Perníková Veľká noc
Perníkové zajace na veľkonočný stôl
Cesto na cca 5 plechov:
125 g tekutého medu
200 g kryštálového cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker
150 g masla alebo Hery
4 PL mlieka
1 vrchovatá KL mletej škorice
400 g hladkej múky
100 g Solamylu Dr.Oetker (zemiakový škrob)
2 vrchovaté KL holandského typu
1 bal. Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Poleva:
200 g preosiateho práškového cukru
2 – 3 PL citrónovej šťavy
popr. potravinárske farbivo
Na dokončenie:
marmeláda na zlepenie
1 bal. jedlej trávy (dekorácia zo škrobu)
malé čokoládové vajíčka na ozdobu
1. Med s cukrom, vanilínovým cukrom, maslom a mliekom pomaly zahrievame, kým sa med s cukrom nerozpustia. Hmotu nalejeme do nádoby na šľahanie a necháme vychladnúť.
2. Do takmer vychladenej hmoty zašľaháme elektrickým šľahačom na najvyššom stupni otáčok škoricu. Zmiešame múku s kypriacim práškom, Solamylom a kakaom – zmes preosejeme a 2/3 po častiach zašľaháme do hmoty el. šľahačom na strednom stupni otáčok. Zvyšok spracujeme na pracovnej doske. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky.
3. Z cesta vyvaľkáme asi 0,5 cm tenkú placku, vykrajujeme formičkami alebo pomocou noža rôzne motívy (zajačiky, sliepočky, barančeky, vajíčka apod.) a niekoľko koliesok (ktoré budú slúžiť jako podstavce). Vykrojené motívy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť:
Elektrická rúra: cca 180 – 200 °C (predhriať)
Teplovzdušná rúra: cca 160 – 180 °C (predhriať)
Plynová rúra: stupeň 3-4 (predhriať)
Doba pečenia: každý plech 10-15 minút.
Po upečení preložíme motívy z plechu a necháme vychladnúť.
4. Na polevu vytrieme z práškového cukru a citrónovej šťavy hustú hmotu. Ak chceme, môžeme pridať potravinárske farbivo. Polevou naplníme zdobiace vrecko a vychladené perníčky ozdobíme. Pomocou polevy tiež zlepíme vykrojené kolieska (podstavce) k spodnej časti motívov (napr. k spodnej časti zajačika), aby motívy lepšie stáli. Necháme sušiť.
5. Niektoré motívy môžeme k sebe zlepiť chrbtom pomocou marmelády. Na tácku dáme jedlú trávu a do nej rozostaváme veľkonočné perníčky. Prípadne môžeme perníčky poukladať do vyklíčeného obilia, ak nezoženieme jedlú trávu. Nakoniec poukladáme do trávy malé čokoládové vajíčka.
TIP: Prípravu si môžete maximálne zjednodušiť, ak máte doma v zásobe od Vianoc zmes na pečenie Perníčky Dr.Oetker, ktorá bola určená výhradne na vianočný trh, ale je možné, že Vám doma nejaké balenie zostalo.
TIP 2: Perníčky na vzduchu rýchle stvrdnú. Ak budete chcieť túto dekoráciu neskôr konzumovať, odporúčame celé aranžmá prikryť igelitom a dať k nemu rozkrojené jablko.
Komentáre