/ Recepty /

Škoricovo-mandľový jabĺčnik

skoricovo mandlovy jablcnik

Dnes sme pre vás upiekli výborný jablkový koláč so škoricou a mandľami. 

Ingrediencie:

4 vajcia
30 g kryštálového cukru
400 g polohrubej múky
100 g mletých mandlí
2 KL mletej škorice
1 KL sódy bikarbóny (alebo 1 prášok do pečiva)
250 ml  oleja
250 ml  perlivej vody
 
jablková vrstva:
1 kg očistených jabĺk
150 ml jablkového džúsu 
3 PL detskej krupice
5 PL cukru
 
šľahačková vrstva:
2 šľahačkové smotany
1-2 PL práškového cukru
2 KL mandľového extraktu
6 plátkov želatíny (možno nahradiť aj práškovou želatínou 2 PL)
 
Postup:


Cele vajcia vyšľaháme s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a vajcia sú pekne nadýchané a zbelejú. Potom pridáme múku zmiešanú s mletými mandľami, sódou bikarbónou a mletou škoricou. Múku pridávame po častiach a zakaždým dobre prešľaháme.
 

Vylejeme na plech (30×40 cm), vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi tak 25-30 minút. Skúšame špajlou. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho vychladiť.
 
 
Jablká ošúpeme, pokrájame na menšie kocky, podlejeme jablkovým džúsom, pridáme cukor a povaríme. Doba varenia závisí od druhu jabĺčok, ale od zovretia je to asi 10 minút. Keď sú už jabĺčka mierne rozvarené (nie úplne), zahustíme ich detskou krupicou. Krátko povaríme. Miešame, aby nám plnka neprihorela.
 
Plnku odstavíme a necháme ju krátko ochladiť (cca 5 minút) a vylejeme na  upečené a vychladnuté cesto. Nezabudnite z neho odstrániť papier na pečenie. Necháme ochladiť a hneď, ako je to možné, dáme do chladničky, aby plnka stuhla.
 
 
Plátky želatíny namočíme do studenej vody. Asi po 10 minútach, keď je zmäknutá, vodu vyžmýkame (jemným mačkaním zmäknutých plátkov v dlani) a dáme ju do hrnca, v ktorom sme si zohriali asi 100 ml smotany a dobre rozmiešame, kým sa želatínové plátky rozpustia v zohriatej smotane.
 
Zvyšok šľahačkovej smotany vyšľaháme s práškovým cukrom a mandľovou arómou. Keď je už šľahačka takmer vyšľahaná, odoberieme z nej asi 2 PL a rozmiešame v želatínovej smotane. Potom ju vrátime do misky so šľahačkou a spolu došľaháme do požadovanej hustoty. Pozor! Neprešľahať, aby vám nevzniklo maslo.
 
 
Vyšľahanú mandľovú šľahačku natrieme na jablkovú vrstvu a môžeme posypať mletou škoricou, príp. inak dozdobiť.

 

Komentáre

  1. Alzbeta Dobosova says:

    kedy mám pridať olej a vodu

    1. Briestenskapetra says:

      Pri miesani toho cesta sa tam prilievaju subezne.

  2. Rusalka141 says:

    3 dkg cukru je posla mna blbost,bolo by vhodne to opravit

  3. ja som ho poobede urobila, to cesto som mala huste…ak ho budete robit pridajte si minerálku….a tá jablková vrstva je lepšia so zlatým klasom…a na šlahačku ozaj pozor…ale chutove dobrý

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.