Lahodný gaštanový krémeš úplne bez pečenia
Náš krémeš má mimoriadnu vlastnosť – netreba ho piecť. Urobíte ho celkom na studeno, bez rúry či pece, a pritom chutí výborne.
Galéria
UROB SI SÁM
Krémeš
SPOLU: 5 €
PRE: 8 osôb
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++
KONTROLNÝ ZOZNAM
Gaštanový krémeš 5 €
1. Vrstva
• gaštanové pyré
250 g (8,30 €/kg)
• najemno zomleté vločky
50 g (1 €/kg)
• 30 g mäkkého masla
2. Vrstva
• plnotučné mlieko
300 ml (0,80 €/l)
• vanilkový puding
s pravou vanilkou, 1 ks (0,55 €/40 g)
• 70 g mäkkého masla
• 1 lyžica cukru
3. Vrstva
• šľahačková smotana
300 ml (0,75 €/250 ml)
• balíček „stužovača“ šľahačky
POSTUP
1. ČO POTREBUEJEME
Prichystáme si potrebné suroviny v takých množstvách, ako vidíte na fotografii.
2. NAJPRV PUDING
Časť mlieka zahrejeme, zvyšnú časť rozmiešame s pudingovým práškom a postupne pridávame do kastróla. Keď je puding hustý, odstavíme ho a necháme vychladnúť.
3. PRVÁ VRSTVA
Pyré rozmrazíme alebo postrúhame a pridáme zomleté vločky a maslo. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré natlačíme do tortovej formy s priemerom 26 cm.
4. PUDING
Vychladnutý puding zmiešame s maslom a cukrom.
5. DRUHÁ VRSTVA
Šľaháme, kým nevznikne hladký pudingový krém. Krém nanesieme na gaštanovú vrstvu.
6. ŠĽAHAČKA
Nakoniec dotuha vyšľaháme šľahačku so „stužovačom“ šľahačky.
7. TRETIA VRSTVA
Šľahačku natrieme na pudingovú vrstvu. Tým je krémeš takmer hotový. Uložíme ho do chladu, najlepšie cez noc. Pred podávaním ho dozdobíme.
HOTOVO
LUCIA RADÍ
Vrch gaštanového krémeša dozdobíme pred podávaním podľa chuti – posypeme ho napríklad kakaom alebo postrúhanou čokoládou.
Text a foto: PhDr. Lucia Súkeníková
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o.
Zákusok je to fajn. ale to nie je kremeš. Pani Dr. krémeš asi ešte nikdy nepapala.
juldo
ja by som tie vlocky trosku zapiekla…
Skúsila som a zožala som veľký úspech. Ľahká príprava a skvelé osvieženie. Ďakujem.