Živé vianočné stromčeky

Živé vianočné stromčeky

Pri správnom ošetrovaní vydržia niekoľko rokov a spoločne s malými slamenými ozdobami a drobnými orieškami alebo jablkami vytvoria v našich domovoch rok čo rok neopísateľnú atmosféru.

Na Slovensku sa každoročne predá niekoľko tisíc kusov vianočných stromčekov. Smreky, jedličky a borovice skončia po niekoľkých dňoch nášho potešenia na smetiskách alebo sa povaľujú pri smetných nádobách. Mnoho domácností už našťastie ustupuje od obrovských, bohato zdobených stromčekov a snaží sa v duchu ľudových tradícií objavovať vianočné kúzlo v jednoduchšom a vkusnejšom prežívaní Vianoc.

Starostlivosť o stromček

Pri pestovaní živých vianočných stromčekov sa používajú všetky bežne dostupné druhy neopadavých ihličnanov – smreky, jedle, borovice, duglasky. Pri nákupe rozhoduje okrem ceny aj to, či má strom kompaktný vzrast, bohaté vetvenie, zdravú a dobrú kondíciu. Po zakúpení umiestnime stromček do studenej nemrazivej miestnosti alebo chodby, aby si postupne zvykol na zvyšujúcu teplotu. Deň pred Štedrým dňom prenesieme rastlinu do miestnosti a vložíme ju do ozdobnej nádoby.

Počas Vianoc

V izbe stromček postavíme na svetlé miesto, nie do priamej blízkosti radiátora. Nezabudnime na občasnú zálievku, prípadne rosenie. V izbovej teplote necháme rastlinu maximálne 10 dní, teda od Štedrého dňa do Nového roku. Potom stromček umiestnime na svetlé a chladné miesto, kde zostane do jari, a mierne ho zalievame. Keď už nehrozia mrazy, stromček navrátime do záhrady, na chatu alebo chalupu, kde ho vyberieme z kontajnera a zasadíme do voľnej pôdy a do jesene sa oň staráme ako o bežný stromček. Môžeme ho aj s nádobou postaviť na terasu alebo balkón. Počas vegetácie venujeme pozornosť tomu, aby stromček načerpal dostatok sily a mal dobrú kondíciu. Výdatne ho prihnojujeme, zalievame a chránime pred chorobami a škodcami. Len stromček v dobrej kondícii bude schopný neskôr prežiť zimné obdobie a rozdávať na Vianoce radosť.

Vhodné ozdoby

Prirodzená krása stromčeka najlepšie vynikne, ak ho ozdobíme prírodnými ozdobami, ako sú napr. šišky, rôzne bobule, suché plody a sušené ovocie. Ozdoby zo slamy si môžeme urobiť vlastnoručne, ale dajú sa aj kúpiť.

Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto a kresby: WIKIMEDIA COMMONS (Nova), archív JAGA

Zdroj: časopis Urob si sám JAGA GROUP
–>

Komentáre

  1. Podolakjuraj says:

    Včom sa pestuje vonka?V kvetinači alebo sa vyberta zo zeme a presadza no kvetinača?

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.