/ Recepty /

Mandľovo-banánový dezert

Mandľovo-banánový dezert

 Skvelá kombinácia mandlí, čokolády a banánov. Mňam!

Ingrediencie:

(rozpis je na plech 23 x 33 cm)
 
5 bielkov
120 g kryštálového cukru
80 g mletých mandlí (môžu byť aj orechy alebo lieskovce)
2 PL lyžice polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
 
Krém:
500 ml mlieka
1 zlatý klas (príp. vanilkový puding)
2 PL kopcovité maizeny- Gustin 
 vanilkový cukor, príp. 1 KL vanilkového extraktu
170 g masla
150 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
5 žĺtkov
Amaretto likér alebo mandľová esencia
 
Čokoládová poleva:
120 g horkej čokolády
80 g masla
6 PL šľahačkovej smotany
 
Okrem toho:
3 banány
šľahačková smotana (ak chcete môžete použiť aj dve, ja som dala iba jednu a 6 PL som odobrala do čokoládovej polevy)
 
Postup:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pekne biele, pridáme cukor a dobre vyšľaháme, kým sa cukor nerozpustí a metličky zanechávajú vo vyšľahaných bielkach stopy. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s múkou a práškom do pečiva. Premiešame opatrne, už iba ručne. Vylejeme na papierom vyložený plech a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Skúška špajlou. Vyberieme z rúry a necháme vychladiť na mriežke.
 
 
Z mlieka, žĺtkov, zlatého klasu, maizeny, vanilkového cukru uvaríme veľmi hustú kašu.  Ak použijete vanilkový extrakt pridajte ho do masla s cukrom. Maslo s práškovým cukrom vymiešame dopenista. Za občasného premiešania necháme kasu vychladnúť. Vychladnutú po častiach zmiešame s vyšľahaným maslom. Pridávame po častiach a zakaždým dobre prešľaháme. Oba musia mať rovnakú teplotu (aj kaša aj maslo), inak sa zrazí krém. Dáme si rozpustiť nad paru čokoládu, maslo a smotanu. Dobre premiešame, aby bola čokoládová poleva hladká. Odstavíme z tepla, nech sa trochu ochladí. Chladením mierne zhustne. Upečenú piškótu rozrežeme po dĺžke (tak, že budeme mať 2 pláty 21,5 x 16,5cm) a natrieme polovicou krému. Priložíme druhý plát z piškóty a natrieme druhú polovicu krému.
 
 
Krém dochutíme Amarettom, prípadne mandlovou esenciou. Banány ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na polovice, uložíme na krém a zalejeme ich čokoládovou polevou. Banány musia byť dobre zaliate čokoládou, inak sčernejú.  Z alobalu si urobíme dookola zábranu, nech čokoládová poleva nesteká po stranách múčnika.
 
 
Odložíme do chladničky stuhnúť. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu. Ak chcete sladké, pridajte 1-2 PL práškového cukru. Na stuhnutú čokoládovú polevu nanesieme šľahačku a ľubovoľne vyzdobíme. 


 

Komentáre

  1. v postupe akosi chýbajú tie mandle – orechy. že by to bola múka?

  2. Ano, mlete mandle su v korpuse.

  3. impozantne vynikajuci.odporucam vsetkym chutilo….namiesto slahacky odporucam riccotu zmiesanu s praskovym cukrom.mnozstvo nech si kazdy urci sam podla svojich chutovych kanalikov.

  4. tak tento koláčik vyzerá božsky. určite vyskúšam a verím, že bude chutiť skvelo. Super efektný koláčik. Ďakujem za receptík.

  5. Krásne!!!!!!!!

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.