/ Recepty /

Perníková Veľká noc

pernikova velka noc

Perníkové zajace na veľkonočný stôl

Cesto na cca 5 plechov: 
125 g tekutého medu
200 g kryštálového cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker
150 g masla alebo Hery
4 PL mlieka
1 vrchovatá KL mletej škorice
400 g hladkej múky
100 g Solamylu Dr.Oetker (zemiakový škrob)
2 vrchovaté KL holandského typu
1 bal. Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker 

Poleva: 
200 g preosiateho práškového cukru
2 – 3 PL citrónovej šťavy
popr. potravinárske farbivo 

Na dokončenie: 
marmeláda na zlepenie
1 bal. jedlej trávy (dekorácia zo škrobu)
malé čokoládové vajíčka na ozdobu

1. Med s cukrom, vanilínovým cukrom, maslom a mliekom pomaly zahrievame, kým sa med s cukrom nerozpustia. Hmotu nalejeme do nádoby na šľahanie a necháme vychladnúť.

2. Do takmer vychladenej hmoty zašľaháme elektrickým šľahačom na najvyššom stupni otáčok škoricu. Zmiešame múku s kypriacim práškom, Solamylom a kakaom – zmes preosejeme a 2/3 po častiach zašľaháme do hmoty el. šľahačom na strednom stupni otáčok. Zvyšok spracujeme na pracovnej doske. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky.

3. Z cesta vyvaľkáme asi 0,5 cm tenkú placku, vykrajujeme formičkami alebo pomocou noža rôzne motívy (zajačiky, sliepočky, barančeky, vajíčka apod.) a niekoľko koliesok (ktoré budú slúžiť jako podstavce). Vykrojené motívy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť:

Elektrická rúra: cca 180 – 200 °C (predhriať)
Teplovzdušná rúra: cca 160 – 180 °C (predhriať)
Plynová rúra: stupeň 3-4 (predhriať)
Doba pečenia: každý plech 10-15 minút.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Po upečení preložíme motívy z plechu a necháme vychladnúť.

4. Na polevu vytrieme z práškového cukru a citrónovej šťavy hustú hmotu. Ak chceme, môžeme pridať potravinárske farbivo. Polevou naplníme zdobiace vrecko a vychladené perníčky ozdobíme. Pomocou polevy tiež zlepíme vykrojené kolieska (podstavce) k spodnej časti motívov (napr. k spodnej časti zajačika), aby motívy lepšie stáli. Necháme sušiť.

5. Niektoré motívy môžeme k sebe zlepiť chrbtom pomocou marmelády. Na tácku dáme jedlú trávu a do nej rozostaváme veľkonočné perníčky. Prípadne môžeme perníčky poukladať do vyklíčeného obilia, ak nezoženieme jedlú trávu. Nakoniec poukladáme do trávy malé čokoládové vajíčka.

TIP: Prípravu si môžete maximálne zjednodušiť, ak máte doma v zásobe od Vianoc zmes na pečenie Perníčky Dr.Oetker, ktorá bola určená výhradne na vianočný trh, ale je možné, že Vám doma nejaké balenie zostalo.

TIP 2: Perníčky na vzduchu rýchle stvrdnú. Ak budete chcieť túto dekoráciu neskôr konzumovať, odporúčame celé aranžmá prikryť igelitom a dať k nemu rozkrojené jablko.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.