Ľahký citrónový koláčik
Jednoduchý a rýchly recept na prípravu jemnej citrónovej piškóty.
Galéria
Ingrediencie:
Kôra z dvoch citrónov
200 g masla (zmäknutého)
200 g práškového cukru
3 vajcia
200 g hladkej múky
1 KL prášku do pečiva
Na sirup:
šťava z 3 citrónov (záleží od veľkosti citrónov, mala by byť okolo 100 ml)
75 g kryštálového cukru
Postup:
Maslo s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou vymiešame dopenista. Pridáme po 1 vajci a zakaždým dobre prešľaháme mixérom. Potom pridávame po malých množstvách múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešame už iba s varechou. Masu vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok vyložíme papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 35 – 40 minút.
Kým sa cesto pečie pripravíme si šťavu z troch citrónov a cukru. Za občasného premiešania povaríme, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
Upečené cesto popicháme (ešte teplé) špáradlom po celom koláčiku, (min. 20 vpichov) a polejeme opatrne lyžicou s pripraveným citrónovým sirupom. Necháme postáť cca 10 minút a potom vyberieme z tortovej formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Vrch ozdobíme citrónovou kôrou. Ak sa vám vidí málo kalórii, pridajte kopček zmrzliny alebo šľahačky. Príjemné mlsanie!
moze byt dobry osviezujuci