Úvod Záhrada Stránka 65

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Výroba vína je vždy tak trochu experimentovanie, ale i sústavné nadobúdanie nových skúseností a dosahovanie nových, najmä chutnejších výsledkov. 

Klasický hlávkový šalát alebo jeho delikátnejšia forma – ľadový patria na naše stoly celé dlhé generácie. Táto zelenina má vysokú biologickú hodnotu. Nemenej hodnotný je štiav, ktorému sa hovorí tiež šťavel.

Sabína Zavarská -

Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?

Sabína Zavarská -

K najobľúbenejším a najčastejšie v našich záhradkách pestovaným hlúbovinám patria brokolica, kaleráb, kapusta, kel a karfiol. Z hľadiska výživového je zásobárňou dôležitých živín najmä brokolica a kel, ktoré si môžeme vychutnať nielen varené, ale aj rozmixované v zeleninových smoothie.

Sabína Zavarská -

Vytvoriť si doma príjemné prostredie s mnohými rastlinami nie je vždy jednoduché. Najmä, ak máte tmavší byt, či chcete oživiť rastlinami miestnosti, kde nie je dostatok svetla. Nemusíte to však hneď vzdávať. Existujú rastliny, ktorým sa darí aj pri nedostatku slnečného žiarenia, a ktoré môžete pestovať v tmavých priestoroch. 

Sabína Zavarská -

Vypiť si pohár vína je hriech alebo akt zdravia? Alkohol si isto zaslúži naše odsúdenie, keď je ho priveľa. Víno je však nápoj plný slnka, chuti i dobrej nálady. A mnohí, nielen tí, ktorí sa vo vínnych pivniciach s ním denne maznajú, prízvukujú, že je v ňom okrem pravdy aj zdravie.

Ak patríte k priaznivcom prírodného kúpania a voda, z ktorej cítiť chlór, nie je vaša „šálka kávy“, skúste zväčšiť obvyklú plochu záhradného jazierka.

Šalátová zelenina zohráva v zdravom životnom štýle zásadnú úlohu. Nielen bežný šalát, ale aj špenát, valeriánka či arkta, by nemali chýbať na našich tanieroch. Pozitívnym faktom je, že túto zdravú zeleninu si môžeme vypestovať sami v záhradkách, a to aj teraz – koncom leta.

Sabína Zavarská -

V minulom článku sme si povedali, ako zistíme, kedy sú plody jednotlivých druhov zeleniny zrelé a kedy ich zberať. Na to, aby sme mohli úrodu dlhšie využívať je však dôležité vedieť, ako ju skladovať. Inak straty porastú a my budeme aj z bohatej úrody ťažiť len málo.

Sabína Zavarská -

Kedysi patrili k stáliciam záhrad, nechýbali snáď pri žiadnom plote ani v hriadkach. Dnes sa však už môžeme potešiť pohľadom nielen na tradičné, žlto kvitnúce druhy a kultivary, ale aj takmer hnedé, oranžové, dokonca bordové. A aj tvary kvetov prekvapujú.

Daniel Košťál -

Kde sa diskutuje