Výborný jahodový koláč s bielou čokoládou
Výrazné kakaové cesto s jemnou panna cottou z bielej čokolády a čerstvé jahody. To všetko ukončené výbornou jahodovou glazúrou.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis na koláčovú formu s priemerom 25 cm
cesto:
160 g polohrubej múky
30 g kakaa
60 g práškového cukru
štipka soli
100 g zimného masla
1 PL kyslej smotany
1 žĺtok
panna cotta z bielej čokolády:
300 ml šľahačkovej smotany
100 ml mlieka
30 g práškového cukru
170 g bielej čokolády
1 KL vanilkového extraktu (vanilkovej pasty, alebo zrniečka z jedného vanilkového struku)
4 plátky želatíny
na vrch 400 g čerstvých jahôd
jahodová glazúra:
250 g jahôd
1 PL citrónovej šťavy
2 PL kryštálového cukru
2 plátky želatíny
Postup:
Všetky suroviny na cesto spracujeme, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky schladiť aspoň na 30 minút. Formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formu. Rukami ho rovnomerne utlačíme tak, aby bolo aj na bokoch formy. Popicháme vidličkou a opäť dáme do chladničky stuhnúť aspoň na tridsať minút.
Potom prikryjeme papierom na pečenie a posypeme keramickými guľkami na pečenie (aby sa neodúvalo). Pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 190 stupňov 15 minút. Odstránime papier a cesto dopečieme ešte 10 minút. Vyberieme z rúry a cesto necháme dobre vychladiť.
Pripravíme bielu panna cottu. Plátky želatíny namočíme do studenej vody, kým napučí. Asi 10 minút. Smotanu zmiešame s mliekom, cukrom a nalámeme čokoládu. Zahrejeme za stáleho miešania, kým sa čokoláda neroztopí. Nevaríme. Pridáme vanilkový extrakt a vyžmýkanú želatínu. Dobre vymiešame. Necháme ochladiť. Mierne tuhnúcu zmes vylejeme na upečené a vychladené cesto. Dáme do chladničky zatuhnúť.
Pripravíme jahodovú glazúru.
Želatínové plátky namočíme do studenej vody. Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Zasypeme cukrom, pridáme citrónovú šťavu. Na miernom ohni ich povaríme. Keď sú zmäknuté, prepasírujeme na hustom sitku, aby sme odstránili jadierka. Do teplej, prepasírovanej jahodovej zmesi zamiešame vyžmýkané želatínové plátky. Dobre rozmiešame, aby sa rozpustili. Touto ochladenou, mierne tuhnúcou glazúrou polejeme opatrne jahody a opäť odložíme do chladničky, kým celý koláč pekne zatuhne. Prajem vám dobrú chuť!
super
Mne tento kolac moc nevysiel…korpus je strasne tvrdy a drobi sa a „panna cotta z bielej cokolady“ chuti ako klasicky vanilkovy puding. Navyse cely kolac vyjde dost draho, tak som celkom sklamana 🙁