Úvod Záhrada Stránka 45

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Sedmokrásku obyčajnú vďaka krásnym drobným bielym kvietkom so žltým stredom poznajú snáď všetci. Je to trvalka, ktorá sa z roka na rok rozmnožuje a zväčšuje kvetenstvo. Nádherne pôsobí ako výplň medzi záhonmi a na spestrenie prázdnych miest v záhrade. Čo potrebujete o pestovaní sedmokrások vedieť, aby vás potešili svojou krásou?

Pestovanie citrusov dnes prežíva renesanciu. Avšak aktuálne trendové pestovanie citrusových rastlín nie je ani zďaleka novodobým fenoménom. Je oživením starej tradície, ktorá pochádza zo sedemnásteho storočia. Viete, čo je najdôležitejšie pri pestovaní citrusov?

Zvončeky sú vďaka svojmu tvaru, bohatému kvetenstvu a farebnosti ozdobou každej záhrady. Campanula medium, ako sa mu hovorí v latinčine, je dvojročnou rastlinou. Hodí sa do skupinovej výsadby, ale vynikne aj samostatne. Pochádza z južnej Európy. Viete, čo potrebuje, aby sa mu u vás darilo?

Júl je charakteristický vysokými teplotami a bohatou úrodou, ale často aj suchom. Pre každého záhradkára je to príjemné obdobie, pretože môžete vychutnať prvé plody svojej práce. Na druhej strane si záhradka vyžaduje veľa pozornosti a energie. To vám však čoskoro vráti.

Konečne sa môžete tešiť z bohatej úrody ovocia a zeleniny. Ak chcete mať ale plné koše úrody aj na konci leta či v jeseni, mali by ste znova konať a do pôdy vysiať nové semienka rastlín. Rovnako to platí aj pre kvety – prerieďte záhony, rozmnožte nové rastlinky či vysejte dvojročky.

Čerstvý kôpor je veľmi obľúbená kuchynská bylina, nielen v našich končinách. Poznáme ho najmä ako nevyhnutnú prísadu do niektorých omáčok, marinád, na ryby či mäso. Je vysoko aromatický a ľahko sa pestuje.

Mäsožravky netreba prikrmovať, pretože z času na čas si aj samé dokážu uloviť nejakú muchu a energiu získavajú najmä fotosyntézou. Pasce zbytočne nedráždite, pretože to rastliny vysiľuje a vedie k predčasnému odumretiu. Pozrite si aj ďalšie rady a tipy, ako doma pestovať jednotlivé druhy mäsožravých rastlín.

Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.

Kde sa diskutuje