Výroba vína je vždy tak trochu experimentovanie, ale i sústavné nadobúdanie nových skúseností a dosahovanie nových, najmä chutnejších výsledkov.
Záhrada
Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.
Klasický hlávkový šalát alebo jeho delikátnejšia forma – ľadový patria na naše stoly celé dlhé generácie. Táto zelenina má vysokú biologickú hodnotu. Nemenej hodnotný je štiav, ktorému sa hovorí tiež šťavel.
Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?
K najobľúbenejším a najčastejšie v našich záhradkách pestovaným hlúbovinám patria brokolica, kaleráb, kapusta, kel a karfiol. Z hľadiska výživového je zásobárňou dôležitých živín najmä brokolica a kel, ktoré si môžeme vychutnať nielen varené, ale aj rozmixované v zeleninových smoothie.
Vytvoriť si doma príjemné prostredie s mnohými rastlinami nie je vždy jednoduché. Najmä, ak máte tmavší byt, či chcete oživiť rastlinami miestnosti, kde nie je dostatok svetla. Nemusíte to však hneď vzdávať. Existujú rastliny, ktorým sa darí aj pri nedostatku slnečného žiarenia, a ktoré môžete pestovať v tmavých priestoroch.
Vypiť si pohár vína je hriech alebo akt zdravia? Alkohol si isto zaslúži naše odsúdenie, keď je ho priveľa. Víno je však nápoj plný slnka, chuti i dobrej nálady. A mnohí, nielen tí, ktorí sa vo vínnych pivniciach s ním denne maznajú, prízvukujú, že je v ňom okrem pravdy aj zdravie.
Endívia, fenikel, kôpor... Tieto druhy listovej zeleniny môžeme mať čerstvé aj v septembri. Ako uchovať ich zberať a uchovať, aby nám poslúžila čo najdlhšie?
Ak patríte k priaznivcom prírodného kúpania a voda, z ktorej cítiť chlór, nie je vaša „šálka kávy“, skúste zväčšiť obvyklú plochu záhradného jazierka.
Šalátová zelenina zohráva v zdravom životnom štýle zásadnú úlohu. Nielen bežný šalát, ale aj špenát, valeriánka či arkta, by nemali chýbať na našich tanieroch. Pozitívnym faktom je, že túto zdravú zeleninu si môžeme vypestovať sami v záhradkách, a to aj teraz – koncom leta.
V minulom článku sme si povedali, ako zistíme, kedy sú plody jednotlivých druhov zeleniny zrelé a kedy ich zberať. Na to, aby sme mohli úrodu dlhšie využívať je však dôležité vedieť, ako ju skladovať. Inak straty porastú a my budeme aj z bohatej úrody ťažiť len málo.
Poznáte závažnú chorobu viniča, ktorá sa vyskytuje najmä pri dozrievaní bobúľ? Je ňou botrytída.
Kedysi patrili k stáliciam záhrad, nechýbali snáď pri žiadnom plote ani v hriadkach. Dnes sa však už môžeme potešiť pohľadom nielen na tradičné, žlto kvitnúce druhy a kultivary, ale aj takmer hnedé, oranžové, dokonca bordové. A aj tvary kvetov prekvapujú.
Kde sa diskutuje