Jablkový koláč s mandľovým krémom

02.02.2010
02.02.2010 (0)
Jablkový koláč s mandľovým krémom
Recept na jablkový koláč s mandľovým krémom
Cesto: 
350 g polohrubej múky
2 vrchovaté KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
150 g masla alebo Hery
2 vajcia
100 g cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
štipku soli
50 g ošúpaných, mletých mandlí
 
Obloha: 
1,5 kg jabĺk
šťava z dvoch citrónov
300 g mäkkého masla
200 g cukru
2 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
2 vajcia
trocha nastrúhanej citrónovej kôry (chemicky neošetrenej)
80 ml mandľového likéru
200 g polohrubej múky
500 ml (1/2 l) smotany na šľahanie
50 g ošúpaných mandľových triesok
1 bal. Škoricového cukru Dr. Oetker
 
1. Na cesto zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme do misy. Pridáme maslo alebo rastlinný tuk, vajce, cukor, vanilínový cukor, soľ a mandle.

2. Prísady spracujeme na hladké cesto pomocou elektrického ručného šľahača (hnetacie metly) najskôr krátko pri najnižšej rýchlosti, potom pri najvyššej. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu.

3. Cesto vyvaľkáme na vymastenom plechu (38 x 28 cm), po stranách vytvoríme nízky okraj. Dno prepicháme vidličkou.

Dáme piecť:

Elektrická rúra: asi 200 °C (vopred vyhriata)
Horúci vzduch. asi 180 °C (nepredhriata)
Plyn: asi stupeň 4 (vopred vyhriata)
Doba pečenia: asi 15 minút

4. Na oblohu ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky, jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavu.

5. Maslo utrieme dohladka. Postupne k nemu pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, citrónovú kôru, mandľový likér a múku. Šľahačku ušľaháme a primiešame. Hmotu dáme na upečený koláč.

6. Jablčné plátky nahusto uložíme hore a posypeme mandľovými trieskami. Koláč dáme znova piecť – tentoraz prikrytý papierom na pečenie, aby povrch priveľmi nestmavol. Elektrická rúra: asi 180 °C (vopred vyhriata).


Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama