listov sa zmieša a  1 čajová lyžička zo zmesi sa zaparí šálkou vriacej vody, nechá 7 minút vylúhovať a pije sa 6 týždňov 3-krát denne 1 šálka.

Žihľavová tinktúra z koreňa – na jar alebo na jeseň vykopaný a očistený, a nadrobno nakrájaný koreň sa zaleje 70 % alkoholom v pomere 1 : 10 a nechá sa lúhovať 3 týždne za občasného premiešania. Po scedení sa používa na prevenciu citlivosti močového mechúra a nezhubného zväčšenia prostaty: 2-krát ročne 6 – 10 týždňov 3-krát denne 20 kvapiek tinktúry.

Jarná prečisťovacia kúra – pred kvitnutím pozbierať žihľavové listy, nadrobno ich pokrájať a voľne nimi naplniť sklenú nádobu a až po horný okraj zaliať žitnou 45 % pálenkou, nechať 3 týždne lúhovať za občasného potrasenia, precediť. Na jarnú detoxikáciu, pri stavoch vyčerpanosti, chronických kožných alebo kĺbových ťažkostiach užívať 1 – 2 mesiace 3-krát denne 20 kvapiek tinktúry.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Pŕhlenie sa – vtieranie pŕhľavového špiritusu podporuje lokálne prekrvenie a zlepšuje látkovú premenu. Tradičné pŕhlenie bolestivých miest žihľavovou „kyticou“ 2 – 3 po sebe nasledujúce dni tiež vyvolá silné prekrvenie kože a v hlbších vrstvách organizmu príjemný, viac hodín pretrvávajú pocit tepla, ktorý je príjemný aj po seknutí v krížoch alebo pri ischiase. Potom sa 2 – 3 dni nesmú postihnuté miesta umývať, pretože inak sa intenzívny a účinný pocit tepla opäť zmení na pálenie.

Vlasová voda – 50 g očistených a nadrobno nakrájaných listov a koreňov treba vložiť do 0,5 litra jablčného octu a nechať lúhovať na slnku 3 týždne, scediť do tmavej fľaše. Masírovaním sa vtiera do kože na hlave proti lupinám a vypadávaniu vlasov čistý alebo vodou zriedený macerát v pomere 1 : 5 a nechá sa 30 minút pôsobiť.

Stimulátor sily – koncom augusta sa zbierajú orieškovité semená zo samičích rastlín, usušia sa a očistia z metliny, uložia sa do vzduchotesnej nádoby. Používajú sa 3-krát denne na posýpanie jedla. Pôsobia pri stavoch vyčerpanosti po infekčných chorobách, pri ťažkostiach počas klimaktéria a pri jarnej únave.

Jarná očistná žihľavová kúra – 2 polievkové lyžice listov zaliate 400 ml studenej vody, mierne 10 minút povariť a takisto dlho lúhovať pod pokrievkou. Odvar sa pije vlažný po dúškoch.

Na kúpeľ si pripravíme odvar z 2 hrstí čerstvej alebo jednej hrsti sušenej žihľavy v 1 litri vody. Povaríme 15 minút a ďalších 15 minút lúhujeme. Výťažok precedíme do trojlitrového kúpeľa. Striedavo robíme jeden deň kúpeľ rúk, druhý deň kúpeľ nôh, vždy po 15 minút. Táto kombinácia vnútorného a vonkajšieho použitia žihľavy by mala trvať 3 – 4 týždne.

Polievka z mladej žihľavy

Na masle speníme cibuľku a s múkou si pripravíme zápražku, pridáme jemne nasekané žihľavové listy, nastrúhanú mrkvu a všetko zalejeme vývarom (kuracím, mäsovým, hubovým, zeleninovým, rybacím podľa chuti), pridáme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Polievku okoreníme, osolíme a zjemníme žĺtkom rozmiešaným v smotane a okyslíme citrónovou šťavou. Miesto zemiakov môžeme pridať pohankovú lámku.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

V jarných mesiacoch si mladú žihľavu môžete nazbierať ako plnohodnotnú zeleninu, veľmi podobnú špenátu.

Žihľavová polievka po slovensky

Na masle speníme nadrobno nakrájanú slaninu s cibuľou a s múkou urobíme zápražku, ktorú zalejeme hubovým vývarom. Pridáme najemno nasekané žihľavové listy a natenko nakrájané huby, varíme asi 15 minút. Do polievky zašľaháme kyslú žinčicu alebo acidofilné mlieko a na tanieri polievku posypeme strúhaným oštiepkom.

Jarná sekaná

500 g mletého mäsa (môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným ochuteným tofu) premiešame s tanierom jemne nakrájaných žihľavových listov, nadrobno nakrájanou cibuľou a roztlačeným cesnakom, pridáme 2 celozrnné žemle namočené v mlieku a vytlačené, jedno vajce, soľ, čierne korenie, majorán, muškátový oriešok a všetko dobre premiesime a urobíme z toho šišku, ktorú na maslom vytretom pekáči obložíme tenkými plátkami slaniny. Sekanú upečieme dočervena, behom pečenia ju podlievame vývarom a prelievame vypečenou šťavou. Podávame s jarným šalátom.

Žihľavový špenát

Ak ho pripravíme z mladých lístkov žihľavy ako klasický špenát, tak má ešte výraznejšiu zelenú farbu a je výživovo bohatší. Vhodné je ho dobre dokoreniť cesnakom s prídavkom listov z medvedieho cesnaku, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
Ak ho zahustíme mletými orechmi a vytvoríme z neho valčeky, máme hotové čevabčiči, ktoré nakoniec môžeme ešte opiecť.
Na zimné použitie si zo žihľavy môžeme doma vyrobiť aj mrazený žihľavový špenát. Žihľavové listy rýchlo sparíme, zomelieme na mäsovom mlynčeku a v primerane veľkých dávkach hmotu zmrazíme pri –18°C v mrazničke.

Mladé žihľavy s vajcom

Očistené mladé žihľavové listy sparíme a najemno nasekáme. Krátko ich osmažíme na rozpustenom masle a cibuľke, osolíme, okoreníme, prilejeme rozmiešané vajíčka a za stáleho miešania zahrievame až stuhnú. Podávame s celozrnným pečivom a podusenými hubami.

Žihľavový šalát

Surové listy žihľavy bez úpravy jesť nesmieme, musíme ich vopred spariť aspoň 70 °C teplou vodou. Takto upravené listy nakrájame na prúžky, pridáme natrhaný hlávkový šalát, posekanú mladú cibuľku i s vňatkou, pokrájané reďkovky, pridáme nakrájané listy medvedieho cesnaku a všetko zalejeme vodou z kyslej kapusty ochutenou sójovou omáčkou a korením alebo acidofilným mliekom s nastrúhaným chrenom a s trochou citrónovej šťavy.

Zelené nápoje

Dnes sú v móde rôzne mixované nápoje nazývané smoothies. Sú chutné a môžu naozaj pôsobiť aj preventívne, liečebne a stimulačne, ale pod podmienkou, že sa do nich pridá zelená rastlina obsahujúca chlorofyl – môže to byť práve žihľava. Takýmto jednoduchým spôsobom môžeme i chutne, jednoducho a rýchlo naplno využiť jej mnohonásobné zdravotné benefity.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Mnohí liečitelia, ale aj lekári žihľavu nazývajú „prvou dámou fytoterapie“. 

Žihľava ako liek

• Výrazný očistný, diuretický aj alkalizačný účinok žihľavy sa prejavuje najmä pri reumatických chorobách, pri dne, artritíde, obličkových kameňoch, uplatňuje sa pri detoxikácii organizmu, chudnutí, osteoroporóze.

• Žihľava utišuje reumatické bolesti brzdením telesnej produkcie cytokinínu zodpovedného za vyvolanie zápalu, ako aj za proces vyvolávajúci deštrukciu kĺbových chrupaviek; tým výrazne potláča nielen zápaly a bolesť, ale aj opuchy, kĺbovú vodnatieľku, sčervenanie, stuhnutie kĺbov, poruchy prekrvenia a pohyblivosti.

• Je to antianemická rastlina, ktorá najmä svojím obsahom železa, vitamínu C, chlorofylu a kyseliny listovej výrazne pomáha pri krvotvorbe, a to aj priamym povzbudzujúcim účinkom na kostnú dreň.

• Má aj vazokonstrikčné účinky na vlásočnice a svojím obsahom vitamínu K i trieslovín aj hemostatické účinky pri zastavovaní krvácania z nosa, pri ženských problémoch a pri poraneniach.

 Obsah glukokinínov zasa pomáha cukrovkárom znižovať hladinu krvného cukru (nenahradí však inzulín a nízkosacharidovú diétu).

• Žihľavové výťažky pôsobia imunostimulačne, preto sa využívajú aj pri liečení chrípky, bronchitídy, ale aj astmy,

• Pôsobí aj ako digestívum, teda pomáha pri tráviacich problémoch zapríčinených ochabnutosťou alebo nedostatočnou činnosťou tráviacich orgánov.

• Obsahuje aj gastrointestinálny hormón sekretín, ktorý stimuluje tvorbu pankreatických štiav i činnosť žalúdka a žlčníka, čím podporuje nielen trávenie, ale aj vstrebávanie potravy.

• Jej adstringentný, teda sťahujúci, účinok sa využíva na zastavenie silnej hnačky, pri kolitíde a úplavici.

• Využíva sa aj pri rekonvalescencii, podvýžive, vyčerpaní a únave, pretože má povzbudzujúce a vzpružujúce účinky.

viete, že...

... množstvo minerálov a stopových prvkov v žihľave zvyšuje aktivitu mnohých telesných enzýmov, čo pomáha najmä starším a chronickými chorobami oslabeným ľuďom?

... žihľava pomáha v prevencii a regenerácii nadmerne fyzicky i psychicky zaťaženým ľuďom, ale podporuje i zdravý vývoj organizmu v detstve a puberte?

... v čase dojčenia detí matky využívajú žihľavu na podporu tvorby mlieka?

... na pokožku a choroby kože má žihľava zvláčňujúci a upokojujúci účinok pri chronických problémoch, ekzémoch, vredoch i akné, čistí a regeneruje pokožku?

... žihľava sa veľmi často využíva pri regenerácii a čistení vlasov, najmä proti ich vypadávaniu?

... alkoholické chlorofylové výťažky zo žihľavy sa často používajú na dezinfekciu rán a podporu ich hojenia, ale aj na výrobu dezodorantov a v kozmetike?

... v koreni žihľavy obsiahnuté látky a enzýmy pomáhajú preventívne i liečebne pri zväčšenej prostate?

... koreň žihľavy pôsobí protikŕčovo, protizápalovo a vyrovnávajúco na imunitný systém, teda imunomodulačne?

... mnohofunkčnosť žihľavy potvrdzuje aj jej historické používanie na výrobu lán, ale i veľmi pevných tkanín, ktoré využívali aj nemeckí vojaci v I. svetovej vojne, lebo boli pevnejšie ako konopné? Navyše boli aj jemnejšie a lesklejšie, ba i hrejivejšie.

Aj dnes platí, že pri bolestiach kĺbov, chrbtice i po námahe vyčerpaných svalov je vhodné vyskúšať vyšľahanie čerstvými žihľavami, čím sa jednak potlačí pôvodná bolesť, ale silným podráždením sa vyvolá aj intenzívne prekrvenie a zlepší sa hojivý proces; neraz sa to využíva aj v saunách.

Žihľava - pŕhlivý zázrak prírody

Žihľava ako prevencia

Liečebné formy využitia žihľavy

• Svojimi obsahovými látkami účinkuje aj vo forme rôznych pokrmov.

• Veľmi účinné sú aj vylisované, odstredené šťavy alebo v nápojoch rozmixované listy.

• Dobre účinkuje aj rozmixovaná mladá vňať vo forme obkladu.

• Obklady namočené v žihľavovej šťave či do šťavy namočená gáza použitá ako nosná zátka pri krvácaní z nosa.

• Vodný zápar je najbežnejšou formou použitia.

• Využíva sa odvar, najmä z koreňa.

• Alkoholická tinktúra sa často používa po zriedení vodou.

• Homeopatické prípravky.

DOBRÉ RADY

Ako každú liečivú rastlinu, ani žihľavu neužívame trvalo, ale robíme niekoľkotýždňové prestávky.
V záhrade je žihľava veľkým prínosom pre pestované rastliny, lebo urýchľuje zrenie kompostu. Hnojivé zákvasy sú výborným nechemickým hnojivom i ochranným postrekom pre rastliny, ktoré nielen chráni, ale im zvyšuje aj odolnosť proti chorobám i škodcom. Vysadená medzi aromatické byliny zasa zosilňuje ich arómu.

viete, že...

... mnohofunkčnosť žihľavy potvrdzuje aj jej historické používanie na výrobu lán, ale i veľmi pevných tkanín, ktoré využívali aj nemeckí vojaci v I. svetovej vojne, lebo boli pevnejšie ako konopné? Navyše boli aj jemnejšie a lesklejšie, ba i hrejivejšie.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám 5/2018

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama