červená repa
Galéria (6) Zdroj: iStock

Čo treba vedieť o červenej repe a jej pestovaní?

Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.

Galéria

sadenie repy
červená repa
cícerovo-repový hummus
cícerovo-repový hummus
červená repa

Čo obsahuje repa?

Repa je bohatá na dusičnany. Hoci dusičnany v spracovanom mäse majú škodlivé účinky na zdravie, tie, ktoré sa nachádzajú v repe, prinášajú výhody. Naše telo ich premieňa na oxid dusnatý, molekulu, ktorá uvoľňuje a otvára krvné cievy. Výsledok? Nižší krvný tlak a lepší prietok krvi.

Ak budeme pravidelne jesť repu, odzrkadlí sa to aj na zdravom krvnom obehu mozgu, čo znižuje riziko demencie a zlepšuje jeho funkcie. Lepší prietok krvi znamená nielen lepšie vyživovanie orgánov, ale tiež ich lepšie zásobovanie kyslíkom.

Náš tip: Viete, že ak zjete repu alebo vypijete šťavu z nej dve až tri hodiny pred cvičením, zvýši váš atletický výkon, vrátane vytrvalosti a energie.

červená repa
Zdroj: iStock

Čím farebnejšie, tým zdravšie

Jasne červené a žlté sfarbenie repy majú na svedomí špeciálne pigmenty – betalaín. Vďaka nemu má repa vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky. Betalaín pomáha predchádzať oxidačným procesom v tele, ktoré vedú k starnutiu a k vzniku degeneratívnych chorôb, k artritíde, k rakovine, k chorobám srdca a ciev.

Okrem toho je to zelenina s vysokým obsahom vitamínov A a C. Vitamín A je dôležitý pre zrak, vitamín C podporuje zdravý imunitný systém a je nevyhnutný na boj proti vírusom. Červená repa je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, čo prospieva zdraviu tráviaceho ústrojenstva a znižuje pocit hladu.

sadenie červenej repy
Zdroj: iStock

Ako pestovať červenú repu

I keď sa pestuje jednoducho, dobré je vedieť niekoľko základných informácií:

  • najlepšie sa jej darí na miestach, kde rástli zemiaky a strukoviny,
  • pôdu pred výsevom zásobte kompostom obohateným o draslík a fosfor, prípadne bór,
  • repa nepotrebuje prihnojovať dusíkom, berie si ho z pôdy,
  • rastliny pravidelne zavlažujte, ale nepremokrite pôdu,
  • s výsevom repy sa neponáhľajte, stačí ju vysiať kedykoľvek od apríla do konca júna,
  • posledné buľvy pozbierajte ešte pred prvými mrazmi, pretože je na mráz citlivá.

Vyskúšajte: Hummus z červenej repy a cíceru

Jedlá z repy sú u nás známe vo všetkých formách, v moderných receptoch prevláda okrem surovej, najmä pečená. Vyskúšajte tento netradičný recept na hummus nabitý kvalitnými živinami. Vychutnáte si ho ako nátierku, prílohu či na olovrant s baby mrkvou alebo stonkovým zelerom.

hummus z červenej repy
Zdroj: iStock

Čo potrebujete na cícerovo-repový hummus?

  • 540 ml konzervovaného cíceru, prepláchnite a nechajte odtiecť vodu
  • ¾ šálky uvarenej nakrájanej repy
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica tahini
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
cícerovo-repový hummus
Zdroj: iStock

Postup prípravy

Cícer, repu, citrónovú šťavu, tahini, olivový olej, cesnak, soľ, papriku, rascu a 2 lyžice vody rozmixujte v mixéri dohladka. Podávajte v miskách ozdobený petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.

Sabína Zavarská
Foto: istock

  1. Peter says:

    Červenú repu mám najradšej ako šalát k jedlu, surovú červenú repu nadrhneme na drháčiku pridáme nadrhnuté jablko dve tri lyžičky medu , premiešame a dávame napr. k pečenému kuraciemu stehnu s ryžou a mňamka je hotová.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.