Čo treba vedieť o červenej repe a jej pestovaní?

červená repa
Zdroj: iStock

Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.

Čo obsahuje repa?

Repa je bohatá na dusičnany. Hoci dusičnany v spracovanom mäse majú škodlivé účinky na zdravie, tie, ktoré sa nachádzajú v repe, prinášajú výhody. Naše telo ich premieňa na oxid dusnatý, molekulu, ktorá uvoľňuje a otvára krvné cievy. Výsledok? Nižší krvný tlak a lepší prietok krvi.

Ak budeme pravidelne jesť repu, odzrkadlí sa to aj na zdravom krvnom obehu mozgu, čo znižuje riziko demencie a zlepšuje jeho funkcie. Lepší prietok krvi znamená nielen lepšie vyživovanie orgánov, ale tiež ich lepšie zásobovanie kyslíkom.

Náš tip: Viete, že ak zjete repu alebo vypijete šťavu z nej dve až tri hodiny pred cvičením, zvýši váš atletický výkon, vrátane vytrvalosti a energie.

červená repa
Zdroj: iStock

Čím farebnejšie, tým zdravšie

Jasne červené a žlté sfarbenie repy majú na svedomí špeciálne pigmenty – betalaín. Vďaka nemu má repa vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky. Betalaín pomáha predchádzať oxidačným procesom v tele, ktoré vedú k starnutiu a k vzniku degeneratívnych chorôb, k artritíde, k rakovine, k chorobám srdca a ciev.

Okrem toho je to zelenina s vysokým obsahom vitamínov A a C. Vitamín A je dôležitý pre zrak, vitamín C podporuje zdravý imunitný systém a je nevyhnutný na boj proti vírusom. Červená repa je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, čo prospieva zdraviu tráviaceho ústrojenstva a znižuje pocit hladu.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



sadenie červenej repy
Zdroj: iStock

Ako pestovať červenú repu

I keď sa pestuje jednoducho, dobré je vedieť niekoľko základných informácií:

  • najlepšie sa jej darí na miestach, kde rástli zemiaky a strukoviny,
  • pôdu pred výsevom zásobte kompostom obohateným o draslík a fosfor, prípadne bór,
  • repa nepotrebuje prihnojovať dusíkom, berie si ho z pôdy,
  • rastliny pravidelne zavlažujte, ale nepremokrite pôdu,
  • s výsevom repy sa neponáhľajte, stačí ju vysiať kedykoľvek od apríla do konca júna,
  • posledné buľvy pozbierajte ešte pred prvými mrazmi, pretože je na mráz citlivá.

Vyskúšajte: Hummus z červenej repy a cíceru

Jedlá z repy sú u nás známe vo všetkých formách, v moderných receptoch prevláda okrem surovej, najmä pečená. Vyskúšajte tento netradičný recept na hummus nabitý kvalitnými živinami. Vychutnáte si ho ako nátierku, prílohu či na olovrant s baby mrkvou alebo stonkovým zelerom.

hummus z červenej repy
Zdroj: iStock

Čo potrebujete na cícerovo-repový hummus?

  • 540 ml konzervovaného cíceru, prepláchnite a nechajte odtiecť vodu
  • ¾ šálky uvarenej nakrájanej repy
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica tahini
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
cícerovo-repový hummus
Zdroj: iStock

Postup prípravy

Cícer, repu, citrónovú šťavu, tahini, olivový olej, cesnak, soľ, papriku, rascu a 2 lyžice vody rozmixujte v mixéri dohladka. Podávajte v miskách ozdobený petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

  1. Červenú repu mám najradšej ako šalát k jedlu, surovú červenú repu nadrhneme na drháčiku pridáme nadrhnuté jablko dve tri lyžičky medu , premiešame a dávame napr. k pečenému kuraciemu stehnu s ryžou a mňamka je hotová.

Napísať odpoveď pre Peter Zrušiť odpoveď

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.