Moldava hrozno
Rezistentné stolové hrozno. Dozrieva koncom septembra, dobre sa skladuje. Má veľké červenomodré, mäsité bobule, príjemnú chuť. Nie je citlivé na hubové choroby, má silné prúty, je možné pestovať ho aj bez postrekovania. Má dobrú mrazuvzdornosť.
Pestovanie hrozna:
Na jar sa koná odkrývanie rastlín zakrytých na jeseň. Vo vinohrade je potrebné začať práce takisto ako v ovocných sadoch. V marci sa vykoná strihanie viničov, po čom nasleduje umývací postrek. Sem patrí aj odstránenie listov napadnutých múčnatkou, peronospórou, ich zakopanie alebo spálenie.
V prvej polovici mája v záujme ochrany malých výhonkov začneme s komplexnou ochranou pomocou pesticídov s obsahom medi a síry. Proti prípadným hmyzovým škodcom (roztoče) používame postrek s parafínovým olejom. Pri kvitnutí hrozna je treba sledovať počasie, lebo vtedy sa objavujú hubové ochorenia. Ak sa nám podarilo vykryť tieto hrozby, pri vyvíjaní sa malých zárodkov strapca je tiež potrebná ochrana.
V prípade pestovania na kordóne potrebnou formou preriedenia je odstránenie úponiek, aby vinič bol vzdušný a osvietený slnkom. V ďalšom sa musíme snažiť o to, aby sme svoju hroznovú úrodu ochránili do vinobrania. V prípade viazanej, neimúnnej pôdy proti fyloxére sa dajú používať len štepené sadenice viniča.
Komentáre