/ Recepty /

Jablkový koláč s mandľovým krémom

jablkovy kolac s mandlovym kremom

Recept na jablkový koláč s mandľovým krémom

Cesto: 
350 g polohrubej múky
2 vrchovaté KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
150 g masla alebo Hery
2 vajcia
100 g cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
štipku soli
50 g ošúpaných, mletých mandlí
 
Obloha: 
1,5 kg jabĺk
šťava z dvoch citrónov
300 g mäkkého masla
200 g cukru
2 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
2 vajcia
trocha nastrúhanej citrónovej kôry (chemicky neošetrenej)
80 ml mandľového likéru
200 g polohrubej múky
500 ml (1/2 l) smotany na šľahanie
50 g ošúpaných mandľových triesok
1 bal. Škoricového cukru Dr. Oetker
 
1. Na cesto zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme do misy. Pridáme maslo alebo rastlinný tuk, vajce, cukor, vanilínový cukor, soľ a mandle.

2. Prísady spracujeme na hladké cesto pomocou elektrického ručného šľahača (hnetacie metly) najskôr krátko pri najnižšej rýchlosti, potom pri najvyššej. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu.

3. Cesto vyvaľkáme na vymastenom plechu (38 x 28 cm), po stranách vytvoríme nízky okraj. Dno prepicháme vidličkou.

Dáme piecť:

Elektrická rúra: asi 200 °C (vopred vyhriata)
Horúci vzduch. asi 180 °C (nepredhriata)
Plyn: asi stupeň 4 (vopred vyhriata)
Doba pečenia: asi 15 minút

4. Na oblohu ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky, jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavu.

5. Maslo utrieme dohladka. Postupne k nemu pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, citrónovú kôru, mandľový likér a múku. Šľahačku ušľaháme a primiešame. Hmotu dáme na upečený koláč.

6. Jablčné plátky nahusto uložíme hore a posypeme mandľovými trieskami. Koláč dáme znova piecť – tentoraz prikrytý papierom na pečenie, aby povrch priveľmi nestmavol. Elektrická rúra: asi 180 °C (vopred vyhriata).

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.