V našej záhrade pestujeme hrozno, ale nie v takom množstve, aby sme z neho mohli vyrábať víno, takže sme ho mali určené iba na priamu konzumáciu. Väčšinou sme ho však nestihli zjesť a postupne hrozno hnilo. Pred pár rokmi sme sa rozhodli, že vyskúšame vyrobiť hroznový lekvár. Ten mal veľký úspech, a tak sa z neho stala každoročná tradícia. Lekvár vždy varíme v kotlíku. Ak aj vy máte nadbytok hrozna a neviete, čo s ním, možno vás inšpiruje tento jednoduchý recept na hroznový lekvár.
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Pripravujete koláč, ale zistíte, že máte iba príliš veľký plech a málo cesta? Nezúfajte, nemusíte upravovať pomery a pripravovať väčšiu dávku. Aj veľký plech či pekáč sa dá celkom jednoducho upraviť na menšiu dávku cesta.
Domáci vývar má tú pravú rodinnú atmosféru. U niekoho je neodmysliteľnou súčasťou nedeľného obeda, ďalší po ňom siahne, keď sa chce čím skôr vystrábiť z choroby. Recept na domáci vývar však nie je iba jeden jediný. V každej kuchyni sa pripravuje tak trochu inak. Chcete, aby mal vo vašom prevedení len tie najlepšie kvality a chuť? Nenechajte si ujsť niekoľko praktických tipov.
Zber húb je jednou z najobľúbenejších jesenných aktivít pre milovníkov prírody. Prináša nielen radosť z objavovania a pobytu v prírode, ale aj možnosť vychutnať si chutné a výživné pokrmy. Aby sme si však mohli naplno užiť všetky výhody, ktoré huby ponúkajú, je dôležité vedieť, ako ich správne zbierať, čistiť a spracovať.
Ak pestujete kulinársku šalviu, pravdepodobne ju budete chcieť využiť v kuchyni. Pre dosiahnutie čo najlepšej chuti a zachovania kvality, je dôležité vedieť, ako ju správne zozbierať a uchovať, aby vydržala hoci aj celý rok. Šalvia má však aj mnoho liečivých účinkov, a práve v tomto období výborne poslúži liečivý šalviový čaj.
Máte radi vyprážaný syr, no často sa na panvici rozteká a zostáva z neho iba obal? Je to pomerne častý problém, ktorý odrádza od inak populárneho jedla. Ak ste fanúšikom dobrého domáceho jedla a nepohrdnete ani chutným „smažákom“, nasledujúce tipy vám ukážu, ako pripraviť výborný vyprážaný syr.
Hlavná úloha papiera na pečenie je jasná – ochrániť pekáč alebo formu pred priľnutím cesta, a tak obmedziť nadmerné znečistenie. Položiť papier na rovný plech je otázkou niekoľkých sekúnd. Celkom inou výzvou je však vložiť papier na pečenie do hlbších a inak tvarovaných foriem.
Trápi vás smäd počas horúcich letných dní, ale váš nápoj nie je dostatočne chladný? Už nemusíte čakať na pomalé chladenie v chladničke! Naučte sa jednoduchý fyzikálny trik a už o dve minúty máte nápoj vychladený a môžete sa s chuťou osviežiť.
Máte radi šťavnaté rezne v chrumkavom trojobale? Týmto obľúbeným pokrmom nepohrdnú veľkí ani malí. Hoci sa môže zdať, že rezne zvládne pripraviť každý, pravdou je, že sa neraz dopúšťame chýb, ktoré majú veľký vplyv na chuť, štruktúru a celkovú spokojnosť. Na čo si dávať pozor?
Paradajková sezóna sa blíži k svojmu vrcholu a na záhradách dozrievajú strapce sladkých paradajok pobozkaných slnkom. Ak už máte dostatočné zásoby domáceho kečupu a pretlaku, vyskúšajte úrodu týchto červených plodov spracovať aj ďalším spôsobom – napríklad do podoby domácej paradajkovej salsy.
Voňavá a šťavnatá varená kukurica je jednou z tých letných lahôdok, ktorým sa dá len ťažko odolať. Hoci je jej príprava mimoriadne jednoduchá, z času na čas môže byť po uvarení tvrdá. Ako dlho variť kukuricu, aby mala správnu konzistenciu?
Je ten správny čas začať plniť komory pohármi skvelých domácich džemov! Či už ste si sladké ovocie dopestovali sami, alebo ste sa vybrali na samozber, nezaškodí poznať niekoľko dobrých tipov a nápadov, ako zavárať džemy, aby vydržali dlhé mesiace bez jedinej chybičky.
Kde sa diskutuje